1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Våga veggo

Våga veggo

— 01/07-2021

Risotto med sparris och svarta bönor

Risotto med sparris

Ingredienser:

  • 1 liter vatten
  • Grönsaksfond alt. bujongtärningar
  • 1 dl. vitt vin
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl. risottoris (Arborio eller Avorio)
  • 250 gr. färsk sparris
  • Knappt 1 dl. matlagningsgrädde (om den vegetariska, havrebaserade används kan mängden behöva ökas)
  • Några kvistar persilja
  • 1 tetra svarta bönor
  • Olivolja
  • Chilipulver
  • Salt
  • Parmesanost till servering

Gör så här:

  1. Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten. Dela i bitar.
  2. Koka sparrisen nästan färdig i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
  3. Häll de svarta bönorna i ett durkslag. Skölj med kallt vatten tills de slutar skumma. Låt rinna av.
  4. Koka upp grönsaksbuljongen.
  5. Hacka schalottenlök och vitlök, fräs dem mjuka i lite olivolja i en stor kastrull.
  6. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut under ständig omrörning.
  7. Tillsätt vinet och låt det dunsta under omrörning.
  8. Häll på drygt hälften av buljongen. Låt risotton koka ganska häftigt. Det heter att riset ska ”hoppa”. Späd efter hand med mer buljong. Konsistensen ska vara ordentligt krämig.
  9. När riset är nästan al dente, tillsätt grädden. Lägg på locket och drag bort kastrullen från värmen.
  10. Medan riset vilar: Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek bönorna ganska hårt. Krydda med chili och salt efter behag. Låt rinna av på hushållspapper.
  11. Servera risotton toppad med hackad persilja, bönorna och (om man tycker det är OK att fuska lite) riven parmesanost.

Mandelbullar

Mandelbullar

Ingredienser:

  • 2 dl mandel
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl. svarta bönor
  • 2 dl. ströbröd
  • 3 ägg
  • 1,5 msk osötad senap
  • Salt och peppar
  • 1 msk soja
  • Matfett till stekning

Till servering: På bilden serveras mandelbullarna med grönsallad och en yoghurtsås. Ett annat förslag är kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och saltgurka. Alltid lurar man någon!

Gör så här:

  1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola med kallt vatten tills de slutar skumma. Låt rinna av. Lägg dem i en bunke och mosa dem med en gaffel eller kör dem snabbt i mixern.
  2. Mal mandel i en nötkvart eller mixa dem fint i en mixer.
  3. Hacka lök och vitlök mycket fint.
  4. Lägg nötter/mandel, lök och vitlök i bunken med linserna. Tillsätt ströbröd, ägg, soja och senap. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila i femton minuter.
  5. Rulla smeten till små bollar och låt dem vila i fem minuter innan de steks gyllenbruna i margarin eller annat matfett.

Auberginegryta med hummus

Auberginegryta med hummus

Ingredienser till auberginegryta:

  • 2 auberginer
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • Olivolja
  • 2 msk honung (flytande)
  • Saften av ½ citron
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1-2 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl svarta oliver (gärna kalamataoliver med kärna)
  • 1 näve hackad mynta
  • 1 näve hackad persilja
  • 25 gr pinjenötter
  • Salt och peppar
  • 1 msk (eller efter tycke och smak) rökt paprikapulver

Ingredienser till hummus:

  • 400 gr kikärter
  • 1 klyfta vitlök
  • Olivolja
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • Saften av ½ - 1 citron
  • 1 tsk mald spiskummin

Till servering: Bröd

Gör så här:

  1. Häll kikärtorna i ett durkslag. Skölj med kallt vatten tills de slutar skumma. Låt rinna av.
  2. Mixa kikärter, tahini, citronsaft, kryddor och åtta matskedar olivolja till en slät smet. Tillsätt mer olivolja om den känns för torr och stabbig. Smaka av med spiskummin och citron.
  3. Häll över i en serveringsskål. Ställ åt sidan.
  4. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp lite olja i en kastrull och stek löken mjuk.
  5. Hacka aubergine och zucchini i lagom munsbitar. Lägg i grytan tillsammans med löken. Tillsätt vid behov mer olja. Stek tills grönsakerna har fått fin färg.
  6. Tillsätt honung, citronsaft och körsbärstomater. Salta och peppra. Låt koka ihop något. Späd med vatten till simmig konsistens. Tillsätt tomatpuré och rör om. Låt sjuda under lock femton till tjugo minuter. Tillsätt paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.
  7. Kärna ur oliverna och tillsätt dem till grönsakerna.
  8. Torrosta pinjenötterna tills de blir gyllenbruna.
  9. Hacka persilja och mynta.
  10. Servera grytan, toppad med de hackade örterna och pinjenötterna samt hummus och bröd vid sidan av.

Pasta med grönsaker och örter

Pasta med grönsaker och örter

Ingredienser:

  • 2-3 klyftor vitlök
  • En handfull sockerärter alternativt soyabönor, små broccolibuketter, stjälkselleri i slantar
  • En bukett örtkryddor
  • Salt och peppar
  • Ev. chilipeppar
  • Olivolja
  • Pasta
  • Parmesanost

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna.
  2. Tvätta och ansa bönor/broccoli/selleri
  3. Finhacka vitlök och eventuellt chilifrukt.
  4. Hetta upp lite olivolja i en vid panna. Fräs vitlök och eventuellt chili.
  5. Tillsätt grönsakerna och örterna till vitlöken och chilin när ett par minuter av pastans koktid återstår. Fräs dem knappt mjuka.
  6. Häll av pastan.
  7. Häll över pastan i stekpannan och blanda väl under en eller ett par minuter.
  8. Servera med riven parmesanost
Taggad i: Recept