Sunlight T69L XV - Jubilaren bjuder till fest

— 14/06-2021

Vid det här laget bör det inte undgått någon att Sunlight firar 15 år (2019 red. anm.). Detta uppmärksammar husbilstillverkaren genom extra påkostade bilar samlade under jubileumsserien XV. I det delintegrerade segmentet firas detta genom modellerna T68 XV samt T69L XV.

Sunlight T69 L XV exteriört.
Sunlight ingår i Hymergruppen och är syskonmärke med Carado. I år firar Sunlight 15 år på marknaden och det görs bland annat genom jubileumsbilen T69L XV.
Sunlight T69 L XV queenbed.
T69L XV innebär centralplacerad queenbed med måttet 195x150 cm. Här syns även djupet på nattduksborden tydligt.
Sunlight T69 L XV queenbed och garderober.
Skeletten får nog vara kvar i garderoben. Att nå dem, längst där inne är inte det enklaste. Läslamporna under överskåpet är utrustade med USB-ingångar.
Sunlight T68 XV med långbäddar.
Så här ser bäddlösningen ut i syskonmodellen T68 XV. Längre bäddar än queenbeden. Bäddlösningen förändrar även garagets mått marginellt.

Det är en väldigt välutrustad bil som vi lånar av Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund. Jubileumsbilen Sunlight T69L XV är i sitt grundpris på 715 000 kronor standardutrustad med ett cykelställ lackerat i svart, markis, grymt bekväma främre fåtöljer och sätesklädsel för samtliga sittplatser i kombinerad alcantara och läder. Därtill även en 167-liters kyl samt 29 liters frys i båda fall av fabrikatet Thetford, riktigt elegant dekorbelysning genom bodelen (vi gillar särskilt dekorbelysningen som skiljer dinetten från köket) och för dig som väljer T68 XV hela 210/215 cm längd på långbäddarna bak. I vår bil gäller dock en centralt placerad queenbed med måttet 195x150 cm. Med sin centrala placering bör det vara det mest säkra kortet för den som eventuellt oroar sig för kallras. På vardera sida om dubbelsängen finns två rymliga och djupa garderober. Båda garderober har varsitt nattduksbord.

Det är förstås bra, men problemet uppstår när du ska nå något i garderoben. Du får sträcka dig i en ganska onaturlig och ansträngande ställning. Varför inte en klädstång som följer garderobsdörren i samband med att den öppnas och stängs? Här hade en sådan funktion verkligen behövts.

Badrum och kök

Sunlight T69 L XV dusch.
Draperi skiljer badrum och sovrum åt. Duschkabinen är helt ok i storlek och utrustad med löstagbart trägolv som standard.
Sunlight T69 L XV toalett.
Toalettdörren skiljer i sitt yttersta ändläge badrum och kök åt. Toaletten är vridbar och skåpet till vänster synnerligen generöst tilltaget. Men vi hade velat ha en högre placering av 230V-uttaget, som nu sitter under handfatskommoden.

Mellan sovrum och badrum/toalett finns endast ett draperi som rumsdelare. Visst hade någon form av jalusi känts bättre, men man ska komma ihåg att utrymmet inte medger så mycket mer. Duschkabinens utrymme är helt okej, Och genom att ställa upp toalettdörren (som då avgränsar badrummet från köket och den övriga boytan) får du ett rymligt badrum.

Kassettoaletten med vridbar stol bidrar till att badrumsytan kan användas maximalt. Däremot hade vi önskat att badrummets 230V-uttag hade placerats högre upp, istället för sin nu riktigt låga placering.

Sunlight T69 L XV kök.
Vi hade föredragit fler lådhurtsar före ett stort skåp samt ett multifunktionellt täcklock för diskhon. Plus blir det däremot för rymlig diskho och den snygga kontrasterande belysningen som löper ovan och på sidan av avskiljaren mellan kök och L-soffan. Notera tröskeln in mot badrum och sovrum.

Vi fortsätter framåt, till köket. En relativt rymlig diskho, gasolspis med tre brännare. Under diskbänken finns ett 230V-uttag och ett 12V-uttag.

Den bänkskiva som blir över upplevs inte som generös, men bra. Sunlight har missat chansen att skapa en extra avlastningsyta, vilket kunde ha gjorts genom att låta täcklocket för diskhon få en multifunktion. Nu är där istället ett klassiskt täcklock i glas som inte har fler funktioner än öppna eller stänga utrymmet över diskhon.

Under diskbänken hittar du tre rymliga lådhurtsar med softclose och ett skåp. Kanske hade man kunnat önska sig ytterligare förvaringsmöjligheter här, genom att ersätta skåpet mot ytterligare en lådhurts.

Dinett och kupé

Sunlight T69 L XV dinett.
Bordet är fullt justerbart i alla riktningar och dinetten bäddbar. Klädsel i kombinerad skinn och alcantara ger en mycket exklusiv framtoning. Bilsätena är mycket bekväma, men det krävs lite bök för att vrida runt förarsätet.

Bordet vid dinetten är fullt justerbart i alla ledder. Räkna med att bilfåtöljerna blir bland de första platserna att bli upptagna. Just så bekväma är de.

Fem, eller möjligen sex personer får plats runt dinetten och maximalt fyra personer kan färdas i bilen.

Ovanför dinetten finns en överbädd som mäter 195x140/110 cm, alltså något smalare vid fotändan. Även dinetten i sig är bäddbar (Bäddmått: 210x65 cm).

Mörkläggning av bilkupén sker genom två draperier på vardera sida, som möts i mitten och fäster mot varandra med kardborre. En enkel lösning som fungerar riktigt bra. Enkelt, snabbt och inte ömtåligt på något sätt.

Uppvärmningen består av Trumas luftburna Combi 6-system och utblåskanalerna är jämnt fördelade över golvytan. Mot tillägg erbjuds bilarna även med golvvärme.

Under körning

Att köra då? Jodå, Sunlight T69L XV skäms inte för sig på den punkten heller. Bodelen vilar mot Fiats lågbyggda chassi. En längd på 7,4 meter är inte särdeles långt i segmentet och överhänget bak känns aldrig som en källa till oro vid svängar i begränsade utrymmen.

Under vårt test bjuds vi på lugnt väder utan blåst. Hur sidvindkänslig ekipaget är har vi alltså inte kunnat ta reda på, men både stabilitet och vägegenskaper känns för biltypen bra. Testbilen är utrustad med det starkaste motoralternativet i programmet: 160 hästkrafter. För övrigt det enda tillval som testbilen är utrustad med. Allt övrigt är standard.

Vi körde bilen tom, vilket förstås gav riktigt bra prestandaförhållanden. Med hänsyn till ytterligare tre passagerare och packning är just detta motoralternativ att rekommendera.

Lastvikten är 491 kilo, men bilen kan också viktas upp till 3 650 kilo vilket ökar på siffran ytterligare. Föreställer vi oss en fiktiv barnfamilj i ett trepersonershushåll, där familjemedlemmarna väger 80+80+60 kg så ger det ändå möjlighet till 271 kg last redan innan att bilen viktats upp. När vi ändå är inne på vikter ska tilläggas att garaget har en ramsänkning för lägre lasttröskel och klarar att lasta 150 kilo.

Sunlight T69 L XV garage.
Garage med 150 kg lastvikt och lågbyggd tröskel. Lastluckans mått för högersida är 105x90 cm för testbilen, respektive 95x110 cm för syskonbilen T68 XV. Mått vänsterdörr: 65x90 cm (T69L XV) respektive 75x80 cm (T68 XV).

Summa summarum

Överlag mycket att gilla, men det finns saker som naggar på det goda betyget.

Vi har redan nämnt önskemålet om en multifunktionell funktion för diskhons täcklock. I T69L XV har vi dessutom redan påpekat detta med garderobslösningen. Gemensamt för båda modeller är att förarstolen vänds mot dinetten med visst besvär, då stolschassit klassiskt nog slår emot handbromsspaken om handbromsen är åtdragen. Även stolens ryggstöd slår emot ratten, även när både ratt och stolschassit flyttats i sina bakersta lägen och fåtöljens ryggstöd fällts. Överbädden sänks med muskelkraft och här krävs viss bestämdhet. Att hissa upp bädden är dock mycket smidigare.

Mer en vanesak än ett minus kanske, men var beredd på att bodelens golv har tre nivåskillnader.

Slutligen överskåpens luckor som har softclose. Men om du låter luckorna stänga sig själva så sjunker de långsamt ned mot slutet läge, utan att orka att passera låsläget. Du får alltså trycka till luckorna den absolut sista biten så att det klickar till och luckorna verkligen är helt stängda.

Det ska ändå sägas att med T68 XV/T69L XV har Sunlight fått till en riktigt trevlig och snygg husbil.

Med jubilaren vid din sida finns förutsättningarna att göra resan till den fest det ska vara.

Plus

  • Utrustningsnivån
  • Påkostad klädsel och mycket bekväma säten
  • Snygg

Minus

  • Garderobslösningen
  • Bökigt att vända förarsätet
  • Vissa ytor och förvaring ineffektiva

Fakta & specifikationer

Märke: Sunlight

Modell: T69L XV

Planlösning: L-soffa, queenbed, överbädd

Chassi: Fiats lågbyggda

Motor: 2,3 MultiJet, 160 hk, Eur6

L/B/H: 7 400 / 2 320/ 2 900 mm

Totalvikt: 3 500 kg (kan viktas upp)

Max lastvikt: 491 kg (kan viktas upp)

Värmesystem: Truma Combi-E, el och gas, luftburen värme

Färskvatten: 122 liter

Gråvatten: 92 liter

Drivmedel: Diesel

Bränsletank: 90 liter

Antal bältade platser: 4

Sovplatser: 5

Grundpris: 715 000 kr

Pris testbil: 751 100 kr

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige: nr 6 2019.

Taggad i: halvintegrerat