Missvisande siffror för husbilsregistreringen

— 06/04-2021

Under mars månad registrerades 1 170 nya husbilar, en glädjande men missvisande siffra, konstaterar HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund.

Det är flera faktorer som orsakar de missvisande siffrorna. Dels registrerades i slutet av februari ett okänt antal husbilar som inte var sålda till kund, eller sålda för senare leverans. Detta på grund av att dispensen för möjligheten att registrera fordon godkända enligt äldre avgasreglemente gick ut den sista februari i år.

Lars Hörmander. Husvagnsbranschens Riksförbund. (HRF)
Lars Hörmander, ordförande HRF.

Dels registrerades ett antal husbilar – även dessa ännu osålda eller sålda för senare leverans – för att undvika den rejält höjda malus-skatten som trädde i kraft den första april i år.

De 1 170 nyregistrerade husbilarna ska jämföras med försäljningen under samma period förra året, då siffran landade på 385 stycken. Det ger en ökning på närmare 280 procent för innevarande år, vilket måste tolkas som en orimlig siffra.

HRF:s ordförande Lars Hörmander summerar att det kommer att ta tid innan en rättvisande balans mellan registrerade och faktiskt sålda antal husbilar infinner sig.

Taggad i: Nytt i branschen