1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Tänk på var du parkerar din husbil

Tänk på var du parkerar din husbil

— 03/03-2023

Ju fler husbilar som hamnar på vägarna, desto större risk att råka ut för inbrott. Efter så många år i husbil har vi fått höra en hel del skräckexempel och även ifall vi själva har varit skonade från inbrott så har vi andra människors berättelser att dela med oss av.

Parkeringen i Belém kunde man stå parkerad på men i storstäder är det nog bättre att ta in på camping.

Parkera inte i storstäder

Inför stoppet i Lissabon har vi gjort vår research och hittat att det finns en parkering i den historiska stadsdelen Belém där husbilar får lov att parkera trots att det inte är tillåtet att fricampa i landet i vanliga fall. Parkeringen ska vara gratis och väl på plats så verkar det stämma. Rader av husbilar står tätt parkerade nere vid vattnet och vi känner att vi precis dragit en vinstlott när en husbil backar ut och kör iväg. Men lika fort som glädjen är total byts den ut mot oro. En tysk man kommer förtvivlad fram och berättar att han bara varit iväg någon timme och under tiden så har hans husbil tömts. Det visar sig stämma och trots att han haft både säkerhetslås och larm så har någon (eller några) lyckats ta sig in i hans bil och stulit allt. Vi tackar för informationen och väljer att leta upp en camping istället. Att parkera husbilen i en huvudstad är nog ingen bra idé oavsett vilket land man befinner sig i.

 

Förlita dig inte på andra

Att känna trygghet i antal är vanligt och någonting som vi också gör i mångt och mycket. Det råder olika tankar och erfarenheter kring detta. Vissa påstår att de känner sig säkra bland andra husbilar på parkeringar. Vissa menar att det inte går att lita på andra och att man omger sig av falsk trygghet. För att återgå till ovan skrivna stycke så kan vi berätta att där fanns säkert ett tjugotal husbilar som stod parkerade i Lissabon. Trots detta så fick den stackars mannen inbrott i sin bil. Problemet är att tjuvarna ofta är väldigt effektiva och tysta samtidigt som de arbetar blixtsnabbt. Det är nog vanligt att de kan tömma en bil utan att grannbilen reagerar. Vi förväntar oss att vi ska höra ljudet av en krossad ruta och veta vad som händer. Men det är sällan så som dagens inbrott går till.

 

Parkera längs med motorvägar?

Denna fråga delar husbilsvärlden i två läger. Personligen så är det ofta som vi övernattar längst med motorvägen och inknölade bland lastbilar. Inbrott har vi blivit skonade från men vi hade en lastbil som körde in i oss (på en väg där han inte fick köra). Detta hände i Tyskland och turligt nog så kunde vi fortsätta vår resa. Ett par vänner till oss stannade med sin plåtis bland lastbilar i Frankrike. De vaknade av att polisen lös in i deras bil. De hade haft inbrott utan att vakna och blivit av med några av sina värdesaker. Än idag förstår de inte hur det kan ha gått till - att någon varit inne i bilen utan att de vaknat. Vi fortsätter att parkera bland lastbilar men står gärna på en upplyst plats. Viktigaste är att inte ta lastbilarnas parkeringsrutor och respektera att parkeringarna i huvudsak är till för chaufförerna.


Använd appar på telefonen för att planera din resa i förhand, så slipper du oroa dig så mycket.

Parkera i småbyar - gärna med anslutning till en kyrka

Många som vi pratat med säger att de åker till små byar och parkerar nära någon kyrka som finns i byn. Även ifall de står helt ensamma där så känner de sig trygga. Kanske handlar det om tanken på att bus inte håller till vid en kyrka? Vi har inte testat detta alternativet men visst har vi stått på platser där vi varit helt ensamma. Vi föredrar platser där det finns fler fordon, även om det är så kallad falsk trygghet. Viktigast är att parkera på platser där du faktiskt får lov att stå och där du inte blockerar andra.

Berätta om era upplevelser

Hur tänker ni när ni parkerar under resans gång? Maila oss på majak[snabel-a]mhis.se och berätta ifall ni råkat ut för någonting när ni har fricampat.  

Taggad i: Europa  Sverige  Tips