1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Saker om Budapest som du troligtvis inte visste om

Saker om Budapest som du troligtvis inte visste om

— 12/12-2023

Härliga Budapest! En fantastisk stad att besöka och utforska. Men, Budapest har också så mycket rolig fakta som man kanske inte vet om. Vi har grävt ner oss i den ungerska staden och listar här nedan några roliga saker att tänka på när man åker dit.

I staden finns det flest termalbad i hela världen

Termalbad finns lite överallt men det finns ingen stad som har så många olika bad som Budapest. Szechenyi, Gellert och Kiraly Baths må vara de mest kända men det finns en mängd fler att välja mellan. Det som också gör detta unikt är att vattenkompositionen ser lite annorlunda ut beroende på vilket termalbad du besöker.


Rubiks kub uppfanns i Ungern

Syftet med att uppfinna kuben var för att den ungerske arkitekten Ernő Rubik då skulle använda den i utbildningssyfte. Det tog skaparen tre veckor första gången han skulle lösa den. Kuben har 43 252 003 274 489 860 000 olika utgångslägen men den går alltid att lösa med 20 vridningar eller mindre. Under 80-talet var denna så kallade leksak otroligt populär och den har sålts i över 400 miljoner exemplar.


Högsta byggnaden i Budapest är 96 meter

Parlamentet och stadens basilika är de enda byggnaderna i Budapest som är 96 meter. Ingen annan byggnad får vara högre än det och det är heller ingen slump att det båda byggnaderna är just 96 meter. Det är år 896 som ungarna kom hit och slog sig ner i staden och gjorde den till vad den är idag.


Staden har fått sitt namn tack vare en sammanslagning

Många känner till att Budapest består av två delar, Buda och Pest. Vad många missar är dock att staden bildades genom en sammanslagning av tre städer och inte två. Óbuda var också med i sammanslagningen när Buda och Pest slogs samman. Tyvärr fick inte den tredje staden vara med och representera resultatet i namnet.


Seniorer åker gratis i Budapest om du är EU-medborgare

Ibland ska man ha fördel för att man är äldre eller hur?! I Budapest åker alla över 65 år kommunalt utan avgifter. Detta gäller tåg, bussar och metro. Vid en eventuell kontroll så är det bara att visa sitt id-kort så kan man åka vidare. Hur smidigt som helst och det bidrar till att seniorer kan upptäcka mer utan biljetter och krångel.


Budapest har den största synagogan i Europa

Rekordet finns i Jerusalem där världens största synagoga finns. Men, med det sagt så erbjuder den i Budapest inte mindre än 3 000 sittplatser. Den stoltserar i de judiska kvarteren och lockar besökare med sin vackra insida. En väldigt vacker och imponerande synagoga i den Tjeckiska staden.


Metron i Budapest är ett världsarv

Bild: Adobe Stock

Att Metrosystemet är gammalt märks. Men det många inte vet om är att systemet är så gammalt att det är världens näst äldsta (efter det i London). Det har varit i bruk sedan 1896 och är idag ett UNESCO världsarv. Rolig fakta som du kanske inte visste om men som du kommer att tänka på när du besöker Budapest.

Taggad i: Europa