Shakshuka – gott, snabbt, enkelt och mättande
Redo för en ny tappning på påskäggen? Testa shakshuka - äggrätten som är mustig, väldoftande, mättande och går att variera i det oändliga! Shakshukans ursprungsland är Tunisien, men rätten är populär i hela Nordafrika och Mellanöstern.
Shakshuka med öl och färska tomater
Ingredienser:
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- Olivolja
- 4 medelstora tomater
- 1 – 2 chilifrukter
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk torkad koriander
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk harissa/sambal oelek (eller till angenäm styrka och smak)
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl ljus öl
- 4 ägg
- En kruka färsk koriander
- Till servering: Bröd
Gör så här:
- Skär gul lök, inte alltför fint. Skiva vitlöken tunt eller pressa den. Värm upp lite olivolja stekpanna. Lägg i lök och vitlök, låt gå sakta i cirka 7 minuter minuter. Rör då och då.
- Tillsätt harissa, finhackad chili, spiskummin, koriander, tomatpuré. Rör om så att allt blandar sig. Slå på öl. Låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Tärna tomaterna i stora bitar. Tillsätt i lökblandningen.
- Hacka koriandern, rör ner hälften.
- Gör 4 gropar. Knäck ett ägg i varje grop. Lägg på locket och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter).
- Toppa med resten av koriandern. Servera med bröd.
Grön shakshuka
Ingredienser:
- 1 medelstor purjolök
- 1-2 klyftor vitlök, tunt skuren alt. pressad
- Några matskedar olivolja
- 450 gr. spenat
- 2 tsk hel kummin
- 1 nypa salt
- Svartpeppar efter behag
- 4 ägg
- 3 msk pressad citron
- Några klickar matlagningsyoghurt
- Färsk koriander att garnera med
Gör så här:
- Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs purjo och tunt skuren eller pressad vitlök i en stekpanna tillsammans med någon matsked olivolja i fem minuter. Tillsätt spenat låt fräsa ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt kummin. Salta och peppra. Låt smakerna gå samman under någon minut.
- Gör fyra gropar i fräset med hjälp av baksidan av en sked. Knäck ner ett ägg i varje grop.
- Lägg på lock, sänk värmen och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter beroende på temperatur och äggens storlek).
- Ringla över citronjuice och garnera med yoghurtklickar, koriander och en nypa flingsalt. Servera med bröd.
Färgrik shakshuka med paprika
Ingredienser:
- 3 paprikor i olika färger
- 1 gul lök
- Olivolja
- 1-2 klyftor vitlök
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk grovt mortlad/stött spiskummin
- 1 tsk harissa (eller sambal oelek)
- En nypa salt
- Svartpeppar
- 1 burk körsbärstomater
- Vatten
- 4 ägg
Gör så här:
- Tvätta, torka och kärna ur paprikorna. Skär i grova bitar.
- Skala och klyfta löken. Pressa vitlöken eller skär den i tunna skivor.
- Hetta upp någon matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök någon minut, utan att det får färg.
- Tillsätt paprikorna och låt gå ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt tomatpuré, spiskummin, harissa/sambal oelek och paprikapulver. Blanda och låt puttra fem minuter.
- Tillsätt tomater och1/2 dl. vatten. Låt sjuda fem minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Gör fyra gropar för äggen. Knäck ett ägg i varje grop. Lägg på lock och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter).
- Servera med exempelvis bröd, bulgur, couscous eller ris.
Shakshuka med ost och tomater
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1-2 klyftor vitlök
- Olivolja
- ½ tsk harissa/ sambal oelek (eller till angenäm styrka och smak)
- 1 burk körsbärstomater
- 2 tsk mald spiskummin
- Salt
- Svartpeppar
- 4 ägg
- 6 labneh-ostbollar eller 100 gr. fetaost
- Färsk koriander
- En nypa chilipulver eller chiliflakes
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp någon matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök i några minuter tills de mjuknat utan att ta färg.
- Tillsätt harissa/sambal oelek. Låt fräsa ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt tomater, spiskummin, salt och peppar. Mosa försiktigt tomaterna.
- Låt koka samman till en ganska tjock konsistens.
- Gör fyra små gropar och knäck ett ägg i varje grop.
- Lägg på lock och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig.
- Bryt över ostbollarna (eller smula över fetaosten).
- Toppa med grovhackad koriander och chili. Servera med bröd.