Rykande het släckare

— 06/05-2021

Vid en brand är varje sekund dyrbar. Då kan det vara tryggt att ha en släckare som klarar sex olika brandklasser. Något som Firexo utlovar att klara. En släckare som bör passa extra bra i en husbil.

Sex olika brandklasser

Firexo. Brandsläckare, 2 kg.
Släckarna finns i 0,5 kg, 2 kg samt 6 kg-format. Här ses 2-kilosvarianten.

En brandsläckare som klarar sex olika brandklasser? Det är precis var Firexo utlovar. Ett brittiskt brandsläckarmärke som sedan november i fjol också finns på svensk marknad.

Brandsläckarna är vätskesläckare. Enligt Firexos svenska marknadschef Stefan Rahmqvist består släckvätskan i huvudsak av tre beståndsdelar.

- Vatten, ammoniumsulfat och kväve, säger han. Den exakta blandningen är hemlig och något som Firexo har patent på.

När släckaren aktiveras beskriver Stefan det som att det fungerar som en vattenspray kombinerat med ånga.

- När släckmedlet hamnar på marken uppstår en effekt som liknar ånga som lägger sig som ett täcke ovanpå branden.

Ett av medlets största salumeriter är just att det utlovas klara sex gällande brandklasser. Det gör att oavsett vad som än brinner ska släckaren klara av att bekämpa eldhärden.

Stefan menar att det även gäller en av de mest lömska brandförloppen: Fettbrand. Ni vet väl att man ska kväva en fettbrand som uppstår i en stekpanna. Inte använda vatten. Men släckaren är även F-klassad, alltså funktionell även mot fett.

- Släckaren klarar även detta, menar Stefan.

El - ny brandklass 

Brandklasserna presenterar vi här under i en faktaruta . Utöver dessa klasser har Firexo lagt till en egenpåhittad klass som de kallar för El.

- Det är en påhittad klass som Firexo lagt till för att göra det tydligt för kunden att släckaren även klarar att hantera elbränder, förklarar Stefan Rahmqvist.

Han tillägger att släckmedlet i Firexo även klarar att hantera brand som uppstår på litiumbatterier.

Poängen är att du som kund inte ska behöva tänka på vilken brandklass som släckaren fungerar till.

Firexo. Brandsläckare. 500 ml.
Den minsta släckaren i programmet är en halvkilos enhet som är lätt att placera i husbilen och samtidigt lätt att ta med sig. Varför inte som extra säkerhet under grillpicknicken?

- Du slipper fundera på om den släckaren är lämplig för den brand du vill bekämpa, förklarar Stefan. Det sparar dig flera sekunder i betänketid om branden mot förmodan skulle vara ett faktum. Vid en brand är som bekant alla sekunder värdefulla för att begränsa skadan.

Passar bra för husbil

Släckarna ska dessutom passa husbilar extra väl.

- Om du aktiverar en pulversläckare i begränsat utrymme försvinner sikten, förklarar Stefan. Det sker inte med dessa släckare, då all vätska faller mot marken. Sikten förblir god.

Släckarna finns i tre olika storlekar. En mindre halvkilosenhet som är portabel och därmed enkel att ha med sig, exempelvis för den som tänker grilla. En 2-kilossläckare som bör vara idealisk för just husbilsanvändning. Och en mer traditionell
6-kilossläckare.

Redaktionen har inte gjort något test av släckarna. Däremot har forskningsinstitutet RISE testat dem, med lyckat resultat, vilket bör borga för en säkerställd funktion.

Brandklass

A – Trä, tyger, möbler, stoppning etc.

B – Bränsle samt flytande brandfarliga vätskor som bensin diesel, lacknafta etc.

C – Brand som uppstår i samband med gas.

D – Brand i metaller

EL – Firexos egenpåhittade klass, för hantering av elbränder.  

F – Brand i fetter. Olja, matlagningsfett etc.

Källa: Firexo. Redaktionen har inte testat släckaren.    

Taggad i: Nytt i branschen  Tips