Söderåsen – en oas för naturälskaren!

— 07/04-2021

Det finns många fantastiska besöksmål i Sverige. Ett av dem är Söderåsens nationalpark – en oas för naturälskaren!

Söderåsens nationalpark.
Söderåsens nationalpark eller "Skånes Grand Canyon".

Söderåsens nationalpark (ca 40 km öster om Helsingborg) är en av de största sammanhängande ädellövskogarna i Nordeuropa. Området som även kallas för ”Skånes Grand Canyon” omfattar 16 kvadratkilometer och är populärt för vandring och naturälskare.

Nationalparken är en del av Söderåsen, en ås som sträcker sig från Åstorp i nordväst till Röstånga i sydost.

First of all!

First camp i Röstånga. Tyvärr visade inte vädret sig från sin bästa sida denna marsdag.
Paddla kanot på Röstånga-Söderåsen camping. Bild: First Camp
Paddla kanot på Röstånga-Söderåsen camping. Bild: First Camp
Carthago Chic e-line på First Camp Röstånga
Carthago chic e-line och min Husbil i Sverige har checkat in på First camp i Röstånga

Vill man övernatta finns det husbilsparkering, ställplatser men även campingplatser i området. Vi tog ut kompassriktningen med hjälp av Husbilskompisarnas nya ställplatskatalog och checkade in på Röstånga-Söderåsen First Camp, som är en komplett semesteranläggning för hela familjen med många spännande aktiviteter. På destinationen finns bl.a. en 50-meters bassäng, vattenrutchkana, barnbassänger, bistro, fiske, kanot, padelbanor m.m. Men det är framförallt för den sköna naturen och vandring i nationalparken som vi kommit hit!

Vid vårt besök hade vi lånat en riktig stor och lyxig lånebil, Carthago chic e-line (tandemaxlad) av 2021-årsmodell. Och med ett sådant ressällskap vill man förstås bo lite anständigt.

Skånes Djurpark.
Skånes Djurpark är ett populärt utflyktsmål som ligger i närheten av Söderåsen.

Underbar natur

Vid vandringslederna i Skäralid finns den här vackra dammen.
Vid vandringslederna i Skäralid finns den här vackra dammen.

Huvudentrén med naturum ligger i Skäralid, längs väg 13 mitt mellan Röstånga och Ljungbyhed. Södra entrén med turistinformation finns i Röstånga. I naturum finns flerspråkig personal, lättlästa guidefoldrar, ljudguidning och hörslinga. Här får man också veta vad som är speciellt med just Söderåsens nationalpark, och vilka naturupplevelser som väntar. Dessutom finns filmer och utställningar med olika teman som byts ut löpande under året. Och vill man ha guidad tur finns det hjälp att få.

Tillgängligt för alla

Tillgänglighetsanpassad spång vid Skäralid. Hundar är välkomna i nationalparken, bara de är kopplade.
Rundan runt Skärdammen är spångad med en ramp och det är även möjligt att ta sig fram med rullstol eller liknande till Odensjön genom Nackarpsdalen och de hundra meterna ut till Kopparhatten från den närbelägna parkeringen. Hundar är välkomna i nationalparken, bara de är kopplade.

Söderåsens nationalpark är som att stiga rakt in i den skånska vildmarken. Terrängen är kuperad men målet är att tillgängligheten för rörelsehindrade ska vara så stor som möjligt. Rundan runt Skärdammen är spångad med en ramp och det är även möjligt att ta sig fram med rullstol eller liknande till Odensjön genom Nackarpsdalen och de hundra meterna ut till Kopparhatten från den närbelägna parkeringen.

Nationalparken är nämligen till för oss alla!

Kopparhatten med den hisnande utsikten (90 meter) över den djupa Skäralidsdalen är en av huvudattraktioner, men också vandringen längs Skäralidsdalen med porlande bäckar och trolsk dalbotten. Hjortsprånget ska intas med stor försiktighet, då det är en smal klipphylla som skjuter rakt ut i den djupa sprickdalen. Stor vildmarkskänsla är det i Lierna med utsikt över Korsskär, där tre dalar möts. Dessutom finns Rallaté, som är resterna av en 110 år gammal vulkan och för allt smör i Skåne, gör även ett besök vid magiska Odensjön, som är en underbar, sägenomspunnen källsjö med kallt och klart vatten.

Odensjön.
Tidig vårbild från Odensjön.

Fina omgivningar

Full gas på gåsen i Bialitt.
Full gas på gåsen i Bialitt.
Anrika caféet och restauranget Gåsapågarna Bialitt i Gryttinge (10 km från Röstånga) är ett redigt skånskt madaställe med himmalagat.
Fläskskestek med potatis, sås, rödkål och äppelmos är en klassiker hos Bialitt.
Fläskestek med potatis, sås, rödkål och äppelmos är en klassiker.
Bialitt, när det visades i TV-rutan, finns bevarat.
Bialitt, när det visades i TV-rutan, finns bevarat.

Efter en frisk och stärkande promenad behöver man sig något till livs. I Röstånga med omnejd finns många alternativ för den hungrige, antingen på café, krog eller närliggande gårdsbutiker.

Ett smörja kråset på ett anrikt skånskt gästgiveri är aldrig fel anser skåningarna, och här finns både Röstånga och Spången i Ljungbyhed inom räckhåll. Min egen favorit i området är det historiska caféet och restaurangen Gåsapågarna i Bialitt (10 km väster om Röstånga) – känt inte minst från tv:s stenålder i början av 1960-talet med Lasse Holmqvist (i svartvitt) som programledare. Många äldre husbilsresenärer minns säkert underhållningsprogrammet som betraktades som Malmö-TV:s svar på ”Hylands hörna”.

Den genuint skånska stugan i Bialitt har anor från slutet av 1692 och här äter man både ”redigt och himmalagat” när det smakar som bäst.

Flyg och militärmuseum

Trolleholms slott. Carthago chic e-line.
Vad passar en greve bäst, på slottet eller i en lyxig Carthago?

Under sommarhalvåret ökar utbudet av besöksmål, sevärdheter, upplevelser i området. På Söderåsen och i omgivningarna finns många fritidsaktiviteter för alla åldrar och smakriktningar. Utöver vandring, bad och fiske är det populärt att cykla, paddla kanot, åka dressin, rida på islandshästar, med mera.
Är man intresserad av skånska slott och herresäten finns Herrevadskloster, Trollenäs och Trolleholms slott, där den populära julkalendern ”Mysteriet på Greveholm” spelades in alldeles i närheten. Passa även på och gör ett besök på gamla flygflottiljen F5 i Ljungbyhed. Här finns två mycket sevärda flyg-och militärhistoriska museum som med hjälp av entusiaster och ideella krafter byggts upp och blivit ett intressant och spännande besöksmål, oavsett om man är intresserad av militärhistoria eller inte.

Museernas utställningar visar flygplan, berättelser, foton och videofilmer som speglar det omfattande militära aktiviteten i Ljungbyhed sedan slutet av 1600-talet och fram till våra dagar. Det berättas om de första flygningarna i början av 1910-talet med flygpionjärerna Oscar Ask och Hjalmar Nyrop, om Enoch Thulins flygskola, om Elsa Andersson från Strövelstorp som var Sveriges första kvinnliga aviatris m.m.

Läs mer om Ljungbyheds militärhistoriska museum på www.lmhm.se

Gamla jaktplan kan ses på flygmuseet i Ljungbyhed.
Gamla jaktplan kan ses på flygmuseet i Ljungbyhed.
Ljungbyhed flygvapenmuseum.
Jag kan flyga, jag är inte rädd.
Claes Isacsson är guide och berättar med stor inlevelse och entusism om soldatlivet och om tiderna som flytt.
Claes Isacsson är guide och berättar med stor inlevelse och entusism om soldatlivet och om tiderna som flytt.
Anrika Spångens gästgivaregård i Ljungbyhed är känd från 30-talsfilmen ”Kalle på Spången” med Edvard Persson.
Anrika Spångens gästgivaregård i Ljungbyhed är känd från 30-talsfilmen ”Kalle på Spången” med Edvard Persson.
Taggad i: Sverige  Camping 
Relaterade artiklar
Vy över Filipsborg herrgård och campingområde vid Kalixälven

Filipsborg – ställplatser och camping i herrgårdsmiljö

26/03

I Avesta bland visenter, primater och en gigantisk häst

24/03

Gamla Byn, Avesta.

Smaka på Bjärehalvön

11/03