1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 5 annorlunda museer att besöka i Salzburg

5 annorlunda museer att besöka i Salzburg

— 10/02-2023
Spana in Salzburgs galna marionettmuseum.

Visst är det härligt att hitta museum som man inte visste fanns? Min Husbil i Sverige spanade in en mängd olika attraktioner under vistelsen i staden och har valt ut fem annorlunda alternativ som visar något oväntat på ett eller annat sätt.

1. Spielzeug Museum

Leksaksmuseet är som en nostalgitripp för de äldre.
Någon som kommer ihåg Monchhichi?
Lego är en favorit genom tiderna.

Ett leksaksmuseum som erbjuder mer än bara en utställning av leksaker dolda bakom glasrutor. Här får du leka med prylarna som finns. Hyllplan med gosedjur, tåg och andra glädjespridare finns för att de ska utforskas och lekas med. Här finns lekhörnor och väl tilltagna rum där det är fritt fram att låta fantasin löpa amok. Dyrgriparna är de som står bakom glas och endast är till för beskådan. Det är troligtvis här som du kommer att bli nostalgisk ifall du är något äldre. Leksaker som ”vi” lekte med när vi var små, och som vi glömt, väcker gamla minnen till liv.

Ifall du kommer hit med barn så kan du spendera hela dagen här utan några som helst problem.

Adress: Bürgerspitalgasse 2.


2. Marionettenmuseum

Ett udda museum men väl värt ett besök.

Till skillnad från leksaksmuseet så är det endast ”se men inte röra” som gäller. Faktum är att det sägs vara så strikt att du inte ens får röra marionettdockorna som finns till försäljning i museishoppen. Marionettdockor i trä från hela världen visas upp på det lilla museet som inte tar lång tid att besöka. Detta är ett kort stop men ändå värt att se då dockornas hantverk är imponerande. Med tanke på att museet dessutom inte kostar någonting att besöka så finns det ingen anledning till att missa det. Dockorna kan beskrivas med ord som vackra, skräckinjagande, fascinerande, läskiga och fina. Roligast är att det är samma dockor som beskrivs på så olika sätt. En sak är dock de flesta överens om – detta är en unik utställning som man inte ser varje dag.

Adress: Mönchsberg 34.


3. Salzburger Weihnachtsmuseum

För er som gillar julen så är detta ett udda museum man måste besöka.
Ett udda museum i fräscha lokaler.

Ett museum som bara är tillägnat julen. På bottenplan finns en butik som säljer allt som hör julen till och på ovanvåningen är det ett museum som visar Österrikes julfirande genom historien. Det är en privat kollektion av julgranskulor och prydnader som visas upp och för alla som älskar julen är detta ett paradis. Adventskalendrar genom tiderna, julgranskulor från förr och dekorationer som går långt tillbaka i tiden finns på display. En rolig detalj är att butiken har öppet året runt med samma sortiment så här kan du komma i julstämning oavsett när på året du kommer. En liten brasklapp dock till de höga priserna inne i butiken. Nog för att det är dyrare att handla i de små butikerna som tillhör museumen men här drar det iväg rejält ganska snabbt.

Adress: Mozartplatz 2.


4. Panorama Museum

Panoramamuseet visar en 360 graders målning av Salzburg.

Trots att det finns lite olika tavlor och konstverk här så är det stora dragplåstret deras panoramamålning över Salzburg. Den är skapad av Johann Michael Sattler och visar hur staden såg ut år 1829. Målningen sträcker sig 360 grader (därav namnet) och är otroligt detaljrik och välgjord. Samtliga skorstenar och fönster som finns avbildade och som finns kvar idag är exakt återgivna. Detta är ett mästerverk som troligtvis kommer att uppskattas även ifall du inte har något brinnande intresse för varken konst eller historia. Perfekt sätt att svalka sig på en varm sommardag då det är svalt och skönt inne på museet.

Adress: Residenzplatz 9.

 

5. Welt der Gifte

Vågar du besöka ett museeum med giftiga ormar?

En kombination av gift och djurpark allt i ett. Welt der Gifte har fokus på giftiga reptiler och gift av olika slag. De säger att de är landets minsta djurpark och det kan stämma. Ett besök hit är inte bara spännande utan också väldigt lärorikt. Här lär du dig mer om hur gift använts genom tiderna och varför vissa växter är giftiga. Kan med fördel besökas utav hela familjen med undantag för de som har eventuell fobi för ormar. Enda nackdelen är att du måste boka in dig på en guidad tur eller ett evenemang för att vara garanterad en plats. Däremot så är det också det sätt som gör att du tar med dig lärdomar härifrån och inte vandrar planlöst runt i lokalerna.

Adress: Metzgerstraße 54A.

Taggad i: Europa