1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Sunlight Cliff 640 - Prisvärd plåtis för nybörjaren

Sunlight Cliff 640 - Prisvärd plåtis för nybörjaren

— 18/01-2022

Erwin Hymer-gruppens flora är bred. Det gör att de har potential att fånga upp så gott som alla kundgrupper, som visar nyfikenhet för husbilslivet. Sunlight tillhör basen i koncernfloran och är märket som siktar på ett så konkurrenskraftigt pris som möjligt i kombination med den höga kvalitet som tyskarna gjort sig kända för. Går den ekvationen verkligen ihop?

Sunlight Cliff 640 exteriört
Sunlight Cliff 640 mäter 6,36 meter på längden. Tre yttre kulörer finns i programmet: Vit, aluminio gråmetallic eller fer gråmetallic (blåtonad).
Sunlight Cliff 640 dinett
Dinetten är liten och tämligen begränsad I sitt utförande. Klaffbordet, här i sitt mellanläge, ger dock mervärde och kan även användas från där du står i köket.
Sunlight Cliff 640 skoförvaring och manöverpanel
Förvaringsutrymme för ytterskor i mellangolvet. Det bortre golvförvaringens mått: 36x38 cm och 15 cm höjd.

Den här gången lånar vi en Sunlight Cliff 640 av Tumbo Husvagnar & Husbilar. Det är den fjärde, och största, husbilen i Cliff-serien. Att det är intresse kring bilen råder ingen tvekan om, så pass att vi får klämma in en husesyn mellan andra nyfikna husbilsentusiaster besök. Det gör att bilen står kvar i hallen, men bodelslösningarna är ju desamma. Eller hur?

Det ska sägas att en viss déjà vu-känsla infinner sig när jag stiger in i plåtisen.

Golvet för dinett och bildel är något upphöjt, vilket skapat utrymme för golvförvaringsfack framför tvåsitssoffan. Motsvarande bordsskiva med klaffbord enligt fällknivsprincipen och generöst med takhöjd ovan dinetten.

Golvfacket är blygsamt generöst och jag gläds också åt ett 73 cm brett insteg vid entrédörren, detta trots den traditionella köksbänkslösningen som delvis tar upp en bit av bodelsöppningen.

Någon direkt golvrymd eller platsrymd vid dinetten infinner sig aldrig. Likaså ger tvåsitssätets 90-gradersvinkel mellan sittdyna och ryggstöd ingen bekväm sittposition.

 Och titta! Förvisso bara en, men en rejäl riktningsbar läslampa på skena, perfekt punktbelysning över bordskivan.  

Sätesdynorna, och då bilsätena i synnerhet, har dock en bekvämt och lagom mjuk stoppning. Och titta! Förvisso bara en, men en rejäl riktningsbar läslampa på skena, perfekt punktbelysning över bordskivan.

SMAL PASSAGE

Sunlight Cliff 640 kök
Köket är begränsat, men bänkytan erbjuder faktiskt en mindre arbetsyta.
Sunlight Cliff 640 kylskåp kök
Thetfordkylen rymmer 84 liter, men dörren är tyvärr endast vänsterhängd, vilket gör att kylens innehåll inte nås från husbilens utsida.
Sunlight Cliff 640 LED-belysning kök
Enkelt och bra. Ledbelysningen ovanför köksbänken kan skjutas i sidledes och belysningen kan också riktas. Det samma gäller läslamporna i både sovrum och dinett. Föredömligt.

Hallpassagen mellan kök och badrum mäter endast 45 cm. Den snåla passagen är knappast unikt för husbilstypen, men är förstås något att förhålla sig till.

Köksbänken, vars stomme även innehåller en hörnplacerad 84-liters Thetford-kyl, bjuder inte på några överraskningar. Men heller inga direkta besvikelser, med undantag för kylskåpsdörren som endast är vänsterhängd. Att nå kylens innehåll från bodelsytans insida är enkelt. Men att nå innehållet utifrån, den möjligheten är förstås borta. Köket har begränsat med förvaringsmöjligheter, men är försett med en bra ledbelysning som är vinkelbar ovanför köksbänken. Ger ett bra ljus, och ljus där du behöver det som bäst.

Vid badrummet märks de små ytorna som mest tydligt. Badrumsdörren når i sitt öppningsläge inte fullt 90 graders vinkel innan dörren tar emot möbelbyggnaden på motsatt sida av hallen. Och badrummet? Då toaletten inte går att vika undan blir golvytan begränsad. När du ska duscha går utrymmet från litet till väldigt litet, eftersom utrymmet ytterligare begränsas av att duschdraperiet löper i en fast slinga i taket. Räkna någonstans 45x62 cm kabinyta och sannolikt ett draperi som kommer att smita åt mot kroppen när du duschar. Innan vi lämnar badrummet kan konstateras en handdukshängare i taket och avsaknad av 230V-uttag.

Sunlight Cliff 640 badrum
Badrummet är litet. Duschutrymmet som uppstår när duschdraperiet följer takskenan runt blir ännu mindre. Och toaletten står där den står, vilket ger väldigt begränsad golvyta.
Sunlight Cliff 640 garderob
Mellan dinett och badrum finns en mindre garderob.

ENDA I SERIEN MED LÅNGBÄDD

Sunlight Cliff 640 långbäddar i sovrummet
Version Cliff 640 är den längsta I Cliff-serien och den enda i serien som erbjuder långbäddar bak. Bäddmått: 191x74 cm respektive 182x85 cm.
Sunlight Cliff 640 trappa till säng
Relativt enkelt att ta sig upp i de 85 cm högt placerade bäddarna, tack vare det smidiga fotstödet. Notera att mellanväggen, som stödet sitter på, går att ta bort, för att skapa möjlighet att lasta långt gods.

 Sovrummet skämmer även bort oss med riktningsbara bra läsbelysningar samt fyra överskåp med mjukstängande luckor

Det som primärt kännetecknar just Cliff 640, i förhållande till de övriga tre Cliff-syskonen, är att modell 640 har långbädd. Bäddmått: 191x74 cm respektive 182x85 cm. Bädden är placerad på 85 cm höjd, ett mindre fotstöd upp i bädden finns och bäddarnas generösa delning vid fotändan bidrar till att det blir något enklare att ta sig upp i bädden. Så pass att processen känns acceptabel att hantera, även för den som inte råkar vara gymnast.

Sovrummet skämmer även bort oss med riktningsbara bra läsbelysningar samt fyra överskåp med mjukstängande luckor.

Om du är i behov av att lasta snarare än sovplatser så kan sängbottnen vikas undan för att skapa ett så maximalt lastutrymme som möjligt.

Låt dig inte luras av de utvändigt tillsynes generöst tilltagna bakrutorna. Det riktiga bakfönstren döljs därunder och mäter endast 46x46 cm. Bakrutorna går dock att öppna upp, vilket förstås är mycket tacksamt.

Sunlight Cliff 640 garage/säng
Garageytan mäter 90 cm bred och 147 cm djup. Till vänster finns förvaringsutrymmet för gasoltuber. Dörrarnas öppna och stängda läge visar principen med bakfönstrena närmare.
Sunlight Cliff 640 exteriör
Bakrutorna må se generöst tilltagna ut, men kollar du riktigt noggrant skymtas de riktiga bakrutornas mått bakom de transparenta plasthöljena. Reella mått för bakrutorna: 46x46 cm.

PRISET SÄTTER SIG I MINNET

Kanske viktigare än så: Känslan av att du faktiskt får lite mer än vad du betalar för infinner sig, vilket förstås är en bra sak.  

Att påstå att Sunlight Cliff 640 sätter sig väl i minnet vore kanske en smula överdrift. Inte när det gäller planlösning och innovation, men kanske i ljuset av prislappen. För med ett pris från 569 000 kronor så är Sunlight Cliff 640 ett intressant val.

Visserligen är vår testbil extrautrustad för över 119 000 kronor, vilket ger en ny prislapp på 688 600 kronor. Men tänk då på att 43 000 kronor ensamt utgörs av en 9-stegad automatlåda.

Grundpriset är dock konkurrenskraftigt i segmentet. Kanske viktigare än så: Känslan av att du faktiskt får lite mer än vad du betalar för infinner sig, vilket förstås är en bra sak.

Det här gillar vi

  • Grundpriset
  • Rymlig säng
  • Bra passage vid entrédörr

Det här var mindre bra

  • Väldigt litet badrum
  • Extremt liten duschkabin
  • Smal hall

Fakta & specifikationer

Märke: Sunlight

Modell: Cliff 640

Planlösning: 2-sitssoffa, långbädd

Chassi: Fiat Ducato Heavy Duty

Motor: 2,2 Multijet, 4-cyl, 140 hk, Eur6d

L/B/H: 6,36 / 2,05 / 2,70

Totalvikt: 3 500 kg

Lastvikt: 686 kg

Värmesystem: Luftburen, Truma Combi 6E med elpatron

Färskvatten: 100 liter

Gråvatten: 90 liter

Drivmedel: Diesel

Bränsletank: 90 l

Bältesplatser: 3 st

Sovplatser: 3 st

Pris: 569 052 kronor

Pris testbil: 688 652 kronor

Sunlight Cliff 640 planlösning
Planlösningen i Sunlight Cliff 640
Taggad i: plåtis/van