1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 7 ytterligare fantastiska och udda konstverk i Prag

7 ytterligare fantastiska och udda konstverk i Prag

— 23/10-2023

Har du sett alla coola konstverk i Prag i senaste numret av magasinet? Om inte så missa inte att titta där också. Här nedan följer ytterligare sju spektakulära konstverk som du inte vill missa när du befinner dig i Prag.

1. Den hängande mannen

Sigmund Freud, 1997

Lätt att missa men när du väl ser den så fastnar den. Högt uppe ovanför hustaken hänger en man. Men inte vilken man som helst utan självaste Sigmund Freud. Han håller sig i en hand medan den andra förvaras i fickan. Konstverket skapade uppståndelse i USA när mannen åkte dit för en utställning och räddningstjänsten kom till och med till platsen för att rädda den självmordsbenägna mannen.

 

2. En gravid kvinna…

In Utero, 2009

6 meter hög och i någon form av ställning som gör henne redo till att föda står denna gravida kvinna och visar upp sig. Med tanke på det rostfria stålet som hon är tillverkad i speglar omgivningen sig i hennes kropp. En häftig detalj är att man kan gå in i konstverket ifall man känner för det. Tidigare stod skulpturen i en rondell men numera har den flyttat till golfbanan.

 

3. … och ett foster

Embryo, 2008

När stadens teater fyllde 50 år tillkom konstverket Embryo på byggnadens stupränna. Det sägs att det är i betraktarens öga att avgöra vad det föreställer men både namnet och utseendet visar tydligt att det är ett embryo som är på väg ner för en stupränna. Om du kommer på kvällen så får du se konstverket upplyst och då syns det ännu tydligare vad det föreställer.

 

4. Coolaste bardisken

Coffee Mlýnská
En trevlig pub och ett café som varit konstnärens favorithak i många år. Bardisken som finns här är ett riktigt konstverk, om än ett udda sådant. Det sägs att David Cerny blev ombedd att skapa bardisken och gjorde det på ett enkelt sätt. Han bad alla gäster som befann sig på plats där och då att skänka saker som de hade på sig. Resultatet är minst sagt häpnadsväckande. Det går inte att sluta förvånas över alla tokigheter som finns i resultatet.

 

5. Bokstavskombination de luxe

H-A-V-E-L, 2021

Vad passar bättre ovanför ett bibliotek än en kvinna som är helt skapad av bokstäver?! Ett riktigt mästerverk som vid en första anblick kan se något enkelt ut. Men, ju mer du beskådar det, desto fler detaljer kommer fram. Bokstäverna är fästa till perfektion och bildar en kvinna som bevakar biblioteket. Ett mästerverk – bokstavligt talat!

 

6. Nedgrävd men synlig

Torso of a Tank, 2018

Det var faktiskt en stridsvagn som gav David ett namn som konstnär. Han målade nämligen en sådan i rosa färg. Uppståndelsen lät inte vänta på sig och det skapade rubriker i hela landet. Just denna stridsvagn kom på plats 50 år efter att Sovjet ockuperade landet. Meningen var att den skulle stå där under en begränsad tid men är numera permanent. För tillfället är tanken också målad i Ukrainas färger.

 

7. Ett arv med detaljer

Three Women on a House

Ett skyddat slott i staden som fått tre kvinnor som förgyller byggnaden. Detta, om något, visar hur respekterad Cerny är som konstnär. Att få sätta upp konstverk på skyddade byggnader tillhör inte vardagen och kräver ett visst erkännande. De tre kvinnorna utför olika aktiviteter samtidigt som de beskådas av förbipasserande människor. 


Taggad i: Kultur  Europa  Lista