1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. "Snabbisar" i husbilen

"Snabbisar" i husbilen

— 19/03-2021

Ibland vill man bara att det ska gå snabbt i köket. Här är fyra luncher eller middagar som kräver högst en halvtimme i köket.

Fiskgryta
Fiskgryta

Fiskgryta | 4 personer

Ingredienser:

  • 500 gr. fiskfilé av t.ex. torsk, sej, kolja
  • 2 gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • Olivolja
  • 1 gul paprika
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 2 dl vitt, torrt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 1 citron
  • Salt och vitpeppar
  • En liten knippe gräslök
  • Servera tillsammans med bröd.

Gör så här: 

  1. Skiva lök och vitlök tunt. Fräs i någon matsked olivolja.
  2. Skär paprikan i lagom munsbitar och låt den fräsa med tillsammans med löken under någon minut.
  3. Tillsätt tomater, vin och fond.
  4. Låt koka på låg värme under lock i femton minuter.
  5. Skär filéerna i bitar. Placera dem i grytan. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills fisken är klar, cirka 8 minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Toppa med finskuren gräslök.


Biff Stroganoff
Biff Stroganoff

Biff Stroganoff | 4 personer

Ingredienser:

  • 400 gr ryggbiff eller lövbiff
  • 2 gula lökar
  • 1 – 2 klyftor vitlök
  • 100 gr champinjoner
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk kalvfond
  • 2 tsk osötad senap typ Dijon
  • 3 msk tomatpuré
  • Salt och peppar
  • 3 dl smetana, gräddfil eller crème fraîche
  • 1 knippe persilja
  • Matolja till stekning
  • Servera tillsammans med saltgurka i stavar och ris eller potatis

Gör så här:

  1. Koka ris eller potatis.
  2. Strimla köttet. Skiva löken. Pressa vitlöken. Skiva svampen. Hacka persiljan.
  3. Salta och peppra köttet. Stek i matolja på hög värme så att det får fin färg. Stek i omgångar för att undvika ”kokning”.
  4. Tillsätt lök och vitlök. Låt löken mjukna. Tillsätt svampen. Låt gå några minuter.
  5. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter vatten, fond, senap och tomatpuré. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  6. Rör ner smetana/gräddfil/crème fraîche och toppa med hackad persilja.


Bönsoppa
Bönsoppa med smakrik topping

Bönsoppa med smakrik topping | 2 personer

Ingredienser:

  • 1 tetra stora vita bönor (380 gr)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk grönsaks- eller kycklingfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • Salt och vitpeppar
  • 100 gr fetaost
  • 1 citron
  • 4 msk rostade pinjenötter, pumpakärnor, solrosfrön eller mandel (skållad och grovhackad)
  • Servera tillsammans med bröd.

Gör så här:

  1. Häll bönorna i ett durkslag. Skölj tills de slutar skumma. Låt rinna av.
  2. Skiva lök och vitlök tunt.
  3. Fräs lök och vitlök mjuka i smöret.
  4. Tillsätt bönor, vatten, fond, timjan och grädde. Koka upp och låt koka på svag värme under lock i tio minuter.
  5. Rosta pinjenötter, pumpakärnor eller solrosfrön i en torr stekpanna.
  6. Smula fetaosten i en skål. Riv 2-3 tsk citronskal. Vänd i rostade nötter/frön.
  7. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt vinägern, smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar. Toppa med ost och frön/nötter.


Yam Kung med jätteräkor
Yam Kung med jätteräkor

Yam Kung | 2 personer

Ingredienser:

  • 14 råa jätteräkor, skalade
  • ½ rödlök
  • 4 små tomater
  • 1/3 slanggurka
  • 4 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk pressad limesaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk hackad koriander
  • 2 tsk sesamolja eller annan matolja
  • För en matigare variant: servera med ris.

Gör så här:

  • Koka eventuellt riset enligt förpackningens anvisning.
  • Skär löken i lövtunna ringar. Dela tomaterna i klyftor. Skär gurkan i lite tjockare skivor (5 mm). Skär salladslöken i 2 cm långa bitar. Kärna ur och skär chilifrukten i mycket tunna skivor. Lägg allt i en skål.
  • Blanda fisksås, limesaft, pressad vitlök, socker och hackad koriander i en skål. Häll över grönsakerna och vänd försiktigt så att ingredienser och dressing blandas. Lägg upp på serveringsfat.
  • Hetta upp en stekpanna och tillsätt matoljan. Stek räkorna så att de rodnar, men fortfarande har spänsten kvar (cirka 3 minuter).
  • Fördela räkorna över salladen.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 1 2020

Taggad i: Recept