Smått och gott

— 16/07-2021

Rårakor på mandelpotatis med löjrom och lök | 4 portioner

Rårakor på mandelpotatis med löjrom och lök

En klassiker med härligt svenska smaker. Känns alltid rätt. Det gäller bara att jobba snabbt, så att potatisen inte hinner mörkna. Snåla inte på smöret, då uteblir frasigheten.

Avnjutes bäst med en mörk lager.

Ingredienser 

  • 500 gr. potatis, gärna mandelpotatis
  • Salt
  • Smör till stekning
  • 150 gr. löjrom (eller annan rom)
  • 2 dl. gräddfil eller crème fraiche
  • 1 knippa gräslök
  • 1 rödlök
  • 1 citron

Gör så här:

  1. Skölj, torka och finhacka gräslöken.
  2. Finhacka rödlöken.
  3. Skär citronen i klyftor.
  4. Skala potatisen och strimla den på grovt rivjärn. Lägg i ett durkslag. Salta lätt och krama ur så mycket av stärkelsen som möjligt.
  5. Hetta upp en stekpanna utan fett.
  6. Lägg ¼ av potatisstrimlorna i pannan. Platta ut och forma till en tunn plätt.
  7. Vänta 20 sekunder, tillsätt sedan små klickar av smör ovanpå rårakan.
  8. Vänd när undersidan har fått fin färg och stek färdigt på andra sidan. Den ska vara riktigt krispig.
  9. Lägg upp rårakorna på tallrikar. Portionera ut fina högar med löjrom, rödlök, gräslök och gräddfil. Servera med citronklyftor.

Relish på tomat och schalottenlök 4 portioner

Relish på tomat och schalottenlök

Mängder med dofter och smaker. Servera på rostade eller stekta brödskivor, som bruschetta, eller med brödet vid sidan om, att doppa i relishen.

Ingredienser

  • ½ kilo smakrika tomater (typ romantica)
  • 3 schalottenlökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 tsk hela korianderfrön
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 nypa socker
  • Saften från ½ lime
  • Finhackad basilika och persilja
  • Salt
  • Surdegsbröd till servering

Gör så här:

  1. Skölj och kärna ur tomaterna. Skär dem i grova bitar.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Skölj och finhacka chilifrukten. Tag bort kärnorna om du vill ha mildare smak.
  4. Stöt/mortla spiskummin och korianderfrö grovt.
  5. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Fräs schalottenlök och vitlök ett par minuter, utan att de tar färg.
  6. Tillsätt tomater, chili, kryddor och socker. Låt sjuda utan lock på medelvärme i ungefär en kvart.
  7. Hacka basilika och persilja. Pressa limefrukten. Tillsätt när grytan har sjudit klart, och låt få ett uppkok. Smaka av med salt.
  8. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd.

Räkcocktail 4 portioner

Räkcocktail

En favorit från 1970-talet som står sig än idag. Servera gärna i kylda glas. Häll dressingen som blir över i en skål, för dem som vill spetsa sin cocktail ytterligare.

Ingredienser 

  • 500 gr räkor med skal
  • 2 salladslökar
  • 1 huvud hjärtsallad
  • 2 avokador
  • ½ slanggurka
  • 1 knippa dill
  • 1 citron
  • Peppar

Dressing:

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 citron
  • Strösocker, salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med dressingen. Riv citronskalet utan att det vita kommer med. Pressa citronen. Häll ett par matskedar av citronsaften i en skål.
  2. Blanda citronsaft och citronzest med övriga ingredienser till dressingen. Ställ kallt.
  3. Fortsätt med cocktailen. Skär citronen i tunna klyftor.
  4. Skala räkorna.
  5. Skär salladslöken i tunna ringar.
  6. Strimla salladen grovt.
  7. Skala gurkan. Tag ut kärnhuset. Skär resten i tärningar.
  8. Halvera, gröp ur och skiva avokadorna. Vänd dem snabbt i citronsaften, så de inte mörknar. Blanda alla cocktailingredienserna. Smaka av med salt.
  9. Fördela i kylda glas. Ringla över dressing, drag några varv med pepparkvarnen. Garnera med dill och citronklyftor.

Sallad på grönmögelost och grillade päron 4 portioner

Sallad på grönmögelost och grillade päron

Ädelost och päron gifter sig på ett fantastiskt sätt. Rätten passar lika bra som förrätt som till osträtt efter huvudrätten.

Ingredienser 

  • 2 päron av fast sort
  • 150 gr. grönmögelost
  • Ett par nävar rucola
  • Crema balsamico
  • 1 dl pinjenötter
  • Ev. bröd till servering

Gör så här:

  1. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Var försiktig så de inte bränns.
  2. Smula osten grovt.
  3. Skär päronen i klyftor och tag ur kärnhuset.
  4. Grilla päronklyftorna i rejält varm grillpanna, en dryg minut per sida.
  5. Fördela rucola, ost och päron på tallrikar. Ringla över någon sträng crema balsamico och strö över de rostade pinjenötterna.
  6. Servera gärna med en skiva gott bröd
Taggad i: Recept