1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Så här överlever du husbilssemestern

Så här överlever du husbilssemestern

— 21/09-2022

Att bo på en liten yta innebär påfrestningar för även de finaste av relationer. Vi har bott i husbilen under fem år och har - efter vissa omställningar hittat ett sätt som fungerar. Här delar vi med oss av våra bästa (och logiska) tips på hur ni får en trevlig semester i husbilen.

1. Visa respekt

I ett hus har ni större yta att röra er på och då kan man undvika konflikter lättare än vad man kan i en husbil. Var noga med att visa varandra respekt och gör inte saker som irriterar din partner mer än nödvändigt.

2. Allt har sin plats

Med tanke på att husbilen är mobil så blir det snabbt rörigt om man inte lägger tillbaka varje sak på sin plats. Se till att ni vet var sakerna ligger så att ni inte hamnar i onödiga diskussioner om vem som har lagt vad på fel plats. Det skapar snabbt irritation kan vi lova.

Lämna inte saker framme. Det blir snabbt rörigt.

3. Ta inte med er för mycket

Om ni ska vara iväg under en veckas tid - packa för det och inte för ett halvår. Många ”glömmer” att det oftast är begränsat med utrymme i en husbil och lastar in för mycket. Detta i sig kan skapa konflikter mellan er när ni inte hittar det ni letar efter utan behöver riva ut allt från garderoben för att få tag på favoritplagget. Återigen ordning och reda!

Packa inte med mer än ni behöver.

4. Planera körningen tillsammans

Ett av våra irritationsmoment som skapade osämja i början var att det alltid var Mini som planerade var vi skulle köra. Jag satt bara med som en passagerare och hade inga bekymmer alls med trånga gränder eller körningen över lag. Idag sitter vi tillsammans (ok, nästan alltid) och planerar var vi ska köra och var vi ska övernatta. Även om det är Mini som kör så känner han sig inte längre lika ensam med planeringen.

5. Diska direkt

Få bilar är utrustade med diskmaskin (tyvärr) och dessutom så är tillgången på vatten ofta begränsad såvida du inte står på en camping. Vi har en tumregel att alltid diska direkt efter maten så att matrester inte hinner fastna på tallrikarna. Detta har också hjälpt oss att slippa onödiga gnabb och bråk om vem som inte torkat av och diskat efter maten.

6. Utforska omgivningarna tillsammans

Med husbil kan man upptäcka massor med fina platser tillsammans. På bilden ser man Nipfjället.

Inget är så underbart som att umgås och ta sig tid till varandra. Genom att utforska platserna tillsammans kan ni njuta och skapa minnen ihop. Ifall ni har någonting som skaver så är det bra tillfälle att ventilera vad det är som skapar osämja och hitta lösningar på problemen.

7. Våga be om ursäkt

Husbilslivet och långsinthet är inte inte en bra kombination. Försök att inte hålla fast vid groll utan be om ursäkt och prata igenom problemen istället. Tänk på att ert humör påverkar varandra så om en av er surar så blir semestern tråkig för er båda.

8. Njut av husbilslivet

Semesterresan ska vara en underbar upplevelse för allihopa. Glöm inte att njuta och ha det bra tillsammans. Hela poängen med att semestra tillsammans med familjen är att ha en trevlig tid. Packa med några sällskapsspel så ni är beredda om det börjar regna eller njut av spelkvällar. Vi har överlevt fem år i en husbil så det innebär att ni alla klarar en semester ihop med hjälp av dessa självklara tips från oss!

Taggad i: Tips  Upplevelse