1. Hem
  2. /

Skapa din egen Obwarzanek krakowski i Kraków

— 08/02-2024
Den salta kringlan som är unik för staden säljs i små vagnar som denna, men se till så att det är äkta vara du köper. Kolla efter klistermärkena på vagnen.
Vill du lära dig att baka den unika salta kringlan då är det Zywe Muzeum Obwarzanka du ska bege dig till.

Obwarzaneks historia

Det finns ingen som kan svara på frågan om hur gammal kringlan faktiskt är men det går med säkerhet att fastställa att den bakats i åtminstone 629 år. Första gången den nämns i text är i ett ekonomiskt dokument från drottning Jadwiga. Då kostade den ett öre. Priserna har gått upp men den är fortfarande prisvärd. Hundra år senare tog den dåvarande kungen upp den berömda kringlan igen och gjorde en ändring. Han skapade en regel som endast tillät bagarna som bodde i staden att tillverka Obwarzanek. Att inte bo i staden och sälja dessa blev härmed olagligt. Låter väldigt strikt men kringlan var en stolthet för staden och skulle så förbli.


Enkla ingredienser

Det behövs inte mer än sex ingredienser för att göra degen till kringlan. Och bäst av allt är att det inte är unika eller speciella ingredienser utan troligtvis saker som du redan har i skafferiet (även i husbilen).

· Mjöl

· Vatten

· Salt

· Jäst

· Socker

· Olja eller smör

Nej, inte så avancerat och faktum är att det är exakt dessa ingredienser som samtliga av bagerierna använder sig av. Det enda som tillkommer innan den stoppas i ugnen är eventuellt strössel så som sesamfrön, salt eller vallmofrö. Självklart kan man lägga till vad man vill när man bakar dessa själv.


Vad gör dessa Obwarzanki unika?

Som sagt så är ingredienserna inte det som gör kringlorna unika. Sanningen att säga så är inte ens någon av dessa unika på något sätt. Däremot så finns det ett knep för att få resultatet att bli mjukt och gott på insidan med en frasig och knaprig yta. Hemligheten visar sig vara väldigt enkel. Innan de åker in i ugnen så doppas de i kokande vatten i cirka 10 sekunder.

Detta får jästen att stanna upp och då fortsätter insidan att jäsa i ugnen medan utsidan bara får färg. Ett väldigt smart sätt som också bidrar till deras unika konsistens.


Dags att baka

Nu när vi har lärt oss mer om historien och hemligheterna bakom kringlan är det dags för oss att baka varsin egen. Men det handlar inte om kladdiga fingrar och mjöl i håret. Vi tar bara del av den roliga delen som är att forma själva kringlan. Degen kommer färdig från ett av bagerierna så det är bara att följa instruktionerna och göra som Asia (vår instruktör) säger.

Det är lättsamt och skratten avlöser varandra när vi kämpar på. Vid de tillfällen som det behövs får vi assistans och till slut har alla lyckats få till någonting som liknar en kringla. Efter det får vi välja vad vi vill ha på våra degknyten innan de hamnar i ugnen.

Det är inte så lätt som det ser ut men det är kul att lära sig baka kringlor.


Dags för kringlan att ta ett vattenbad innan ugnen - ett måste för att lyckas.


Den salta kringlan är snart klar att inmundigas.


Vid avslutad kurs får man givetvis ett diplom för sin insats.


Interaktivt och informativt museum

Muzeum Obwarzanka är ett riktigt häftigt museum som absolut inte bör missas under ett besök till Kraków. Inte nog med att du lär dig allt om kringlan så får du också information om var du ska handla Obwarzanek när du blir sugen. Det finns åtta bagerier som tillåts baka Obwarzanki. Dessa bakar tillsammans dagligen 100 000 kringlor. För att kunna bli certifierad krävs det speciellt intyg och delar av processen måste ske för hand. Det finns vagnar som säljer dessa vid i stort sett varje gathörn. Däremot så måste det finnas ett EU-klistermärke på vagnen som visar att det är äkta vara som säljs.


Muzeum Obwarzanka

Adress: ul. I.Paderewskiego 4, Kraków.

Hemsida: www.muzeumobwarzanka.com

Se till att boka ditt besök med tanke på att där är begränsat med platser och stället är populärt. 

Taggad i: