1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. McLouis MC4 330 - Den kompakta husbilen med det stora hjärtat

McLouis MC4 330 - Den kompakta husbilen med det stora hjärtat

— 25/10-2021

Att prata gemenskap med gamla och nya vänner är ett känsligt kapitel i dessa tider. Men på väg från Autohallen i Lomma, där redaktionen lånat en McLouis MC4 330, slår det mig: Den här husbilen har framtiden och sommaren i synnerhet framför sig.

McLouis MC4 330
McLouis MC4 300-serie är den mest omfattande modellserien i tillverkarens hela program. 300-serien omfattar 12 modeller, varav MC4 330 är den enda med salong bak.
McLouis MC4 330
Väggar, golv och tak utgörs av sandwichpaneler med dubbla glasfiberark. Inuti dessa finns ett tvåkompositslager av så kallad hartslagerram som har extra värmehärdande motstånd.

Det kanske inte alltid känns så, men bortom alla nattsvarta rubriker om virus, vaccinbrist och allt så finns en ljusning att ana. En framtid då vi åter vågar träffas, umgås, skratta ihop och samlas runt bordet för en gemensam middag eller en trevlig spelkväll.

Det är då som McLouis MC4 330 kommer komma helt till sin rätt.

Husbilen mäter inte ens 6,50 meter på längden, men rymmer en bostad långt mer rymlig och spännande än vad som är normalt för en delintegrerad husbil med motsvarande mått.

Anpassningsbar planlösning

McLouis MC4 330 dinett
Dinetten bjuder inte på några överraskningar åt något håll. Bordet är mycket lättjusterat i både längdled och sidled. Panoramafönster är standard.
McLouis MC4 330 dinett
Lucka till skogarderob? Nej. Ett extra klaffbord vid dinetten.

Stora delar av planlösningen är anpassningsbar efter dygnets olika behov. Rejäla sällskapsytor under dagtid och två överbäddar som manövreras per elektrisk väg när det är dags att sova. Det låter som det bästa av två världar och i stort är det också det.

Men vårt möte börjar aningen skakigt, skall medges.

Entrédörrens dörrpost är 50 cm smal, vilket blir märkbart när jag ska gå in med den packning jag har med mig. Och väl strax innanför dörren möts jag av nästa problem. Ytterskorna. Var gör jag av dem?

Vid en hastig anblick verkar det finnas en skåplucka på L-soffans kortsida. Men ”luckan” visar sig vara ett extra klaffbord. Och under soffdynan har vätsketanken ockuperat hela utrymmet.

Räkna med att ytterskofrågan blir en faktor, den dagen då så många personer som husbilen faktiskt rymmer hälsar på.

Flera sittplatser - dinett fram och u-soffa bak

Men skofrågan lyckas inte förta den härliga wow-känslan som den spännande interiören ger.

McLouis MC4 330 är garanterat inte ensam om att erbjuda salong med U-soffa längst bak, men det brukar främst förekomma på något större husbilar. Rent av liners. I det delintegrerade segmentet är det dock desto mer ovanligt.

Den främre dinetten upplevs som väldigt traditionell. Det kompakta måttet till trots är bilsätena enkla att vrida runt. McLouis har inte krånglat till det med en massa mörkläggningsjalusier i pappmaterial för bildelens vindruta och sidorutor, utan istället valt ett tvådelat mörkläggningsdraperi. Krångligare än så behöver det inte vara.

Dinettens bord mäter 58,5x100 cm och bordet är mycket enkelt att manövrera i längdled och sidledes. Tyvärr utgörs belysningen över dinetten enbart av takets fasta spotlights samt dekor-belysning. Här finns alltså inte någon riktad läsbelysning, även om det ska sägas att taklamporna lyser upp ytan bra.

Bra arbetsbelysning i köket

McLouis MC4 330 kök
Köket tar, inklusive platsen för det 142-liter rymliga kylskåpet, stor plats. Bänkytan är dock snålt tilltagen. Varför finns här inget klaffbord på kortsidan?

Köket tar upp en ansenlig stor andel av högersidans mittdel. Dessvärre är köksbänken väldigt begränsad. Det begränsade antalet lådhurtsar och skafferier tyder också på att MC4 330 främst lämpar sig för det lilla hushållet. Varför inte ett klaffbord vid kökets kortsida, för att ge kocken extra arbetsyta? I köket kompenserar McLouis anmärkningen om utebliven läsbelysning vid dinetten. Köket har nämligen riktigt bra arbetsbelysning, som ger ett bestämt ljus över arbetsytan. Inte enbart ett allmänt flodljus.

Bakre u-soffan

McLouis MC4 330 U-soffa bak
TV-salongen med sin rymliga U-formade soffgrupp. Här ryms åtminstone 6-7 personer.
McLouis MC4 330 U-soffa bak förvaring
Smart lösning där förvaringsutrymmet går att nå även från två håll.

Längst bak finner vi tv-salongen, det i planlösningen som gör att modellen sticker ut rejält inom det befintliga MC4-programmet. U-soffan är mycket rymlig. Noterbart är också att soffgruppen har en tydlig luftspalt mot innerväggen. Det bör sörja för en god ventilation. Det finns en tydlig luftspalt även bakom alla överskåp, som alltså inte ligger kloss intill mot innerväggen. Det ger en bättre ventilation och motverkar mögel och andra oönskade angrepp. Det märks att McLouis lagt möda för att sörja för en god luft- och värmecirkulation av boytan.

Ytterväggar och tak består av sandwichpaneler med bi-komposit och tjockleken för väggar och tak är i båda fall 31 cm. Det bör räcka för att hålla kvar värmen inne i bodelen, även om det skulle vara småkyligt ute.

Smidigt och lätt

McLouis MC4 330 säng över U-soffa bak
Den bakre överbädden manövreras även den elektriskt. Bäddmått: 195x140/120 cm (fotändan är något smalare än huvuddelen).
McLouis MC4 330 säng över dinett
Den främre överbädden har bäddmått 195x88 cm.

En god värme blir förstås extra viktig när dag blir till natt och överbäddarna hissas ned per elektrisk väg. Som tidigare nämnt så är bäddarna två till antalet. En dubbelsäng som hissas ned i den bakre delen samt en enkelsäng som hissas ned över dinetten. Bäddmåtten lyder 195x140/120 cm (dubbelbädden smalnar av något mot fotändan) samt 195x88 cm för enkelbädden.

Operationen är väldigt smidig. Inte enbart eftersom den sker per elektrisk väg, utan också eftersom du inte behöver fälla några stolsryggar eller anpassa övriga möbler något för att hissa ned bäddarna. Det är bara att hålla knappen intryck och följa hur bäddarna sänker sig ned till sitt nedersta läge.

Risk för konflikt

Nytänk är det förstås inte. Vi har sett lösningen tidigare, men det förtar ändå inte hur anpassningsbar bodelens yta faktiskt är. Baksidan är förstås att du hela tiden måste välja. Sittytor eller sängyta?
Här anar vi risken för konflikt mellan två olika viljor med två helt olika uppfattningar om när de är dags att gå och lägga sig.

Vän av ordning påpekar möjligen att en bädd sänks ned och den andra förblir i takläge, vilket ger en win-win-situation i sådant läge. Och det är det förstås, förutsatt att båda parter kan leva med att bodelsytan från fabrik helt saknar möjlighet att skärma av ena delen av boytan mot den andra. Här finns ingen skjutdörr eller ens draperi som skärmar av sovrum, hygiensektion eller dinett från varandra. Lite elakt skulle man kunna säga att den närmaste lyxen av att få lite egentid vore att stänga in sig på toaletten, ställa sig i duschen eller genom att sätta upp egna draperier.

McLouis MC4 330 badrum
Badrum med separat duschkabin. I det ena överskåpet finns också ett 230V-uttag.

Redo för ett liv efter pandemin

Men hela poängen med McLouis MC4 330 är att uppleva saker. Tillsammans. Att kunna erbjuda en bekväm och trevlig punkt att träffas och skratta tillsammans med goda vänner.

En tanke som just nu ter sig något främmande. Men framtiden väntar runt hörnet och då är McLouis MC4 330 garanterat redo för den och dina vänner!

Plus

  • Planlösningen
  • Förarmiljöns goda sikt
  • Prislapp

Minus

  • Brist på garderob för ytterkläder och ytterskor
  • Ej riktningsbar läsbelysning
  • Ingen möjlighet att skärma av bodelsytor

Fakta & specifikationer

Märke: McLouis.

Modell: MC4 330.

Planlösning: L-soffa vid dinett, U-soffa vid tv-salong, två eldrivna överbäddar.

Chassi: Fiat Ducato CCS djupramschassi.

Motor: Euro 6D-Temp, 140 hk.

L/B/H: 6,49 / 2,35 / 2,95 m.

Totalvikt: 3 500 kg.

Värmesystem: Truma Combi 4 Gas.

Färskvatten: 118 liter.

Gråvatten: 100 liter.

Drivmedel: Diesel

Antal bältade platser: 4 st.

Sovplatser: 4 st.

Grundpris: 719 000 kr.

Planlösningen i McLouis Mc4
Planlösningen i McLouis Mc4


Taggad i: halvintegrerat