Uthyrningstjänsten Rent and Travel har ökat

— 04/05-2021

Att hyra husbil har blivit allt vanligare trots att det är en ganska ny företeelse i Sverige. Uthyrningstjänsten Rent and Travel har under det här årets fyra första månader ökat med 300% jämfört med samma period förra året. Något som man har märkt hos en av agenterna, Sehammars i Kalmar.

Bild: Rent and Travel

Svemestertrenden verkar hålla i sig även i år och att köra husbil är en stigande trend. Att köpa husbil är en stor affär så att börja med att hyra några gånger kan vara ett klokt beslut. Sedan 2019 finns uthyrningstjänsten Rent and Travel i Sverige. Den kom från början från Tyskland och togs in av husvagns- och husbilsimportören Bergholm. Det finns stationer på åtta platser i Sverige för närvarande och diskussioner förs med fler aktörer.

En av de åtta stationerna är hos Sehammars i Kalmar. De är relativt nystartade inom uthyrningskonceptet och har redan utökat sin fordonspark en gång men med den stora efterfrågan tror de sig behöva göra det igen.

Niklas Cederlöf, Sehammars, är förvånad men glad över att det kommer kunder även från andra regioner.

-          Vi startade som upphämtningsstation för Rent and Travel förra året och hyrde ut den första husbilen i juni. Då hade vi två husbilar men insåg snabbt att efterfrågan var mycket större, så i år har vi sex husbilar och planer på att ta in ännu fler fordon. Det här är bland det roligaste vi har gjort och många nybörjare blir förvånade över hur fina och välutrustade husbilarna är, säger Niklas Cederlöf, vd på Sehammars.

Det är inte bara från Kalmarregionen som kunder tar sig till Sehammars för att hyra husbil utan även från andra platser längre bort, vilket har överraskat Niklas Cederlöf och hans kollegor.

-          Naturligtvis har vi kunder från närområdet som hyr för att resa bort, men uppskattningsvis hälften av våra hyrkunder kommer från Stockholm med omnejd. Kalmar är lite av en inkörsport till Öland, och populära semestermål som exempelvis Österlen, Halmstad och Falkenberg ligger också på bekvämt avstånd så många väljer att ta personbilen hit och sedan utgå med husbilen härifrån, säger Niklas Cederlöf.

När pandemin bröt ut förra året i februari blev det tvärstopp för uthyrningen men redan i april började bokningarna inför sommaren och även våren att komma igång. Under de fyra första månaderna i år har det hyrts ut 3 gånger så många bokningar gjorts som samma period förra året.

Lars Berholm är övertygad om att semester med husbil och husvagn kommer hålla i sig även efter pandemin.

-          Aldrig har vi sett en sådan efterfrågan på fritidsfordon som det senaste året, sett till såväl antalet uthyrda som sålda fordon. Många har upptäckt tjusningen med camping för första gången och jag är övertygad om att många kommer fortsätta att semestra inom landet med husbil eller husvagn även framöver, säger Lars Bergholm, vd på Bergholm.

Taggad i: Nytt i branschen