1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Rapido C55 - Välförvaltade och inbjudande ytor i begränsat format

Rapido C55 - Välförvaltade och inbjudande ytor i begränsat format

— 10/05-2021

Wow! Det är mitt första intryck när jag öppnar bodelsdörren till Rapidos nya C-serie. Men husesynen i Rapido C55 har precis börjat. Ganska snart ska det visa sig att det finns utrymme för förbättringar.

Rapido C55 exteriört.
Vår testbil lånade vi av Tumbo Husvagnar & Husbilar. Rapido C55 är en av tre versioner i märkets helt nya delintegrerade C-serie.

Den otroligt ljusa och läckra salongsdelen i Rapido C55 känns omedelbart inbjudande. Mellanstorleken och den enda i Rapidos nya C-familj som har långbäddar. Salongen känns så rymlig och ljus trots sina relativt kompakta mått. Rapidos skyview-fönster skänker i kombination med den mindre takluckan över dinetten ett riktigt underbart ljusinsläpp.

I kombination med en ljus inredning och genomgående dekorbelysning ger det ett väldigt välkomnande intryck. Ett intryck som naggas redan då jag stiger in i bodelen. För var gör jag av skorna?

Rapido C55 dinett
Ljust och luftigt, tack vare både ljus inredning och panoramataket Skyview. Dinetten är bäddbar och ger en extra bädd med måttet 76x188 centimeter vid behov.

Förändringsbar salong utan skoförvaring

Jackan har sin plats direkt innanför dörren, men var är tanken att man ska förvara sina ytterskor?

Rapido har skapat en förändringsbar salong, där vinkeldelen av L-soffan utgörs av en klappsits. Även sitsen precis till höger om bodelsentrén och bakom bildelens vridbara passagerarsäte utgörs av en klappsits. Tanken är förstås att skapa en yta som i största möjliga mån kan anpassas efter varje dags behov. Priset du får betala för denna lösning är att det inte finns någonstans vid entrén att förvara ytterskor. Utrymmet under tvåsitssoffan? Nej, där är redan fullt av en färskvattentank som håller värmen genom husbilens egen värme. Luckan i golvet bak döljer dessvärre inte heller någon skoförvaring.

Men det finns också flera punkter som förtjänar att lyftas. Klappsäten är klappsäten, med begränsad sittkomfort. Bodelens fasta säten bjuder däremot på en riktigt bra sittkomfort. Det gäller även tvåsitssoffan, vilket verkligen inte hör till vanligheterna. Textilen är grovmönstrad och ger ett mycket förtroendeingivande kvalitetsintryck.

Rapido C55 dinett klappsäte
Dinetten har två klappsäten. Ett säte vid soffan, för att bilda en L-formad soffa och ett säte direkt vid entrén.

Välförvaltade utrymmen

Med en totallängd på endast 6,7 meter blir planlösningen förstås aningen kompakt, men Rapido har förvaltat utrymmena väl. Vid dinetten finns skäligt med förvaringsutrymmen. Vi sätter ur säkerhetssynpunkt däremot ett frågetecken kring att ha öppna hyllplan precis vid bildelen, något Rapido definitivt inte är ensamma om att ha.

Rapido C55 dinett nivåskillnad
Tyvärr har C55 en hel del trösklar genom bodelen. Bara vid dinetten förekommer tre olika golvnivåer.

Något ni kommer att märka är de många nivåskillnaderna som golvet har. Bara vid dinetten finns tre olika nivåer i skarven mellan dinett, hall och bildel. Det finns ytterligare nivåskillnad i golvet mot sovrumsdelen.

Rapido C55 kök
Spis med två brännare, rymlig diskho, tre rejäla lådhurtsar, två överskåp, och ett 90-liters kylskåp med frysfack. Notera också kryddhyllan, spisfläkten och eluttagen.

Köket är även det kompakt, men Rapido har trots det lyckats skapa en arbetsbänk som innehåller både brännare, diskho och en mindre arbetsyta. Om matlagningen inte kräver användning av spisen så får du dessutom extra avlastningsyta tack vare det nedfällbara skyddet ovanför de två brännarna. Ovanför spisen finns också en spisfläkt. I väggen finns också en kryddhylla samt eluttag, Förvaringsytorna utgörs av två överskåp samt tre lådhurtsar, varav en djupare fungerar som skafferi. Nackdelar då? Arbetsbelysningen utgörs endast av den ledlist som löper under överskåpen. Nu är ledbelysning lyckligtvis väldigt ljuseffektiva, så detta är fullt möjligt inte ett problem.

Förvandlingsbart badrum och höga långbäddar

Det modulbyggda badrummet är ett kombinerat badrum och duschkabin.
Med ett enkelt handgrepp flyttar du bara mellanväggen, för att skapa den yta du är i behov av.

Mitt över köket finns det förvandlingsbara badrummet. Kassettoalettens sits är vridbar och inuti badrumsskåpet finns ett eluttag. När det är dags att duscha så lossar du bara den övre spärrhaspen, sväng väggen med ett enkelt handgrepp och vips så blir samma rymliga utrymme en stor duschkabin. Nämnas ska också att Rapidos luftburna Truma-system är kompletterat med en elpatron och avloppstanken är isolerad.

Sovrummet då? Syskonet C56 är med sina 5,99 meter något kortare än C55 och har dessutom fransk bädd. I familjen ingår även den större C86 (6,99 meter) med drottningsäng.

Rapido C55 höga långbäddar.
C55 har högt placerade långbäddar. Bäddmått: 80x199 cm samt 80x185 cm.
Rapido C55 sänglampor
Läslampornas design känns igen och är fortfarande lika eleganta.

Vår C55 har dock två högbyggda långbäddar. De är högbyggda dels för att hysa garderober i sängsocklarna. Lösningen bidrar också till att skapa ett extra generöst med utrymme i det underliggande garaget. Sovrummet kan slutas från övriga bodelsytan tack vare en skjutvägg.

Rapido C55 höga långbäddar med garderob under.
I socklarna till de två högbyggda sängarna finns två klädgarderober.
Rapido C55 garage.
Garaget är uppvärmt och dörrens mått mäter 100x75 cm. Här förvaras även gasoltuben.
Rapido C55 garage.
I garaget finns också uttag för en utedusch. Husbilen är även försedd med dubbla bodelsbatterier.

Automatiskt infällbart trappsteg och plump i protokollet

Skulle du råka glömma det yttre trappsteget utfällt när det är dags att köra så backar tekniken upp dig. Trappsteget fälls in automatiskt. Så ska det se ut.

Däremot blir det en plump i protokollet när det gäller centrallåset. Låset är anslutet både till bildelens dörrar och bodelsdörren. Det kan verka bekvämt förstås, men vill du verkligen låsa upp både bildörrar och bodelsdörr i alla sammanhang? Tillfället gör som bekant tjuven och det är enkelt för en tjuv att slå till när du inte har uppsikt över motsatt sida av fordonet.

Summa summarum

Nya Rapido C55 kostar från 759 000 kronor. Då ingår inte den automatlåda som testbilen är utrustad med, till ett värde av 32 270 kronor. Men mycket annat som gör husbilen till en riktigt trevlig bekantskap, trots den skakiga starten med utebliven skoförvaring.

Rapido C55 exteriört. Förarsidan.
Latrinkassetten har sitt utrymme på fordonets vänstra sida. Rejäla mått även för vänster garagedörr ger pluspoäng.

Trots allt så har tillverkaren över lag förvaltat ytan väl och skapat en riktigt trevlig miljö, med ett yttermått om 6,7 meters längd och under 2,2 meters bredd.  Att vara tre personer på resan fungerar, men mest optimalt är bilen nog ändå för tvåpersonshushåll som fortfarande vill ha delintegrerat före en plåtis.

Plus

  • Bra planlösning på begränsad yta
  • Panoramafönstret Skyview
  • Elpatron

Minus

  • Skohylla saknas
  • Centrallås går även till bodelsdörr
  • Flera nivåskillnader i golvet

Fakta & specifikationer

Märke: Rapido

Modell: C55

Planlösning: L-soffa, klappsits, långbäddar bak.

Chassi: Fiat Ducato

Motor: Euro 6D Temp, 160 hk (tillval).

L/B/H: 6,72/2,17/2,75 m.

Totalvikt: 3 650 kg.

Lastvikt: 760 kg.

Värmesystem: Truma Combi4

Färskvatten: 110 liter

Gråvatten: 90 liter

Drivmedel: Diesel

Bränsletank: 90 liter.

Bältesplatser: 4.

Sovplatser: 2+1.

Grundpris: 759 000 kr.

Pris testbil: 854 090 kr.

Rapido C55 planlösning dag.
Rapido C55 planlösning natt.
Taggad i: halvintegrerat