1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Mer Örebro - Oset, Naturens hus och kartor

Mer Örebro - Oset, Naturens hus och kartor

— 20/10-2023

Här kommer tips på fler saker att göra utanför Örebros centrum - nämligen Oset och Naturens hus. Dessa platser når du genom en längre promenad eller cykeltur på tio minuter utefter Svartån.

Ta cykeln till Naturens hus.
På Naturens hus kan du fika eller äta god lunch.

Du kommer till Oset genom att följa Svartån genom en längre promenad eller en kortare cykeltur på ungefär tio minuter. Idag är Oset en oas och ett fridfullt naturreservat som är mycket populärt året runt både bland ortsbefolkning och besökare, men dess historia är brokig. På 1800-talet sänktes Hjälmaren med nära två meter. Det skulle ge större odlingsarealer söder om Svartån. Det visade sig vara alltför mager åkermark och området tilläts växa igen, vilket har bidragit till Osets rika fågelliv.

På den norra sidan om ån anlades anlades allt från ett militärt övningsområde till industriområden och sedermera soptipp. Från början av 1990-talet och tjugo år framåt genomfördes en stor restaurering av landskapet. Marken sanerades och nya våtmarker, betesmarker och ängar skapades. Örebros fula bakgård förvandlades till ett attraktivt utflyktsmål och en stadsnära oas.

I mitten av naturreservatet ligger Vattenparken och det är här man hittar Naturens hus som är en mötesplats för alla naturälskare. I Naturens hus finns restaurang och café samt konferens- och festlokaler. 

Sommartid är det så här idylliskt i Osets och Rynningevikens naturreservat.
Och vintrar när istäcket blivit tjockt kan man åka skridskor i viken.

I Vattenparken finns groddammar, mjuka ängskullar, sköna gräsmattor och ett mycket rikt växtliv. Det är svårt att tänka sig att detta område tills nyligen bestått av oljehamn, fabriksbyggnader och hårda asfalterade ytor. Men spåren finns kvar där under ytan. Där du idag ser mjuka kullar höja sig, ligger fundament från oljecisterner kvar. Efter att marken sanerats och asfalten brutits upp har ny grönska skapats. Nya jordmaterial har först fått bygga upp landskapets form. Sedan har man flyttat hit tjocka mattor av markskikt, lagt dem på plats och låtit dem rota sig.

Det har såtts olika typer av ängsfröer i området och på några ställen har det lagts ut hö som slagits på andra ängsmarker i länet, för att frön från dessa ska kunna slå rot i det blommande paradiset med över 200 olika växtarter! På Oset har naturen verkligen gett prov på sin fantastiska återhämtningskraft!

För fler Örebrotips läs nummer 6 2023 som finns i butik och online från och med 24 oktober.  

Kartor

Här har vi samlat ihop platserna i hela Örebro-reportaget för enkel tillgång i Google Maps. 

Örebro - Google maps

Här finns en karta över alla olika hus i Wadköping.

Wadköping

Taggad i: Sverige