1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Mineralvandring i Sportgastein

Mineralvandring i Sportgastein

— 29/06-2023
Kossornas bjällror ekar mellan bergen.

Kor med bjällror är verklighet och inte bara någonting som man ser på film. I Sportgastein promenerar du på vackra stigar med berg som utsikt och med boskap som sällskap. Närmare naturen än så här kommer du nog inte.

Sportgastein ligger i en nationalpark

Parkera bilen och ge er ut på en vandring, antingen med guide eller på egen hand.

Sportgastein ligger inbäddat i alpernas största nationalpark Hohe Tauern. Hit vallfärdar folk på vintrarna för att åka skidor i backarna. Men, vad många missar är att detta faktiskt är ett riktigt paradis även på sommaren. Österrikarna vet. De har vallfärdat hit på somrarna länge men det är vi svenskar som varit något sena på det. Det ska det bli ändring på nu och Min Husbil i Sverige har tagit sig hit för att delta i en så kallad mineralvandring. En pittoresk promenad som tar några timmar inklusive självaste mineral-letandet. Mineralvandringen är gratis för alla som har det så kallade Gasteinkortet (ett kort som erbjuder rabatter och andra förmåner). Med tanke på att kortet är gratis så finns det ingen anledning till att inte skaffa det.

Entré in i nationalparken för guidad tur

Vi tar oss in i nationalparken. Just denna dag är det problem med kortläsaren så de tar bara kontanter (5 euro per person). ”Cash is King” heter det ju av en anledning. Däremot så skapar det en hel del problem och köerna växer. Turligt nog så löser det sig ganska så snabbt och snart möter vi upp gruppen på parkeringen. Hajken är guidad på österrikiska och engelska så att alla ska förstå vad guiden säger. Promenaden börjar och vi beger oss ut på vandringsleden. Innan vi kommer till stället där vi ska leta efter mineraler väntar en promenad med boskap och en mängd olika blommor. Namnen på de olika växterna avlöser varandra och gruppen hjälps åt att fylla på med information.

Guiden förklarar vilket djur- och växtliv som finns här.
Gula blommor, vet du vilka det är?
Och så lite rödklöver bland annat.

En härlig vandring med mineraler i fokus

Leta mineraler vid foten av ett vattenfall.

I detta fall så är resan (vandringen) en del av målet. När vi når den uttorkade vattenbädden, för övrigt foten till ett vattenfall, är det dags för lite fika. Under tiden berättar guiden om hur vattnet tar med sig mineraler i snön och sedan, när snön smälter, så blir mineralerna kvar. Det finns en mängd olika mineraler här men vi ska leta efter kristaller – de mer dyrbara griparna som gömmer sig här. Faktum är att många av smyckena med kristaller som säljs på orterna i området kommer härifrån. Gruppen sprider ut sig och snart står vi alla framåtlutade och gräver bland stenarna och gruset. Med jämna mellanrum är det någon som går fram till guiden för att ta reda på ifall de har hittat rätt. Oftast visar det sig att stenarna som de hittat också är mineraler men av andra slag. Nit med andra ord.

Be guiden avgöra om du hittat något speciellt.

Jackpot! Kristall hittas

Plötsligt står Mini med en kristall i handen. Den är äkta visar det sig. Glädjen är stor och den blir ännu större när vi får reda på att fyndet får följa med hem. Tydligen så är det okej att ta saker härifrån. Guiden förklarar att det årligen kommer nya skatter med snön och vattnet så även ifall besökarna är många så ska det finnas kristaller till alla. Och efter en sisådär 45 minuter har nästan alla i gruppen hittat en kristall som de vill ha med sig hem. Vissa är finare än andra och vi märker snabbt att vår kristall inte tillhör toppskicket. Nåja, det kanske inte blir ett smycke av den men den får ändå följa med hem.

Kristaller hittade

Vandringen fortsätter

Promenaden tillbaka är lika trevlig som promenaden dit och samtliga är nöjda med dagens utflykt. Tyvärr (tycker jag) så får man inte röra djuren som vi möter. Korna ser obrytt på oss när vi går förbi men det blir inget gosande. Deras pinglor låter som små kyrkklockor i kör där de går och betar och mumsar i sig gräs och blommor. Väl tillbaka på parkeringen säger vi farväl och åker tillbaka till Bad Gastein. Det reportaget har du väl läst om i magasinet?!

Vandra genom ängar fulla av blommor och en del kor (som man tyvärr inte får klappa).
Taggad i: Europa