Restips: Blekinge - alltid med havet som granne

— 25/08-2021

Längst ned i Sveriges sydöstra hörn finner vi Blekinge län. Ett relativt litet län innehållandes fem kommuner med residensstad i Karlskrona. En försmak av länet presenterade vi i nummer 6/2020, då vi besökte Olofströms kommun. Just därför är det också den kommun som vi den här gången utelämnar i vår resa genom Blekinge. Med det beslutet kommer också det faktum att vi den här gången håller oss till kommunerna längs med länets kustlinje och gör en resa från länets västra del ända till länets mest östliga punkt.

Sölvesborg

Vår resa börjar med att vi rullar in i Sölvesborgs kommun. Det är den enda tätort länet vars byggnadsarkitektur i centrum ännu påminner om vad du normalt finner i Skåne.

Kulturlivet är starkt i Sölvesborg och inom kommunen arrangeras, under normala förhållanden ska tilläggas, två rejält välbesökta festivaler. Den i särklass största och mest rikskända är Sweden Rock Festival, som historiskt sett dragit till sig världsartister som Alice Cooper, Guns’n’Roses och Iron Maiden. Men även Hälleviks Tradjazzfestival förtjänar ett gott omnämnande. Hällevik, beläget cirka 1,5 mil utanför tätorten Sölvesborg, är också en mycket charmig liten fiskeby. Precis intill ligger grannbyn Nogersund och här finner vi en helt fantastisk ställplats, med havet som närmaste granne. Hällevik är ett populärt resmål under högsommarmånaderna. Nogersund håller ett lugnare tempo, men avståndet mellan de båda byarna är försumbar. Rent av cykelavstånd.

Sevärdheter som är alldeles gratis är förstås Sölvesborgs slottsruin med tillhörande slottslängor och den 760 meter långa Sölvesborgsbron, med sina majestätiska bågar. Bör upplevas kvällstid då bron är upplyst.

Ställplatsen Nogesund, Sölvesborg.
Just så här vackert kan du bo vid ställplatsen i Nogersund, strax utanför Sölvesborg. Ett dygn kostar 180 kronor, el ingår i mån av tillgång och latrintömning är möjlig.
Gångbro, Sölvesborg.
Sölvesborgs främsta kännetecken är den 760 meter långa gångbron. En vacker syn, framförallt kvällstid då bron brukar lysas upp.
Konstnärsgården, Sölvesborg.
Sölvesborg har en väldigt charmig stadskärna och är också ett starkt kulturellt fäste.

Karlshamn

Nästa ort, tillika kommun, på vår resa är Karlshamn. Du som gillar fiske bör söka dig till Mörrum, strax utanför tätorten. Där finner du Mörrum Kronolaxfiske, navet för sportfiskehobbyn inom kommunen. Vid anläggningen finns också en populär restaurang.

I kommunens norra delar finner man Nytorpets friluftsområde. Området är mycket vackert och har flera olika promenadstråk, även tillgänglighetsanpassade sådana. Härlig promenadrunda för både husse, matte och människans bästa fyrtassade vän. Området har även flera offentliga grillplatser.

Dryga milen öster om tätorten finner ni nästa magiska upplevelse: Eriksberg i Trensum. Här bör du förboka ditt besök, annars är risken att du inte kommer längre än till huvudentrén. Eriksberg är norra europas största skyddade område för vilda djur. Inom området finns bisonoxar, flera olika arter av hjortar, vildsvin, ett rikt fågelliv och många andra vilda djur. Vi försäkrar att området är rent sagt magiskt och rekommenderar i synnerhet safariturerna som erbjuds. Men kom ihåg: Förboka!

Kreativum är ett science center för de yngsta. Här finns det mycket att upptäcka och lära, under lekfulla former.
Eriksberg, Trensum, Karlshamn.
Strax utanför Karlshamn finner du Trensum. Och här hittar du Eriksberg. Ett fullkomligt magiskt ställe som är anpassat helt efter djurens villkor. Foto: Bengt Nyberg
Mörrums Kronolaxfiske, Karlshamn
Gillar du sportfiske? Då ska du inte missa Mörrums Kronolaxfiske, strax utanför Karlshamn. Här finns också en bra restaurang.

Ronneby

Ronnebys givna turistmål är Brunnsparken och dess olika trädgårdar. Precis intill finns naturreservatet Södra Brunnsskogen.

Inom kommunen finns också två golfbanor. Dels Ronneby Golfklubb och dels Leråkra Golfbana. Ronneby kommun är i allra högsta grad en kommun som visar sin bästa sida utanför tätort. Ta exempelvis en tur ut till Järnavik och kosta på dig att köra en liten del av  Utvandrarnas väg mellan Karlshamn till Bräkne-Hoby. Vägen fortsätter sedan vidare, upp mot Emmaboda. Längst med vägen finns det en stor del av kulturhistoria att ta del av.

Men tillbaka till Ronneby. Barn och ungdomar lär älska Ronneby Brunnsbad och deras äventyrsbad. Här finns också möjlighet att få en avkopplande spa-behandling.

Ronneby är dock den kommun i länet som vi upplever kräver mest engagemang för att hitta guldkornen i.

Äggaboden, Ronneby.
Det finns gott om spännande gårdsbutiker längs med färdvägen. Strax utanför Ronneby tätort hittar du exempelvis Äggaboden. Höga husbilar kör med fördel via Gärestadsvägen och sen in på Gärestads bygata för att komma hit. Den andra vägen dit kräver passage under en viadukt.
Ronneby
Fina äldre hus och kullersten i Ronneby.
Naturum, Ronneby
Naturum är beläget i Ronneby Brunnspark.
Brunnsparken, Ronneby.
I Brunnsparken finns förutom Naturum så här vackra miljöer att strosa runt bland. Avsluta gärna besöket med en fika på café Mandeltårtan.

Tänk på

Pandemin har gjort att flera kommuner valt att hålla sina museer stängda. Det är därför en god idé att kontrollera tillgängligheten, då lokala beslut gör att de ordinarie säsongsöppettiderna inte alltid gäller. En kontroll med varje museums webbsida är därför att rekommendera.

Karlskrona

Länets residensstad tillika kommun bjuder på en rad olika aktiviteter för både stora och små. I tätorten Karlskrona rekommenderar vi Marinmuseet med tillhörande ubåtsmuseum, förlaget Albinsson & Sjöbergs bil- respektive porslinsmuseum och så Rosenbom förstås.

Men våga även lämna tätorten och styr resan mot kommunens östra gräns, till den lilla kustbelägna byn Kristianopel. En vacker och varm sommardag, medhavd matsäck och en lunch vid havet gör gott för både själ och gom. Under vår och sommarmånaderna finner ni även en camping här.

När det gäller ställplats så visar sig Karlskrona från en föredömlig sida. Hamnplanen, där ställplatsen ligger belägen, är visserligen inte i närheten av att matcha Nogersunds charm. Men platserna är väl tilltagna, el ingår i dygnspriset och betalning gör du enkelt i automaten inom området.

Karlskrona är definitivt en stad där vi rekommenderar dig att ta med cyklarna på resan. I synnerhet till ön Aspö där de kommer väl till användning.  En vackert belägen ö, som gör sig bättre på cykel än i husbil. Från hamnplanens ställplats har du 5 minuters promenad till Aspöfärjan och 5 minuter promenad in till centrum. Kör till Hamnplan, lasta ur cyklarna och upptäck staden (och ön) per pedalkraft. Var bara uppmärksam på när sista färjan tillbaka till fastlandet avgår.

Karlskrona
Från toppen av Bryggarberget får du en bra utsikt över innerstaden av Karlskrona.
Marinmuseum, Karlskrona.
Marinmuseet med det tillhörande ubåtsmuseet är ett givet besöksmål i Karlskrona.
Albinsson & Sjöbergs bilmuseum, Karlskrona.
På Östra Hamngatan finner ni även motorförlaget Albinsson & Sjöbergs bilmuseum.
Karlskrona Porslinsmuseum
Karlskronaporslin känner du kanske till? Självklart finns ett porslinsmuseum i staden och är beläget i den gamla porslinsfabriken. Museet är beläget på Östra Hamngatan.
Rosenbom, Karlskrona.
Jodå, Rosenbom står kvar på sin plats. Den givmilde kan lägga en peng genom att lyfta på hans hatt.

Färdas genom Blekinge

Länets kommuner är i stort placerade med 3-milsintervaller. Livsnerven genom länet är E22, men vi rekommenderar dig att våga lämna europavägen för de mindre småvägarna som omger den. Det finns faktiskt ett bra vägnät som löper parallellt med E22, men som bjuder på mycket vackrare miljöer än vad E22:an förmår att erbjuda. Du får dock räkna med en betydligt längre restid, men vem har bråttom på sin semester?

Ställplats i Karlskrona.
Karlskrona har också en ställplats med havet som granne. Fullt lika charmigt som i Nogersund blir det dock inte.
En resa genom Blekinge är lika mycket en resa för smaklökarna som något annat. På Visentens Restaurang serveras endast förstklassiga råvaror. Foto: Bengt Nyberg
Askunga Dovvilt, Karlskrona.
Askunga Dovvilt gårdsbutik & kafé är väl värt ett stopp.

Reseguide: Blekinge

Camping & ställplats

Karlshamn 

Hamnplanen, Karlshamn

Väggaviken, Karlshamn

Kolleviks Camping, Kolleviksvägen 11

Karlskrona 

Hamnplanen, Karlskrona

Dragsö Camping, Dragsövägen 14

Kristianopel Resort, Kristianopel

Ronneby 

Ekenäs Camping, Droppemålavägen 17

Östra Piren, Ronneby

Sölvesborg 

Tredenborgs Camping, Tredenborgsvägen 8231

Hällevik Camping, Campingvägen 41

Ställplats Nogersunds Hamn, Sölvesborg S

Mat & dryck

Karlshamn

Eriksberg, Visentens restaurang, Guöviksvägen 353, Trensum (Karlshamn)

Kronolaxen, Kvarnvägen 1, Mörrum (Karlshamn)

Suki Sushi, Drottninggatan 37, Karlshamn

Wägga Fisk & Delikatess, Saltsjöbadsvägen 44, Karlshamn

Karlskrona

Askunga Dovvilt, Askunga 4, Rödeby (Karlskrona)

Brofästet Senoren, Senorenvägen 4, Senoren (Karlskrona)

MontMartre, Ronnebygatan 18, Karlskrona

Ronneby

Dikhush Indisk och wok, Karlskronagatan 23B, Ronneby

Äggaboden, Gärestad 16, Ronneby.

Höga husbilar kör med fördel via Gärestadsvägen och sen in på Gärestads bygata för att komma hit. Den andra vägen dit kräver passage under en viadukt.

Sölvesborg

Shady Burger, Stortorget, Sölvesborg

Blåregn, Lilla Skolgatan 6, Sölvesborg

Dagmars Hamnkrog, Strandvägen 13, Hällevik (Sölvesborg)

Kajutan i Hörvik, Kustvägen 5, Hörvik (Sölvesborg)

Taggad i: Sverige