1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Sveriges vackraste väg framröstad

Sveriges vackraste väg framröstad

— 30/06-2023
Sveriges vackraste väg - E4 Vätterleden mellan Gränna och Jönköping

I en undersökning arrangerad av Forsbergs Fritidscenter i samarbete med Kantar Sifo har Vätterleden mellan Gränna och Jönköping utnämnts till Sveriges vackraste väg. - Det är ett mycket välförtjänt erkännande, säger Forsbergs Fritidscenters vd, Jonas Karlsson.

Sverige har hundratusentals vägar och visst finns det många vackra vägavsnitt, men vilket tycker vi svenskar är det vackraste? Det ville Forsbergs Fritidscenter ta reda på och tog hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo. Man frågade över tusen svenskar och efter en spännande och engagerad omröstning vann slutligen E4 Vätterleden och just sträckan mellan Gränna och Jönköping.

Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter

– Vi gratulerar Vätterleden till utnämningen Sveriges vackraste väg. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. Med sina makalösa vyer över Vätterns klarblå vatten har denna vägsträcka fångat hjärtan och ögon i över 60 år, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Vätterleden vann med en knapp marginal med 13% av rösterna framför Höga Kusen-slingan (12%) och kustvägen på Österlen (11%).

– Det jämna resultatet är en tydlig påminnelse om den fantastiska mångfalden av natursköna vägar som Sverige har att erbjuda, säger Jonas Karlsson. Från de oändliga skogarna och de glittrande sjöarna till de mäktiga fjällen och de charmiga kuststräckorna, finns det något som tilltalar varje resenär. Det är också denna imponerande bredd och variation som gör Sverige till en sann drömdestination för bil- och husvagnssemestrar.

Lokalpatriotismen är stark visar undersökningen då var man bor har stor betydelse för vilken väg man tycker är vackrast. 36% av de boende i Jämtlands och Västerbottens län tycker att Höga Kusten-slingan är den vackraste medan västsvenskar tycker att Bohusläns kustväg (25%) är en den vackraste och skåningar föredrar Österlens kustväg (25%).

– Det visar på en kulturell särprägel, men också lokal stolthet. Även om vi svenskar älskar att resa och upptäcka, älskar vi också vår egen bit av Sverige och det är väl precis så det ska vara, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

 

Sveriges 10 vackraste vägar – enligt svenska folket

1.       Vätterleden, Gränna-Jönköping (E4)

2.       Turistvägen Höga kusten, Ullånger-Höga kustenbron (E4)

3.       Kustvägen Österlen, Brösarp-Ystad (Väg 9/Kustvägen)

4.       Kustvägen Bohuslän, Smögen-Tanumshede (väg 174/163)

5.       Ölands gamla kustväg, Äleklinta-Byrum

6.       Fårö runt

7.       Vildmarksvägen, Vilhelmina-Strömsund (väg 342)

8.       Tällbergsvägen, Alternativ till väg 70 mellan Leksand och Rättvik via Tällberg

9.       Flatruetvägen, Härjedalens fjällplatå

10.     Norgevägen, Kiruna-Riksgränsen (E10)

Taggad i: Resenytt