1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Pintxoskulturen i San Sebastián och Baskien

Pintxoskulturen i San Sebastián och Baskien

— 09/02-2022
Pintxos. En liten baguettskiva med getost och valnötter.

Med baguetter under armen springer spanjorerna runt i San Sebastián och i hela Baskien när man tänker efter. Självklart handlar det om pintxos – alltså norra Spaniens tapas. Att umgås utan att lägga fokus på maten samtidigt som det är stort fokus på maten. Låter det konstigt? Min Husbil i Sverige reder ut och ger er några tips på egna och enkla pintxos.

Vad är egentligen pintxos?

Enkelt förklarat så kan man säga att pintxos är en liten munsbit som man kan köpa, i stort sett, i alla restauranger och barer i Baskien. Majoriteten av dessa serveras kalla och man väljer inte utifrån en meny utan pekar helt enkelt på vilka av de små delikatesserna som man vill ha. Priset är några euro per pintxo och de kan liknas vid ett tilltugg. Nog är det speciellt att se långa rader av godsaker längst med en bardisk. Att det bara är att peka gör det också enkelt ifall spanskan brister. Det bästa tipset är helt enkelt att våga prova. Prova alternativ som du kanske vanligtvis inte hade beställt. Chansen är stor att du kommer bli positivt överraskad. Och med tanke på det oändliga utbudet så kommer du garanterat att hitta just din favorit.

Baguetterna utgör basen till pintxos

Pintxos serveras på många olika sätt och i olika utföranden men majoriteten är gjorda med baguette som bas.
Gillar du skaldjur? Du kan beställa pintxos med räkor också.

Det går inte att besöka San Sebastián utan att möta personer med baguetter. Och så klart handlar det om pintxos. Många av dessa kan närmast liknas vid små mackor. Namnet i sig kommer från det spanska ordet ”pigg” (likt spetsen på en tandpetare). Det är också så som man håller ihop många av de små tilltuggen – med hjälp av en tandpetare. Visst finns det vissa traditionella alternativ med lokala ostar, fikon, torskkroketter eller spansk omelett men det går att göra med vilka ingredienser som helst. Idag är det också något mer populärt med nytänkande smårätter och allt fler serveras varma och i fler utföranden än enbart den klassiska baguetten. Men fortfarande så är majoriteten av dessa små munsbitar gjorda med baguetten som bas.

Pintxos startade i San Sebastián

Pintxos kan man hitta överallt i staden.

Smårätterna som kallas tapas i övriga Spanien kom före pintxos. Året var 1930 i San Sebastián. Vissa av stadens barer var inte nöjda med att servera de kända tapasen så de bestämde sig för att testa någonting nytt. De skapade helt enkelt sina favoriträtter i miniatyrformat istället. För att de skulle gå enkelt att äta för gästerna så stack man en tandpetare igenom munsbiten – härmed var pintxosen född. Idag har de spridit sig till hela Baskien och det spelar ingen roll om du är i San Sebastián eller i Bilbao, de går att få tag på över allt helt enkelt. Det finns nog också lika många alternativ som det finns restauranger och möjligheterna är oändliga. Kalla det för pintxos, tapas eller smårätter – en sak är säker och det är att du kommer att uppleva dessa på bästa sätt när du befinner dig i San Sebastián.

Hoppa från ställe till ställe för bästa upplevelse

Det finns nog barer och restauranger som man kan besöka under ett års tid dagligen utan att hinna med alla olika variationer av pintxos. Och då är det bara ställena i San Sebastián. Utöver detta så är även andra städer stora på de små tilltuggen och Bilbao sticker ut mer än vanligt. Här finns verkligen allt – från traditionella rätter med baguetten som bas till mer nytänkande och vågade alternativ. Genom att förflytta sig från ställe till ställe så får man smaka många olika alternativ samtidigt som man får lite motion mellan målen. Här får ni tre av San Sebastiáns favoriter som Min Husbil i Sverige besökt och tycker är väldigt bra.

3 restauranger i San Sebastián

Restaurang Jatetxea i San Sebastián. Bild sedd från gatan. Utanför ses fyra bord. Det sitter någon eller några vid varje bord. Man anar baren innanför de två pardörrarna till höger. I dörren till vänster ser man att några står och väntar på sin tur att få ett bord.
Jatetxea är en populär restaurang i San Sebastián.
Tre pintxos på en tallrik. Två med bas av baguette och en serverad i ett skal av sjöborre.
Hos Jatetxea kan man få en pintxo i ett skal av en sjöborre.
Ljus bar med tre män i vita pikétröjor med svarta förkläden står bakom baren och expedierar de många kunderna som står rätt nära varandra på andra sidan baren.
Beställ pintxos direkt i baren på Jatetxea.

Om du är på jakt efter någonting hippt och modernt så styr stegen mot ”Jatetxea”. Jodå, det kommer garanterat vara kö för detta är ett populärt ställe och många i lokalbefolkningen går hit. Detta är en pub med mycket känsla för nytänkande. En av de mest populära rätterna här är deras sjöborre – som serveras i en sådan också. Ifall du är på jakt efter någonting mer traditionellt så finns baren ”Aita Mari”. Här finns en härlig mix av varma och kalla pintxos som man kan mumsa i sig. Slutligen är ”Betijai Berria S.I” ett bra alternativ för den som vill ha en stor variation på sina pintxos. Men sanningen är den att du kommer bli glatt överraskad oavsett vilket ställe du än besöker. Prislappen per pintxos är i stort sett samma oavsett vilket ställe du väljer. Du kommer troligtvis att bli nöjd oavsett restaurang eller pub du kommer till.

Flera tapas på en tallrik med två stycken i fokus. Båda har baguette som bas och toppas med fisk och skaldjur.
Pintxos från Aita Mari på en botten av baguette.
Disk med pintxos bakom glas. En liten skylt framför visar att maten är stark.
Gillar du stark mat då är Betijai Berria stället att besöka.

Ät pintxos i husbilen

Vad gillar du mest? Är du svag för ostar eller är kött din grej? Oavsett så går det enkelt att skapa just din favorit. Börja med att skiva en baguette i mindre bitar som små mackor. Sedan rotar du i kylen och plockar fram det som du vill ha på just din pintxo. En mosad avokado med skivad tomat på toppen av mackan utgör en perfekt liten munsbit. Sätt lite ost toppat med ansjovis och en oliv på toppen och nästa lilla pintxo är färdig. Glöm inte den berömda tandpetaren som bekräftar att det verkligen är en pintxo. Egentligen så är det bara fantasin som sätter gränserna. Vill du göra ”pintxos på svenska” så är det givet att göra ett alternativ där köttbulle och rödbetssallad är med på mackan. Eller varför inte göra en liten sillamacka? Som sagt så är möjligheterna oändliga!

Taggad i: Europa