1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Förbered dig inför långvandring

Förbered dig inför långvandring

— 03/04-2023
Pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela

Oavsett om det är pilgrimsvandring eller en längre tur så är det viktigt att du ska få en härlig upplevelse. Min Husbil i Sverige har gjort grundarbetet och delar med sig av sina bästa tips för hur du ska tänka inför en lyckad vandring.

Packa lätt är att packa rätt

Tänk på att du ska bära all packning du har med dig. Ofta stoppar man på sig saker som man tror är bra att ha och som inte används. Se till att du har allt du behöver med dig men se också till att du endast har med dig det som du behöver och inget mer. Ju lättare packning du har desto behagligare blir vandringen.

 

Packa lätt och rätt

Packa rätt utrustning

Ska du sova i tält och laga mat utomhus? Då behöver du ha tält (eller hammock) samt någon form av spritkök. Ifall du sover på vandrarhem eller hotell så behöver du inte bära med dig tält. Oavsett vilken typ av vandring så se alltid till att ha en karta med dig. Det går inte alltid att förlita sig på mobil och gps.


Prioritera bekvämlighet

Bekväma skor och kläder är ett av det viktigaste att prioritera. Se till att du kan klä dig i lager och anpassa plaggen efter väder. Oavsett om du vandrar i skor eller sandaler så måste dessa vara vana vid din fot innan vandringen börjar. Att ha dubbla strumpor är smart; Ett par tunna ullstrumpor, så kallade liners, och ett par över gör att friktionen hamnar mellan strumporna istället för mellan din häl och sko. Det finns inget som kan ta nöjet ur en vandring som skoskav.
Lätta men varma kläder som du enkelt kan ta av och på är ett värdefullt tips.


Planera din rutt

Var generös när det kommer till planering. Kolla upp var du kan tänkas stanna på vägen och vilken sträcka du vill gå och hur lång tid det kommer att ta. Genom att planera kan du köpa mer mat längs vägen och behöver inte packa med dig allt redan från start. Se till att din vandring tar dig genom byar där det finns butiker så att du kan fylla skafferiet.

 

Var generös mot dig själv

Oförutsedda saker han hända. Väder och vindar går inte att styra över. Om du har en dålig dag så kanske du kan stanna tidigare och vila upp dig. Njut av omgivningen och stressa inte. Ta dig tid och träffa människor och var öppen för förändringar. Ifall du stirrar dig blind på planeringen så riskerar du att få en sämre upplevelse.


Att ha en vandringsstav underlättar.

Investera i vandringsstavar

Ju tuffare vandring, desto viktigare är det med extra ”hjälp”. Vandringsstavar hjälper dig och underlättar på vandringen. Stavarna minskar belastning på leder och gör vandringen enklare. Ta med fördel ett par som är vikbara och som inte väger mycket så är de inte i vägen när de inte används.

 

Lämna bara fotavtryck

Samla upp allt skräp efter dig. Det enda du ska lämna är fotavtryck och det enda du ska ta med dig är minnen. Plocka inte blommor och stör inte naturen. Tänk också på vart du uträttar dina behov så att det inte blir en obehaglig överraskning för nästa vandrare som kommer efter dig. Plocka med fördel upp andras skräp om du hittar det också.

 

Tänk på att resan är målet – njut!

Viktigaste tipset av allt är att du njuter av din vandring. Ta det i ditt eget tempo och njut av hela upplevelsen. Det är otroligt tillfredsställande när du tänker tillbaka på din vandring. Ofta blir jobbiga och tuffa situationer förvandlade till varma minnen och händelser. Så se till att ta tillvara på hela vandringen.

Katedralen i Santiago de Compostela är målet för pilgrimsvandringen men kom ihåg att själva resan också är målet.
Taggad i: Europa  Upplevelse