"Snabbisar" i husbilen
Ibland vill man bara att det ska gå snabbt i köket. Här är fyra luncher eller middagar som kräver högst en halvtimme i köket.
Fiskgryta | 4 personer
Ingredienser:
- 500 gr. fiskfilé av t.ex. torsk, sej, kolja
- 2 gula lökar
- 2-3 klyftor vitlök
- Olivolja
- 1 gul paprika
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 dl vitt, torrt vin
- 2 msk fiskfond
- 1 citron
- Salt och vitpeppar
- En liten knippe gräslök
- Servera tillsammans med bröd.
Gör så här:
- Skiva lök och vitlök tunt. Fräs i någon matsked olivolja.
- Skär paprikan i lagom munsbitar och låt den fräsa med tillsammans med löken under någon minut.
- Tillsätt tomater, vin och fond.
- Låt koka på låg värme under lock i femton minuter.
- Skär filéerna i bitar. Placera dem i grytan. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills fisken är klar, cirka 8 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Toppa med finskuren gräslök.
Biff Stroganoff | 4 personer
Ingredienser:
- 400 gr ryggbiff eller lövbiff
- 2 gula lökar
- 1 – 2 klyftor vitlök
- 100 gr champinjoner
- 1 dl vitt vin
- 3 dl vatten
- 1,5 msk kalvfond
- 2 tsk osötad senap typ Dijon
- 3 msk tomatpuré
- Salt och peppar
- 3 dl smetana, gräddfil eller crème fraîche
- 1 knippe persilja
- Matolja till stekning
- Servera tillsammans med saltgurka i stavar och ris eller potatis
Gör så här:
- Koka ris eller potatis.
- Strimla köttet. Skiva löken. Pressa vitlöken. Skiva svampen. Hacka persiljan.
- Salta och peppra köttet. Stek i matolja på hög värme så att det får fin färg. Stek i omgångar för att undvika ”kokning”.
- Tillsätt lök och vitlök. Låt löken mjukna. Tillsätt svampen. Låt gå några minuter.
- Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter vatten, fond, senap och tomatpuré. Rör om och smaka av med salt och peppar.
- Rör ner smetana/gräddfil/crème fraîche och toppa med hackad persilja.
Bönsoppa med smakrik topping | 2 personer
Ingredienser:
- 1 tetra stora vita bönor (380 gr)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk grönsaks- eller kycklingfond
- 1 dl vispgrädde
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl vatten
- Salt och vitpeppar
- 100 gr fetaost
- 1 citron
- 4 msk rostade pinjenötter, pumpakärnor, solrosfrön eller mandel (skållad och grovhackad)
- Servera tillsammans med bröd.
Gör så här:
- Häll bönorna i ett durkslag. Skölj tills de slutar skumma. Låt rinna av.
- Skiva lök och vitlök tunt.
- Fräs lök och vitlök mjuka i smöret.
- Tillsätt bönor, vatten, fond, timjan och grädde. Koka upp och låt koka på svag värme under lock i tio minuter.
- Rosta pinjenötter, pumpakärnor eller solrosfrön i en torr stekpanna.
- Smula fetaosten i en skål. Riv 2-3 tsk citronskal. Vänd i rostade nötter/frön.
- Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt vinägern, smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar. Toppa med ost och frön/nötter.
Yam Kung | 2 personer
Ingredienser:
- 14 råa jätteräkor, skalade
- ½ rödlök
- 4 små tomater
- 1/3 slanggurka
- 4 salladslökar
- 1 röd chilifrukt
- 4 msk fisksås
- 4 msk pressad limesaft
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk strösocker
- 2 msk hackad koriander
- 2 tsk sesamolja eller annan matolja
- För en matigare variant: servera med ris.
Gör så här:
- Koka eventuellt riset enligt förpackningens anvisning.
- Skär löken i lövtunna ringar. Dela tomaterna i klyftor. Skär gurkan i lite tjockare skivor (5 mm). Skär salladslöken i 2 cm långa bitar. Kärna ur och skär chilifrukten i mycket tunna skivor. Lägg allt i en skål.
- Blanda fisksås, limesaft, pressad vitlök, socker och hackad koriander i en skål. Häll över grönsakerna och vänd försiktigt så att ingredienser och dressing blandas. Lägg upp på serveringsfat.
- Hetta upp en stekpanna och tillsätt matoljan. Stek räkorna så att de rodnar, men fortfarande har spänsten kvar (cirka 3 minuter).
- Fördela räkorna över salladen.
Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 1 2020