1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Varannan svensk lockas av semester med fritidsfordon enligt Sifo-undersökning

Varannan svensk lockas av semester med fritidsfordon enligt Sifo-undersökning

— 10/05-2022

Enliget en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter kan mer än varannan svensk tänka sig att semestra med husbil eller husvagn.

Efter två år av pandemi har svenskarna, som i vanliga fall i snitt gör två utlandssemestrar per år, blivit mer intresserade av att stanna hemma i Sverige och utforska vårt eget land. I Sifo-undersökningen kom man fram till att mer än varannan person kan tänka sig en att resa med husbil eller husvagn. För fyra av tio vore det en ny semesterform. 

Jonas Karlsson, vd, Forsbergs Fritidscenter

- Allt fler förklarar sin kärlek till det mobila semesterlivet. Sverige är ett fantastiskt land med massvis av fina platser att besöka och upptäcka, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Störst intresse för att åka på husbils- eller husbilssemester är det i åldersgruppen 18-34 år (60%). I åldersgruppen 56-79 år är det 11 procent lägre intresse, nämligen 49%.  

- Det är lite förvånande eftersom den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har passerat 50-strecket, men det är så klart jätteroligt och visar att campingbranschen går en ljus framtid till mötes. Att det ser ut så här tror jag beror på vanlife- och fricampingtrenden som fått stor spridning hos den yngre generationen, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

För åtta av tio är det friheten som är den största lockelsen med husbils- eller husvagnssemester. Möjligheten att göra olika aktiviteter och att det är prisvärt svarade 44% respektive 31%. 

 - Jag kan bara hålla med. Frihetskänslan och äventyret man får när man semestrar på fyra hjul går inte att få någon annanstans. Det är oslagbart, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om Forsbergs

Forsbergs Fritidscenter är idag Nordens största försäljare av husbilar och husvagnar, med en omsättning om ca 950 Mkr (2021). Bolaget grundades 1991 av bröderna Forsberg och sommaren 2021 förvärvades Forsbergs Fritidscenter av Ratosägda KVD-koncernen. Företagets huvudkontor är beläget i västsvenska Hyssna mellan Göteborg, Borås och Varberg. Forsbergs Fritidscenter är svensk distributör för: Hobby, Frankia, Concorde och Niesmann samt återförsäljare för Sunlight och Pilote-husbilar samt Hobby och Polar-husvagnar. På företagets sju center runt om i Sverige arbetar över 120 medarbetare.