1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Vett & etikett på campingen - 8 tips för bra stämning

Vett & etikett på campingen - 8 tips för bra stämning

— 05/04-2022

Spola efter dig på toaletten kanske är någonting vi alla vet om. Men det finns vissa oskrivna regler som gäller på campingar som kanske inte alla känner till. Om man inte har haft husbil så länge så kan det vara bra att veta hur man ska bete sig på campingen för att behålla en trevlig stämning med sina grannar. Min Husbil i Sverige listar några viktiga punkter som skapar frid under resan.

1. Håll koll på eventuella husdjur

Många reser tillsammans med sina husdjur. Jo, du älskar din fyrfotade vän och vet att han inte gör en fluga förnär. Men tänk på att grannen känner inte din ”pälskling” och uppskattar kanske inte att den springer lös och hälsar på. Det finns folk som är allergiker, rädda eller helt enkelt inte vill ha påhälsning. Se till att enbart låta husdjuren vara i utrymmen där de är tillåtna och se till att ha koppel när det är dags att gå på promenad. En annan viktig sak är att aldrig rasta hunden på campingen. Fastän du har bajspåsen i högsta hugg så tillhör det att gå ut utanför området innan eventuella behov uträttas.

2. Din tomt är din plats

Camping med fyra platser i förgrunden där människor sitter utanför sina förtält och solar.
Respektera andras tomter och håll dig till stigarna.
Camping där det är svårt att se gränsen mellan campingplatserna.
Tomtgränserna kan vara lite luddiga ibland så försök att tänka på andra.

Lika lite som du vill att främmande människor ska klampa in på din tomt – lika lite ska du gå på andras platser. Snedda inte över tomter där det står husbilar för det kan upplevas som störande utav grannarna. De flesta campingar har gångstigar så du behöver inte klampa in på någon annans tomt för att komma dit du ska. Självklart ska du hälsa och vara trevlig när du går förbi men se till att hålla dig på stigen och inte gå inne hos grannarna oinbjuden.

3. Tänk på ljudvolymen

Väsnas med måtta helt enkelt. Många som är på semester uppskattar lite partystämning och har ingenting emot att du spelar musik. Men samtidigt så har vi alla olika musiksmak och det kan vara på sin plats att inte spela musiken alltför högt och sänka volymen ju senare det blir. Kanske har just dina grannar rest långt och är trötta. Kanske har dina grannar små barn som har gått och lagt sig. Så för allas trivsel – tänk på ljudvolymen och försök att inte väsnas för mycket. Och starta för allt i världen inga generatorer!

4. Håll koll på röken

Husbil med grill utanför.
Var noga så att röken från grillningen inte blåser rakt in till grannen.

Att grilla hör campinglivet till och de flesta är snabba med att plocka fram grillen. Det är helt okej och inget som stör – såvida du har koll på vindar och ser till att röken från din grill inte kommer rätt in till grannen. Naturens krafter är svåra att styra över men ofta kan det hjälpa att vrida grillen lite så smiter röken åt ett annat håll. Tänk på folket i din omgivning när du kickar igång grillen så att du inte stör de andra gästerna. Och samma sak gäller så klart cigarettrök!

5. Allmänna utrymmen är för alla

Servicehus på camping med toaletter på sidorna och en åttakantig köksö med diskhoar och ett trä i mitten.
Var noga med att städa undan efter dig och lämna utrymmena som du fann dom i.

Tänk på att alla ska samsas om de allmänna utrymmena. Se till att städa undan efter dig och lämna det fint. Samma sak gäller om det är långa köer till duscharna. Visst, det är skönt att ta en lång dusch men tänk på dina medmänniskor och stå inte för länge ifall du vet att där är fler som ska in efter dig. Ställ tillbaka eventuella spel eller böcker efter att du är färdig med dessa – sunt förnuft helt enkelt.

6. Poppa inte popcorn när det strular för grannen

Solstolar i all ära. Att sitta och njuta utanför sin husbil är helt okej och någonting som de flesta roar sig med när de befinner sig på campingen. Men att se någon som kämpar med att backa in i rutan och bara sitta och stirra är inte okej. Antingen så erbjuder du dig att hjälpa till (ifall du ser att det inte går så bra) eller så sköter du dig själv och låter grannarna sköta sig själva. Hjälp gärna till men spring inte fram så fort en ny husbil kommer – du har ingen aning om deras erfarenhet och de kanske inte behöver din hjälp. Och vad du än gör så lämna popcornen i bilen och gotta inte dig i andras eventuella bekymmer.

7. Använd faciliteterna till det de är till för

Plats för tömning av gråvatten, latrin och påfyllning av färskvatten.
Det gäller att vara försiktig när man fyller på färskvatten i tanken.

I huvudsak gäller denna punkt platser för tömning och fyllning. Alla campingar har utmärkt var man ska tömma toaletten och vilken plats som är avsedd för vad. Däremot så kan det vara lite oklart på campingar i utlandet. Försäkra dig om att du tömmer toaletten på rätt ställe och att du inte använder slangen till färskvatten att göra rent din toalettank. Allt för ofta händer det på campingar att folk fyller och tömmer sitt gråvalen på fel ställen. Och vem vill se någon stoppa slangen i toaletten som du använde nyss för att fylla på färskvatten med?! Eller, ännu värre om det är tvärtom – att du ska fylla på med färskvatten och slangen nyss varit i någons toalett.

8. Tänk på miljön!

Om det är någon som vet hur mycket skräp som man samlar på sig dagligen så är det husbilsåkare. Det är skrämmande hur mycket sopor som uppstår och det är få husbilar som är stora nog för att kunna ha komplett sopsortering i skåpen. Däremot så har alla campingar i Sverige (och de flesta i utlandet) stationer för sortering. Var noggrann med att sortera dina sopor. Det tar inte många sekunder extra att kasta plast tillsammans med plast och glas till glas. Tänk på miljön – den ska hålla en lång tid framöver. 

Taggad i: Camping