1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Värt en omväg - Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr

Värt en omväg - Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr

— 31/05-2022

Hungern har smugit sig på och husbilen rullar mot någon av snabbmatskedjorna. Då handlar det bara om att stilla kurrandet i magarna. Efter ett samtal med Ida på Min Husbil i Sverige hoppar vi över kaffet efter maten och beger oss till Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr. Kan det verkligen vara så bra som hon säger?

Sekelskifteshus med gamla anor

Ett rött hus i gammaldags stil med en lägre tillbyggnad. Den vänstra delen har ett fönster och dubbeldörrar i grågrönt. Den högra delen har tre fönster och en dubbeldörr i gult.
Systrarna Skogströms Lancafé i Öhr är det perfekta stoppet när man har vägarna förbi Växjö.

Huset som hyser cafét byggdes år 1870 och ligger utmed landsvägen mellan Växjö och Jönköping. Då användes det som ett mejeri och så förblev det fram till 1930-talet. Vid denna period hade det också tillkommit en lanthandel. Åren gick och huset med tillhörande byggnad glömdes bort lite. Under 50 år användes det knappt mer än som lager och som ett enklare lanthandelsmuseum. Vi hoppar fram till år 1996 och när två entusiastiska entreprenörer tar över byggnaderna. Det går i raketfart och redan året efter öppnar cafét för allmänheten. Men det är inte vilket fikaställe som helst.

Café som tar dig bakåt i tiden

Från ett rum ser man en hall och ytterligare ett rum. Alla rummen har olika golf och väggbeklädnad. På väggen i första rummet finns en brunblommig tapet och ett bord med varor på.
Kom in i en värld av fik och retrokänsla där man kan spendera någon timme innan man kör vidare.
Ett mysigt hörn med en gammal soffa, ett runt bord och två stolar. Ännu en soffa och en stol skymtas i utkanten av bilden. På väggarna finns gamla fotografier och lampor. Tapeten är blommig i beige.
Beställ in en bakpotatis eller nöj dig med en fika. Du kommer bli nöjd hur du än gör.
Vägg med en tavla i trä som det står cherry cakes på. Framför hänger tekulor.
Väggarna är prydda med diverse tavlor och föremål.
En vacker och gammaldags lokal med gula panelväggar, omaka trästolar och bord och en gammal köpmansdisk. Hyllor i olika färger på väggarna och gamla fönster hänger från taket vid disken.
Njut av den underbara butiken i gammaldags känsla.

Det känns som att förflytta sig tillbaka till svunna tider. Till och med personalen som arbetar här har små scarfar på huvudet som man kan tänka sig att kvinnorna använde under senare tiden av 1800-talet. Golven, väggarna och mycket av detaljerna är original trots att det är restaurerat. Det känns rent och fräscht även om många av sakerna är gamla. Och det går heller inte att missa doften. Doften av nybryggt kaffe. Doften av bakverk och doften av allt sött som finns här. Det går även att förtära lunch och enklare rätter här men idag är det kaffe och kaka som gäller för vår del.

Besök Cafét hos Systrarna Skogströms

En krämig kladdkaka ligger på ett fat med vispad grädde. Bredvid finns en kopp kaffe med mjölk.
Kladdkakan kan vi varmt rekommendera. Oj vad god!
En kopp kaffe på ett bord. Bredvid finns en liten blommig assiett med Majas jordnötskaka.
En kopp kaffe och Majas jordnötskaka - en typisk enkel men god fika på Systrarna Skogströms lantcafé i Öhr.

Det finns mycket att välja mellan men efter noggrant övervägande blir det kladdkaka med grädde och Majas jordnötskaka. Fokus ligger på gott kaffe och fika samt en förkärlek för lokalt producerade råvaror. Kaffet är verkligen smakligt och kakorna förhöjer upplevelsen. Kladdkakan är, konstigt nog, inte kladdig utan perfekt krämig. Miljön är passande och samtidigt som vi vill sätta oss ner och fika så kan vi inte sluta gå runt och titta på alla detaljer. Att det dessutom finns en genomtänkt liten affär här gör det svårt att sitta still. Vi njuter av allt och sippar på vårt kaffe samtidigt som vi blickar ut över cafét och affären.

En genomtänkt liten affär

En butikshylla med plåtleksaker, böcker och skålar.
Det finns många häftiga prylar till försäljning i butiken.
Leksaker på en hylla. Två möss vars kroppar består av målade träringar omgärdar en giraff med ledad kropp.
Kommer ni ihåg de här enkla leksakerna från förr?
Färgglada utemöbler i en pergola.
Utemöblerna i trädgården är härligt färgglada.

Nostalgitripp på hög nivå infinner sig när vi ser alla saker som ligger vackert presenterade i affären. Leksaker som vi själva hade när vi var små (trots att vi inte är så fasligt gamla). Allting är nytt men med en unik touch. Små spel och leksaker av olika slag samt köksgeråd som du garanterat vill köpa med dig. Ja nog är detta en speciell plats. Vi har valt att sitta inne men när vi ser den vackra uteserveringen och dess miljö så ångrar vi oss. Nog är det väder till att sitta ute idag. Nåja, det får helt enkelt bli till nästa gång. Det visar sig att Ida hade rätt – detta är verkligen ett väldigt mysigt ställe som man bara måste stanna på när man är ute och åker! Ifall du har tid över så se även till att besöka blomsterhandeln som ligger bredvid cafét. Blommor när det är som bäst.

Utanför en blomsterbutik ser man pelargoner i massor, på bord, stolar och golv.
Glöm inte att besöka Klockaregårdens trädgårdsbutik när du är här.

Tack Ida för att du övertalade oss att besöka Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr.

Hemsida med mer information: www.lantcafe.se

Taggad i: Sverige  Tips