Toulouse - den rosa och lila staden

— 26/05-2021

I folkmun kallas Frankrikes fjärde största stad för ”den rosa staden”. Teglet som sitter på många byggnader har nämligen en rosa ton. Men smeknamnet ”den lila staden” hade passat lika bra. Lila som i violer - stadens symbol. Följ med Min Husbil i Sverige på en upptäcktsfärd till den franska väldoftande pärlan.

Toulouse, Frankrike.
Ta en promenad i de färgglada gränderna.
Camping Le Rupé, Toulouse, Frankrike.
Camping Toulouse Le Rupé ligger en dryg mil utanför Toulouse stadskärna.
Doften av viol är vida spridd över Toulouse stadskärna.

Camping Toulouse Le Rupé ligger drygt en mil utanför stadskärnan. Campingen har alla faciliteter som kan tänkas behövas under en semester och ligger fint inhyst nära naturen. Däremot så ligger Le Rupé ganska så långt från närmaste tågstation, någonting som ägarna på campingen har löst på ett smidigt sätt. De erbjuder gratis skjuts till och från tågstationen (på bestämda tider) för sina besökare – något som gör att det är lätt och enkelt att ta sig in till stadskärnan.

Och väl på plats så går dofterna inte att undvika – färskbryggt kaffe, nygräddat bröd och violer. Även om blommorna inte finns i sin fysiska form på gator och torg så sprids deras doft genom hela stadskärnan. Var och varannan butik har ett brett sortiment av ”violrelaterade produkter” och stoltserar med violtvål, violgodis, violparfym och allt man kan tänka sig i temat viol. Butikerna som säljer produkterna utmärker sig genom att de är målade i lila, eller rättare sagt violfärgade.

Toulouse är en väldigt välkomnande och promenadvänlig stad. Allt som går att besöka finns inom gångavstånd i stadens centrum.

Couvent des Jacobins

Klostret Couvent des Jacobins är väldigt vackert.

Låt stegen styra genom de väldoftande och smala gränderna till Couvent des Jacobins. Det är ett kloster från medeltiden som uppfördes år 1229 och som ligger mitt i stadens centrum. Det är häftigt och annorlunda på en och samma gång. Stenpelare breder ut sig likt palmer 28 meter upp i luften och förgrenar sig i klostrets tak. Här finns också en bisarr syn vars förklaring eller logik tyvärr inte går att få svar på. Under en av pelarna är det skulpterat som att en liten man har blivit krossad. Händer sticker ut på ena sidan och fötter på den andra. Oturligt nog så kan ingen svara på vad tanken är bakom detta, något udda verk. Det är upp till betraktaren att fantisera om varför mannen blivit krossad under en pelare – kanske är det ett bus från en av byggarbetarna? Det kan vara en tanke att ta med ut till klostrets meditationsgård. Det kostar 4 euro att ta sig in på gården men det är väl spenderade pengar och timmarna verkar suddas ut på denna plats. Dessutom brukar det finnas utställningar på innergården och dessa ingår då i biljettpriset.

Place du Capitole

Le Capitole, Toulouse, Frankrike.
I Le Capitole finns fantastiska takmålningar.

Lokalbefolkningens samlingsplats är Place du Capitole. Det är lite av stadens kärna och en bra utgångspunkt för den perfekta sightseeingen i Toulouse. Det är också här som Le Capitole breder ut sig med inbjudande öppna dörrar. Att kalla Le Capitole för ett museum är lite missvisande - även om det är så det heter. Det är nämligen så mycket mer än bara ett museum. Här finns möjlighet att hämta ut pass om det skulle behövas och du råkar vara fransk medborgare eller varför inte besöka operan? Detta är ett ställe som måste upplevas för att förstås. Det går inte att klä i ord hur mäktiga takmålningarna från mitten av 1800-talet är. Tillsammans beskriver de Toulouses historia och de går som en röd tråd från målning till målning. De flesta besökarna står förundrat och studerar väggarna och taken inne i salarna.

Macrons och kyrkor

Musée des Augustins, Toulouse, Frankrike.
Gammalt men modernt är ledorden för Musée des Augustins.
Macarons finns i många smaker men inte just viol. (Bild: Adobe stock)
Vila benen och ta något gott att äta på någon av stadens alla restauranger och caféer.

Svenskarna är kända för sin fika och det är någonting som det inte råder någon brist på i den franska staden heller. Toulouse har ofantligt många caféer och restauranger och de finns bokstavligt talat överallt. Självklart serverar samtliga någonting på temat viol. Macrons, ett franskt bakverk, är någonting som återfinns i alla tänkbara smaker och färger och dessa är nog också lite av en symbol för landet. Däremot så går det inte att finna violsmakande macrons någonstans. De lila småkakorna som ser ut att smaka viol ger istället smaken av svart vinbär. Men det erbjuds en hel uppsjö av andra småkakor och bakverk där alla är smaksatta med viol.

Staden har också många kyrkor och gamla byggnader som bjuder in besökarna. Vissa av dem är gratis medan andra kostar ett par euro. Musée des Augustins hyser en kollektion av skulpturer och tavlor från tidig medeltid. Allting visas upp i ett gammalt kloster så ledordet för Musée des Augustins är gammalt men modernt. Här samlas både unga och gamla med sina ritblock. De sitter utspridda och skissar, målar eller antecknar. Lite varstans finns solstolar utplacerade. De lockar trötta fötter att sätta sig ner och vila en stund. Vila och samtidigt beundra gotiska skulpturer från svunna tider som plockats fram ur diverse utgrävningar. Historia och kultur när det är som bäst!

Rosa från ovan

Då kvarstår frågan om Toulouse verkligen är rosa? Svaret på den frågan är, snopet nog, både ja och nej. Från vissa vinklar kanske? Fast enligt lokalbefolkningen så ser staden rosa ut först när man flyger över den och ser den uppifrån. Tydligen har det inte bara med teglet på de gamla byggnaderna att göra utan takpannorna också. Det syns som bäst vid ett besök in i basilikan Saint Sernin. Här är väggarna rosa – om än i en svag nyans.

Toulouse har verkligen något att erbjuda för alla. Det ligger ett lugn, likt ett täcke som omger staden och trots sin storlek så upplevs den som en liten och mysig stad. Husbilen kör ut från campingen och beger sig vidare – vidare mot nya äventyr. Men en sak är säker, Toulouse har etsat sig fast i minnet och i hjärtat. Det är en plats dit husbilen kommer att återvända. Det finns mer att utforska och flera sevärdheter att bocka av.

Resmålsguide: Toulouse

Campingar 

Camping Toulouse Le Rupé 
21 Chemin du Pont de Rupé

"Les Violettes"
17 RD 813, 31450 Deyme

Camping de la Bouriette 
199 Chemin de Tournefeuille

Väg & tull

Vägnätet i Frankrike är ett av de tätaste i världen med cirka 100 000 mil vägar. Av dessa är 800 mil motorvägar och många är avgiftsbelagda. Det springer ganska så snabbt iväg ekonomiskt att köra på motorvägarna så ett bra alternativ är att undvika dessa. På autoroutes.fr går det att se vad det kostar att köra en viss sträcka.

Taggad i: Europa