Shakshuka – gott, snabbt, enkelt och mättande

— 02/04-2021

Redo för en ny tappning på påskäggen? Testa shakshuka - äggrätten som är mustig, väldoftande, mättande och går att variera i det oändliga! Shakshukans ursprungsland är Tunisien, men rätten är populär i hela Nordafrika och Mellanöstern.

Shakshuka med öl och färska tomater.
Shakshuka med öl och färska tomater

Shakshuka med öl och färska tomater

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • Olivolja
  • 4 medelstora tomater
  • 1 – 2 chilifrukter
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk torkad koriander
  • Salt och svartpeppar
  • 1 tsk harissa/sambal oelek (eller till angenäm styrka och smak)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl ljus öl
  • 4 ägg
  • En kruka färsk koriander
  • Till servering: Bröd

Gör så här:

  1. Skär gul lök, inte alltför fint. Skiva vitlöken tunt eller pressa den. Värm upp lite olivolja stekpanna. Lägg i lök och vitlök, låt gå sakta i cirka 7 minuter minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt harissa, finhackad chili, spiskummin, koriander, tomatpuré. Rör om så att allt blandar sig. Slå på öl. Låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tärna tomaterna i stora bitar. Tillsätt i lökblandningen.
  4. Hacka koriandern, rör ner hälften.
  5. Gör 4 gropar. Knäck ett ägg i varje grop. Lägg på locket och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter).
  6. Toppa med resten av koriandern. Servera med bröd.
Grön shakshuka
Grön shakshuka

Grön shakshuka

 Ingredienser:

  • 1 medelstor purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök, tunt skuren alt. pressad
  • Några matskedar olivolja
  • 450 gr. spenat
  • 2 tsk hel kummin
  • 1 nypa salt
  • Svartpeppar efter behag
  • 4 ägg
  • 3 msk pressad citron
  • Några klickar matlagningsyoghurt
  • Färsk koriander att garnera med

Gör så här:

  1. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs purjo och tunt skuren eller pressad vitlök i en stekpanna tillsammans med någon matsked olivolja i fem minuter. Tillsätt spenat låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  2. Tillsätt kummin. Salta och peppra. Låt smakerna gå samman under någon minut.
  3. Gör fyra gropar i fräset med hjälp av baksidan av en sked. Knäck ner ett ägg i varje grop.
  4. Lägg på lock, sänk värmen och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter beroende på temperatur och äggens storlek).
  5. Ringla över citronjuice och garnera med yoghurtklickar, koriander och en nypa flingsalt. Servera med bröd.

 

Shakshuka med paprika.
Färgrik shakshuka med paprika.

Färgrik shakshuka med paprika

Ingredienser:

  • 3 paprikor i olika färger
  • 1 gul lök
  • Olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk grovt mortlad/stött spiskummin
  • 1 tsk harissa (eller sambal oelek)
  • En nypa salt
  • Svartpeppar
  • 1 burk körsbärstomater
  • Vatten
  • 4 ägg

Gör så här:

  1. Tvätta, torka och kärna ur paprikorna. Skär i grova bitar.
  2. Skala och klyfta löken. Pressa vitlöken eller skär den i tunna skivor.
  3. Hetta upp någon matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök någon minut, utan att det får färg.
  4. Tillsätt paprikorna och låt gå ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, harissa/sambal oelek och paprikapulver. Blanda och låt puttra fem minuter.
  6. Tillsätt tomater och1/2 dl. vatten. Låt sjuda fem minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Gör fyra gropar för äggen. Knäck ett ägg i varje grop. Lägg på lock och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig (fem till tio minuter).
  9. Servera med exempelvis bröd, bulgur, couscous eller ris.


Shakshuka med ost och tomater.
Shakshuka med ost och tomater.

Shakshuka med ost och tomater

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • Olivolja
  • ½ tsk harissa/ sambal oelek (eller till angenäm styrka och smak)
  • 1 burk körsbärstomater
  • 2 tsk mald spiskummin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 ägg
  • 6 labneh-ostbollar eller 100 gr. fetaost
  • Färsk koriander
  • En nypa chilipulver eller chiliflakes

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp någon matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök i några minuter tills de mjuknat utan att ta färg.
  3. Tillsätt harissa/sambal oelek. Låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  4. Tillsätt tomater, spiskummin, salt och peppar. Mosa försiktigt tomaterna.
  5. Låt koka samman till en ganska tjock konsistens.
  6. Gör fyra små gropar och knäck ett ägg i varje grop.
  7. Lägg på lock och låt puttra tills äggvitan har stelnat, men gulan fortfarande är krämig.
  8. Bryt över ostbollarna (eller smula över fetaosten).
  9. Toppa med grovhackad koriander och chili. Servera med bröd.
Taggad i: Recept