1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Tillbehören gör burgaren

Tillbehören gör burgaren

— 14/05-2021

Den är utdömd som dålig snabbmat och beskylld för att göra folk överviktiga. Ändå älskar vi burgaren och vad vore en somrig kväll utan hemmagrillade hamburgare? Men det är tillbehören som gör burgaren. Utan dem blir det bara en alldaglig färsbiff med torrt bröd.

Chili- och vitlöksmajonnäs

Supersnabb och busenkel dressing till hamburgaren. Den ambitiöse gör sin egen majonnäs. Den bekväme trycker fram lagom mycket färdigköpt majonnäs på tub.

Ingredienser:

  • Majonnäs
  • Torkad chilipeppar
  • Vitlök

Gör så här:

  1. Smula chilipeppar. Riv eller pressa vitlök.
  2. Blanda med majonnäs. Smaka av till lagom styrka och smak. Låt gärna stå i kylen ett par timmar, så smakerna mognar.

Karamelliserad rödlök

Att karamellisera rödlök är enkelt. Smaken blir gudomligt mjuk och len. Rödlökens egen sötma lockas fram av lite tillsatt socker. Smakar bäst ljummen eller rumstempererad. Undvik att ställa den i kylen, då får smöret fast form igen.

Ingredienser:

  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • ½ msk socker
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Koka upp en lag på vatten, ättika, socker, salt och pepparkorn tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
  2. Skala och skär löken i ringar. Lägg den i en skål. Slå över den kallnade lagen. Låt smakerna mogna i kylskåp, minst tre timmar.

Picklad rödlök

Picklad rödlök får en pikant och fräsch smak som mognar i kylskåp, gärna över natten.

Ingredienser:

  • 2 rödlökar
  • ½ dl ättikssprit (12%)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 10 svartpepparkorn

Gör så här:

  1. Koka upp en lag på vatten, ättika, socker, salt och pepparkorn tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
  2. Skala och skär löken i ringar. Lägg den i en skål. Slå över den kallnade lagen. Låt smakerna mogna i kylskåp, minst tre timmar.

Salsa rossa

Lika god till en kryddstark korv som till topping på hamburgaren. Går att göra på vilka tomater som helst, men blir bäst med riktigt söta, goda körsbärstomater.

Ingredienser:

  • 1 burk grillade paprikor i olja, cirka 200 gr.
  • 400 gr. körsbärstomater
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt (eller efter tycke och smak)
  • Några kvistar färsk oregano eller timjan
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Låt paprikan rinna av i ett durkslag. Skär i små bitar.
  2. Skär tomaterna i ungefär lika stora bitar som paprikan.
  3. Skiva vitlöken lövtunt.
  4. Finhacka chilin. För mildare smak, tag bort frön och innerväggar.
  5. Repa oregano/timjan.
  6. Fräs vitlök och chili i olivoljan utan att det tar färg.
  7. Tillsätt tomater och oregano/timjan. Låt koka på svag värme cirka 30 minuter. Skaka/rör om då och då.
  8. Tillsätt paprikan och låt såsen sjuda tills överflödig vätska är borta.
  9. Smaka av med salt och peppar.

Yoghurtröra med äpple och pepparrot

En frisk, syrlig och smakrik topping befriad från såväl vitlök som chili. Receptet saknar mängd för pepparroten, då vissa exemplar i handeln är hårresande starka medan andra är betydligt vekare i smaken. Man får helt enkelt prova sig fram.

Ingredienser:

  • 1 ½ dl. turkisk yoghurt
  • 1-2 äpplen
  • Riven pepparrot

Gör så här:

  1. Blanda yoghurt med skalat och rivet äpple samt riven pepparrot.

Burgartips

  • Worcestersås är en fin smaksättare i nötfärsen till hamburgare. Prova med två till tre matskedar till 500 gram kött.
  • Tycker du hamburgerbröd är tråkiga? Testa pitabröd!
Taggad i: Recept