Världspremiär! iNdus sätter ny branschstandard

— 03/06-2020

Glöm oönskade lukter, känslan av ohygienisk hantering eller behovet av att släpa avfallskassetten tvärs genom hela campingen. Thetford introducerar nu sitt helt nya helintegrerade toalettsystem iNdus. Ett system, så banbrytande att det handlar om en helt ny marknadsstandard.

Ohygieniskt och illaluktande 

Thetfords egna marknadsundersökningar visar att husbilsägare tömmer sina gråvatten- och avfallstankar oftare än nödvändigt
- Husbilsägare anser att det är en ohygienisk process som luktar illa, säger Thetfords vd Stépane Cordeille. Detta är problem som vårt nya helintegrerade system iNdus tydligt adresserar.

Indus - nytt komplett system

Indus är ett komplett system som i stort består av fyra huvudpunkter:
Indus-appen, indus doseringsmodul, indus toalett och indus tömningsenhet. Fokus ligger på enkelhet, hygienisk hantering och sparsamhet. Låt oss börja med iNdus-appen.

Appen

Appen ger information i realtid om alla vätskevolymer samt beräknar hur många dagars användning som återstår innan systemet behöver tömmas eller fyllas på.

Appen ger information i realtid om alla vätskevolymer samt beräknar hur många dagars användning som återstår innan systemet behöver tömmas eller fyllas på. Den ger även information om vart tömning kan ske och du kan direkt i appen få vägnavigation till ditt närmaste tömningsställe.Toaletten har en ny design som tillåter montering antingen fristående eller mot en vägg. Vikten har även reducerats till 7,5 kg. Allt detta ger tillverkarna bättre flexibilitet när planlösningar ska ritas. Toaletten förbrukar även mindre vatten än tidigare och återanvänder gråvatten vid spolning. Det sparar på vattnet i färskvattentanken. För den större spolningen beräknas systemet förbrukar 500 ml med vatten, för den mindre cirka 200 ml.

Systemet

Den nya iNdus-toaletten
Anslutet till toaletten är doseringsmodulen, som finns att hitta i husbilens garage. I doseringsmodulen fäster du med ett enkelt snabbfäste anpassade flaskor med rengöringsmedel för gråvatten, svartvatten och färskvatten.

Systemet känner själv av från vilken tank det ska hämta spolvattnet. Allt sköts helt automatiskt.
Anslutet till toaletten är doseringsmodulen, som finns att hitta i husbilens garage. I doseringsmodulen fäster du med ett enkelt snabbfäste anpassade flaskor med rengöringsmedel för gråvatten, svartvatten och färskvatten. Doseringen blir helt rätt varje gång, så borta är problemet med överdosering.
- Systemet beräknas räcka för en familj under en fyraveckors tripp, säger José Droog. Alla medel är biologiskt nedbrytbara och de ser även till att allt avfall bryts ned som det ska.

Fast toalettavfall får även lite hjälp på traven genom ett system med knivar, ungefär som på en mixer, i toalettens fot. Knivbladen jobbar endast då toalettlocket är helt slutet, vilket ger både säkerhet och husfrid kring frågan om att alltid fälla ned toalocket efter sig.

Tömningen

Själva tömningsenheten sitter monterad på en två meter lång slang. Fäll ut enheten, lyft ut tömningsenheten med handtaget och placera mynningen över brunnen. Tryck sedan på tömningsknappen och systemet sköter resten.

När det är dags att tömma så sker det genom den helt nya tömningsmodulen. Borta är behovet av att lyfta ut en tung, ohygienisk avfallskassett. Själva tömningsenheten sitter monterad på en två meter lång slang. Fäll ut enheten, lyft ut tömningsenheten med handtaget och placera mynningen över brunnen. Tryck sedan på tömningsknappen och systemet sköter resten. Du får all information om tömningsprocessen och när den är klar direkt till din iNdus-app.

Gråvatten och avfallsvatten töms dessutom tillsammans, där avfallsvattnet töms först följt av gråvattnet som då även sköljer rent slangar och systemet på sin väg ut.
- Eftersom vi kunnat integrera svartvattentank och gråvattentank på detta sätt har vi även kunnat öka båda dessa tankvolymer, beskriver Marjan Meeuwissen som är ingenjör för tömningssystemet.

Allt sammantaget ger husbilsägaren full kontroll på alla vätskenivåer, längre räckvidd innan systemet måste tömmas. Och när systemet trots allt måste tömmas så väntar en både enklare, bekvämare och mer hygienisk process än för en vanlig kassettoalett.

Bygger på en helhet

Systemet bygger på en helhet och är så pass integrerat i fordonet att Thetford i detta nu inte har en lösning för eftermontering.
- Vi utesluter inte att enstaka bitar av systemet kan komma att kunna eftermonteras framöver, säger marknadschef Norbert van Noesel. Men just nu finns inte den möjligheten, något vi jobbar på. Men då kommer det enbart att röra sig om enstaka funktioner av systemet.

På nybilsmarknaden väntas iNdus ta marknaden med storm. Först ut att applicera det nya systemet bland tillverkare är Bürstner, som integrerar det i sin nya Elegance-serie.
- Senare i sommar kommer även Adria att följa, avslöjar Norbert van Noesel. Fler husbilstillverkare lär följa, då det är många tillverkare som har visat intresse för systemet.


Taggad i: Nytt i branschen