Rara Rodnande Räkor
Räkor är en infraordning i ordningen tiofotade kräftdjur (decapoda) och omfattar flera tusen arter. Många av dessa har stor betydelse för människan, framförallt som mat. Detta kan man läsa på Wikipedia. Intressant, för allt i världen, men det är mycket roligare och godare att äta de små rosa varelserna.
Räkor med pepparrot och rädisor | 4 portioner
Ingredienser
- 700 gr räkor med skal
- 1 rött äpple
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk riven pepparrot
- 1 stjälk selleri
- 6 rädisor
- Saften av ½ citron
- Salt och peppar
- Dill
Gör så här
- Skala räkorna.
- Blanda crème fraiche med riven pepparrot, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparrot. Tärna ¾ av äpplet och blanda ner det i crème fraiche-röran. Skär resten av äpplet i tunna skivor, vänd i citronsaft så att de inte mörknar.
- Skär stjälkselleri och rädisor i tunna skivor. Lägg i isvatten.
- Lägg upp räkor och crème fraiche-röran på tallrikar. Strö över skivorna av rädisa och selleri. Pressa lite citronsaft över räkorna. Garnera med dillvippa.
Räkor med äggröra och crème fraiche | 4 portioner
Ingredienser
- 700 gr räkor med skal
- 3 ägg
- 1 dl gräddmjölk
- 75 gr lagrad ost, typ västerbotten
- Rivet skal av en halv citron
- Salt och peppar
- Gräslök
Gör så här:
- Skala räkorna.
- Riv osten och blanda med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp en stekpanna och stek äggstanningen under ständig omrörning. Tag bort från värmen när den börjar bli grynig i konsistensen. Låt svalna.
- Blanda crème fraiche med rivet citronskal. Klicka upp i glas. Fortsätt med äggröran och toppa med räkor. Garnera med gräslök.
Räkor med fetaost och melon | 4 portioner
Ingredienser
- 700 gr räkor med skal
- 750 gr melon
- 150 gr fetaost
- Saften från 2 limefrukter
- 0,25 dl olivolja
- Salt och peppar
- Surdegsbröd i skivor (gärna gårdagens)
- Persilja
Gör så här:
- Tärna melon (gärna olika sorter) och fetaost. Marinera i limesaft (spara lite att pressa över räkorna), olivolja, salt och peppar.
- Stek brödskivorna gyllenbruna i lite olivolja (eller pensla dem med olja och grilla dem).
- Lägg upp melon- och fetaostsallad på tallrikar tillsammans med räkor och bröd. Pressa lite limesaft över räkorna. Garnera med persilja.
Stekta räkor med vitlök, chili och zucchini | 4 portioner
Ingredienser
- 24 stora råa räkor, typ Vannameiräkor
- 4 klyftor vitlök
- 2 små zuccini
- 1 röd chilifrukt
- 4 msk matolja
- Salt och peppar
- 10 blad färsk salvia
- 1 msk pressad citron
- 2 msk fisksås
Gör så här:
- Skala räkorna.
- Skala och skiva vitlök och chili (kärna ur för mildare smak).
- Skär zucchini i halvmånar.
- Hetta upp 2 msk olja och fräs vitlök, chili och zucchini i några minuter. Lägg över på ett varmt fat.
- Tillsätt 2 msk olja och fräs räkorna tills de rodnar. Tillsätt grönsakerna när en minut återstår. Salta och peppra. Tillsätt fisksås och grovhackad salvia.
- Lägg upp på tallrikar.