1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 10 Saker att göra i Toulouse

10 Saker att göra i Toulouse

— 11/07-2022

Toulouse i sydvästra Frankrike står ofta i skuggan då mer kända städer i landet får uppmärksamheten. Men faktum är att det är Frankrikes fjärde största stad så den förtjänar verkligen sin plats i rampljuset. Min Husbil i Sverige har varit där och letat fram 10 olika saker som du inte får missa när du befinner dig i Toulouse.

1. Besök Saint-Sernin-basilikan

Basilikan Saint Sernin är väl värt ett besök.
Basilikans insida rymmer många reliker, faktiskt flest av alla kyrkor och basilikor i Frankrike.

Basilikans bygge påbörjades redan i början av 1000-talet. Då var den en så kallad ”vanlig” kyrka och fick sin status som basilika först år 1778. Namnet kommer från helgonet Saint Saturnin vars reliker fortfarande finns inne i basilikan. Utöver Saturnins kvarlevor ligger också väldigt många andra människors reliker här - faktum är att det finns flest reliker här av alla kyrkor och basilikor i Frankrike.

2. Frossa i viol

Violsmaken och doften kan man finna i många affärer.

På många ställen i staden finns små butiker som säljer produkter med viol. Det handlar om allt från prydnadssaker och porslin till kakor, te och godis - allt med violen i fokus. Faktum är att det till och med doftar viol när du går runt på de smala gatorna och gränderna. Tvålar, parfymer och hårda karameller i en härlig blandning. Om doftsinnet sviker så är det bara att promenera in i någon av de lavendelfärgade byggnaderna. Många av butikerna har nämligen anammat violens färg.

3. Ta en båttur på Canal du Midi

Njut av en båttur på Canal du Midi, ett av UNESCOs kulturarv.

Canal du Midi figurerar på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Den konstruerades i början på 1700-talet av Pierre-Paul Riquet och är ett imponerande stycke ingenjörskonst. Genom att ta en båttur så får du njuta av en mysig tur på en gammal kanal. Otroligt mysigt och väldigt bra sätt att upptäcka Toulouse på. Det är fascinerande att tänka på att någon planerade detta på ett så genomtänkt sätt.

4. Place du Capitole

Place du Capitole är lite av en samlingspunkt i Toulouse.
Vid ett besök till Toulouse är det nästan ett måste att besöka denna fantastiskt vackra byggnad.

Troligtvis ett av Toulouses mest kända landmärke är Place du Capitole. De flesta nöjer sig med att gå runt ute på området och besöka några av caféerna som finns här. Men det finaste är tveklöst insidan av byggnaden. Faktum är att det är så fint att risken finns att du kommer få ont i nacken av att titta uppåt på alla de vackra målningarna. Väl värt ett besök under din vistelse i Toulouse.

5. Upptäck Musée des Augustins

Utställningarna på museet är väldigt häftiga att se..
Musée des Augustins har en väldigt fin innergård att njuta av.

Musée des Augustins har en stor samling föremål från medeltiden. Men samtidigt som det är gamla saker så är museet i sig väldigt modernt. Eller, rättare sagt - det är en nytänkande uppsättning av de gamla fynden. Att museet är inhyst i ett gammalt kloster är ytterligare en sak som förhöjer stämningen här.

6. Shoppa i mängder

Passa på att shoppa när du är i Toulouse.

Ifall du är på jakt efter kläder och saker som inte finns i alla butiker så är Toulouse staden för dig. Som redan nämnts ovan så finns här allt som har med violer att göra. Men, utöver detta finns också en mängd olika affärer och butiker som erbjuder ett unikt sortiment som du lär vara ensam om när husbilen rullar tillbaka till Sverige.

7. Couvent des Jacobines

Det är extremt högt till tak och färgen från dom stora fönstren ger en fin känsla.

Det är hit du ska bege dig ifall du vill se palmer. Fast inte palmer som svajar på en strand någonstans utan palmer i sten som sträcker sig upp i taket och breder ut sig. Detta kloster är värt att titta närmare på. En liten uppgift… kan du hitta den lilla mosade mannen? Jodå, där finns en liten man som har fått en stor stenpelare över sig. Frågan är vad det handlar om och varför han har hamnat där.

8. Foundation Bemberg

Tillbringa lite tid här och njut av konsten som ställs ut.

Byggnaden i sig är värd att beskåda för den är verkligen storslagen. Men ifall du har tid så är det en bra idé att även ta sig in och kika på konstverken som breder ut sig inne i byggnaden. Vetskapen om att det tog 30 år att färdigställa detta komplex är också väldigt imponerande. Spendera lite tid här och njut av konsten som ställs ut.

9. Ta en fika i centrum

Stanna till och ta en fika.

Efter att ha besökt diverse olika sevärdheter i staden så kan det vara en bra idé att låta fötterna vila. Ett bra alternativ är då att sätta sig på något av stadens alla caféer och avnjuta en kopp kaffe tillsammans med något fikabröd. Ifall du inte har smakat någonting med viol i så har du ett ypperligt tillfälle nu. Samtliga av stadens matställen serverar en meny där någonting innehåller smaker av den lila blomman.

10. Gå vilse i de lila och rosa gränderna

Ta en promenad i de färgglada gränderna.

Det är inte för intet som Toulouse kallas för den rosa staden. I grunden har det med typen av tegel att göra som gör att det skimrar i rosa. Detta är någonting som syns bäst först när man flyger över staden och ser den från ovan. Däremot så syns det lila som blandas med det rosa väldigt bra överallt. Stanna till och njut av alla detaljer samtidigt som du strosar runt i stadskärnan.

 

Taggad i: Europa  Stad