Rara Rodnande Räkor

— 30/04-2021

Räkor är en infraordning i ordningen tiofotade kräftdjur (decapoda) och omfattar flera tusen arter. Många av dessa har stor betydelse för människan, framförallt som mat. Detta kan man läsa på Wikipedia. Intressant, för allt i världen, men det är mycket roligare och godare att äta de små rosa varelserna.

Räkor med pepparrot och rädisor | 4 portioner

Räkor med pepparrot och rädisor

Ingredienser

  • 700 gr räkor med skal
  • 1 rött äpple
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 stjälk selleri
  • 6 rädisor
  • Saften av ½ citron
  • Salt och peppar
  • Dill

Gör så här

  1. Skala räkorna.
  2. Blanda crème fraiche med riven pepparrot, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparrot. Tärna ¾ av äpplet och blanda ner det i crème fraiche-röran. Skär resten av äpplet i tunna skivor, vänd i citronsaft så att de inte mörknar.
  3. Skär stjälkselleri och rädisor i tunna skivor. Lägg i isvatten.
  4. Lägg upp räkor och crème fraiche-röran på tallrikar. Strö över skivorna av rädisa och selleri. Pressa lite citronsaft över räkorna. Garnera med dillvippa.

Räkor med äggröra och crème fraiche | 4 portioner

Räkor med äggröra och crème fraiche

Ingredienser

  • 700 gr räkor med skal
  • 3 ägg
  • 1 dl gräddmjölk
  • 75 gr lagrad ost, typ västerbotten
  • Rivet skal av en halv citron
  • Salt och peppar
  • Gräslök

Gör så här:

  1. Skala räkorna.
  2. Riv osten och blanda med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek äggstanningen under ständig omrörning. Tag bort från värmen när den börjar bli grynig i konsistensen. Låt svalna.
  4. Blanda crème fraiche med rivet citronskal. Klicka upp i glas. Fortsätt med äggröran och toppa med räkor. Garnera med gräslök.

Räkor med fetaost och melon  | 4 portioner

Räkor med fetaost och melon

Ingredienser

  • 700 gr räkor med skal
  • 750 gr melon
  • 150 gr fetaost
  • Saften från 2 limefrukter
  • 0,25 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • Surdegsbröd i skivor (gärna gårdagens)
  • Persilja

Gör så här:

  1. Tärna melon (gärna olika sorter) och fetaost. Marinera i limesaft (spara lite att pressa över räkorna), olivolja, salt och peppar.
  2. Stek brödskivorna gyllenbruna i lite olivolja (eller pensla dem med olja och grilla dem).
  3. Lägg upp melon- och fetaostsallad på tallrikar tillsammans med räkor och bröd. Pressa lite limesaft över räkorna. Garnera med persilja.

Stekta räkor med vitlök, chili och zucchini | 4 portioner

Stekta räkor med vitlök, chili och zucchini

Ingredienser

  • 24 stora råa räkor, typ Vannameiräkor
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 små zuccini
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 msk matolja
  • Salt och peppar
  • 10 blad färsk salvia
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk fisksås

Gör så här:

  1. Skala räkorna.
  2. Skala och skiva vitlök och chili (kärna ur för mildare smak).
  3. Skär zucchini i halvmånar.
  4. Hetta upp 2 msk olja och fräs vitlök, chili och zucchini i några minuter. Lägg över på ett varmt fat.
  5. Tillsätt 2 msk olja och fräs räkorna tills de rodnar. Tillsätt grönsakerna när en minut återstår. Salta och peppra. Tillsätt fisksås och grovhackad salvia.
  6. Lägg upp på tallrikar.
Taggad i: Recept