1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Öckerö Kommun utsedd till Sveriges husbilsvänligaste kommun

Öckerö Kommun utsedd till Sveriges husbilsvänligaste kommun

— 25/05-2023
Vackra Hjälvik på Öckerö. Foto: Jonas Ingman.

”Öckerö kommun med företagare/båtklubbar är mycket positiva till oss husbilsturister. Satsning har gjorts på bra ställplatser med fyllning/tömningsmöjligheter, affärer, loppisar, restauranger, vandringsleder och bra cykelvägar. Med andra ord det som efterfrågas av oss husbilsresenärer. Man känner sig välkommen ut på öarna i Öckerö kommun.”

”Öckerö kommun med företagare/båtklubbar är mycket positiva till oss husbilsturister. Satsning har gjorts på bra ställplatser med fyllning/tömningsmöjligheter, affärer, loppisar restauranger, vandringsleder och bra cykelvägar. Med andra ord det som efterfrågas av oss husbilsresenärer. Man känner sig välkommen ut på öarna i Öckerö kommun.”

De vackra orden kommer från Husbilsklubben.se:s många röstande i utnämningen ”Sveriges husbilsvänligaste kommun 2022”.

Min Husbil i Sverige når Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun, på telefon efter utmärkelsen och ställer några frågor. 

Kände du till utmärkelsen? 

Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun. Bild: Öckerö Kommun

Nej, men vi är mycket glada och hedrade från Öckerö kommuns håll för utmärkelsen, för att husbilsresenärerna känner sig välkomna på våra öar och för att de uppskattar det kommunen har att erbjuda besökarna.

Hur ser Öckerös strategi för husbilsturismen ut? 

Vi har ingen direkt uttalad husbilsstrategi, men strävar efter en hållbar besöksnäring. Vi är med i Hållbarhetsklivet*. Vi jobbar för att få besökare året runt. Vi är en kommun som lever alla årets månader med restauranger, service och butiker. Vi har många ställplatser, varav två har öppet även vintertid. Det är gästhamnarna, det vill säga hamnföreningar, som driver de många ställplatserna och det finns en väl fungerande hamnsamverkan där även kommunen är med på ett hörn. Det är alltså hamnarna som svarar för själva utförandet medan kommunens besöks- och näringslivsenhet är som ett smörjmedel. Alla våra ställplatser ligger vackert, ute vid vattnet. Dessutom är Öckerö Sveriges tryggaste kommun. Jag tror att även våra besökare känner den trygghet som Öckeröborna själva känner. 

Har du egen erfarenhet av husbilsliv? 

Jag och min fru har båt som man kan bo i. Det är nog det närmsta husbil vi kommer. Men vi har pratat om att hyra en husbil och testa på det livet. 

Vilka är dina smultronställen i Öckerö kommun? 

Jag skulle säga västsidan på Hönö eller västsidan på Öckerö. Båda ställena har fina vandringsleder som man kan följa. Man kan också vika av från vandringslederna och hitta egna mysiga vikar. Speciellt i lågsäsong är det väldigt avkopplande ute i naturen där havet möter landet. Det kan jag rekommendera. 

Hållbarhetsklivet 

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer som är styrande för de vägval vi gör inom utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige. Det är de glasögon vi sätter på oss när vi avgör var vår tid och våra pengar investeras. Läs mer på hallbarhetsklivet.se. De fyra grundläggande principerna är: Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt, bra för både boende och besökare, fler besökare när och där det inte är fullt, fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter.  

Taggad i: Nytt i branschen