1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Pubar och caféer i Europa som du inte vill missa

Pubar och caféer i Europa som du inte vill missa

— 11/05-2024

Att komma till en ny plats, leta upp ett fik och slå sig ner för att lära känna staden är underbart. Det är någonting speciellt som restauranger inte lyckas fånga men som finns på ett café. Känslan och kanske hjärtat av platserna man befinner sig på. Min Husbil i Sverige listar här sina favoriter som du borde spana in.


Pastéis De Belém, Portugal

Pastéis De Nata är Portugals nationalkaka och har varit så i många år. Vad många missar är dock att originalet finns i stadsdelen Belém och att det är där som den ska avnjutas. Bli inte förskräckt över den långa kön som alltid ringlar sig utanför. Kön avser bara de som vill köpa med sig godsakerna. Själva fiket är väldigt rymligt och det finns nästan alltid plats till att ta en fika här. Det var redan år 1837 som bakelsen, med en bas av ägg, började bakas här. Receptet är hemligt men det verkar som att många av konditorierna har knäckt koden och det bakas för fullt överallt. Men, sanningen att säga så är den nog snäppet godare inne på just detta fik.
Läs mer om Pastéis de Belém


Stiller's Coffee, Danmark

Søren Stiller Markussen är en man som kan sitt kaffe. Han är åttafaldig mästare som barista i Danmark och serverar kaffe som verkligen är utöver det vanliga. Fokus ligger mycket på att använda allt. Det innebär att skalet från kaffebönorna görs om till sirap och blir en extra smaksättare. Här lämnas ingenting åt slumpen och Søren beskriver själv att kaffe kan jämföras med vin. Varje kaffeböna har sin egen smak och det gäller att hitta just sin favorit. Inne på kaffehaket ser det stundtals ut som ett laboratorie med glasbehållare. I behållarna bubblar kaffe. Välj mellan olika bönor och olika bryggsätt. Glöm mörk- eller ljusrostat kaffe – det handlar om bönorna och hur man brygger dessa. Ett måste för alla kaffekokare att besöka när husbilen rullar förbi Århus.

Läs mer om Stiller's Coffee

 

Osada Burego Misia, Polen

Ett väldigt annorlunda café som ligger i norra Polen. Detta är en ekologisk farm där funktionsvarierade personer bor och arbetar. Där finns djur och farmen försöker vara självförsörjande så gott det går. Från kornas mjölk skapas ost som sedan säljs i deras butik. Ta husbilen hit, gå en runda på gården för att sedan avsluta ditt besök med en god kopp kaffe och en macka med något gott från gården. Öppettiderna är lite si sådär så det kan vara en god idé att försäkra sig om att där är öppet innan du kör dit. Vid speciella tillfällen går det också att boka in sig på en workshop och delta i att göra ost. Detta måste dock förbokas.

Läs mer om Osada Burego Misia 


Café Wahlmans, Sverige

I Dalarna, Hedemora rättare sagt, finns ett unikt café. Det är både ett fik och en bygghandel med fokus på äldre prylar och verktyg. Huset där cafét och butiken är inhysta är ett gammalt apotek från 1850-talet och det antika och rustika finns kvar i väggarna än idag. Hembakat när det är som bäst serveras i den härliga miljön. På sommaren finns också en stor uteservering att tillgå. En öppning via fiket tar dig direkt till butiken ”Klassiska Byggvaror” som är en riktig liten pärla. Här hittar du nya saker som ser gamla ut. Lampor, småpryttlar och färgburkar i härliga pasteller.

Ett riktigt härligt fikaställe med hög risk för extra shopping som du kanske inte var beredd på.

Läs mer om café Wahlmans

 

Niederegger Marzipan, Tyskland

Marsipanmärket känner många till och faktum är att det går att köpa även i Sverige. Men, i tyska Lübeck finns ett fik som är tillägnat marsipanen. Eller, rättare sagt, det är ett fik, en affär och ett museum – allt i ett. Självklart är det marsipantema på det mesta inne på cafét men deras paradrätt är Marsipan Gateau. Den smakar ungefär som en prinsesstårta fast godare. Ett annat tips är att ta deras marsipanlatte. En kaffe som smakar sött men utan att det söta tar över alltför mycket. Självklart finns det också andra kakor och bakelser på menyn men det känns som att du ska välja någonting med marsipan när du befinner dig här!

Läs mer om Niederegger Marzipan 

Taggad i: Europa  Tips