1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Med husbil i Zarautz och Getaria i norra Spanien

Med husbil i Zarautz och Getaria i norra Spanien

— 21/02-2022

Det finns många mysiga små byar längs med Spaniens norra kust som man gärna vill besöka. Zarautz och Getaria sticker dock ut lite extra och är väl värda ett besök. Hit kommer du för att känna vinden i håret och sanden mellan tårna.

Norra Spaniens små pärlor

Zarautz gröna kullar
Vackra gröna kullar syns under vägen till Zarautz och Getaria.

Husbilen rullar på de små vägarna. Efter ett par dagar i San Sebastián har det blivit dags att rulla vidare och sakta bege sig mot Bilbao. Men när husbilen passerar Zarautz blir det ett stopp. Denna stad är känd för sitt surfvänliga vatten och för sin fina strandpromenad. Kanske beror det delvis på att denna lilla stad har Baskiens längsta strand med sina 2,5 kilometer. Men innan det är dags att bege sig ut och utforska stranden så måste husbilen parkeras på ett säkert och tryggt ställe.

Stå på camping i Zarautz

Vy över campingen i Zarautz.
På campingen har man den bästa utsikten över staden.
Utsikt över stranden och kullarna i Zarautz.
Spela golf på förmiddagen och surfa på eftermiddagen.

Ett alternativ är att ställa den på den något förenklade ställplatsen som ligger en bit ifrån stadens centrum. Ett bättre alternativ är att ta sig upp på kullen och ta in på stadens camping. Nej, du kanske inte går in till centrum härifrån men det går bussar till centrum med jämna mellanrum. Från campingen har du utsikt över hela staden och här kan du också njuta av utsikten över vindruvsrankor som växer på de kulliga backarna. Här finns allt som du kan tänkas förvänta dig från en camping. Kanske vill du spendera ett par nätter uppe på campingen och tillbringa dagarna på stranden nere i stan. Och för den som är intresserad av golf så är detta en bra utgångspunkt. Utsikten härifrån är nämligen över en golfbana också.

Surfing från morgon till kväll i Zarautz

Kvinnlig surfare går ur vattnet med surfbrädan under armen. Bär hellång våtdräkt.
Våga dig på vågorna i Zarautz själv men glöm inte våtdräkten.

Från campingen finns en trappa som tar dig direkt ner till staden om du känner för att börja dagen med en motionsrunda. Inte mindre än 450 steg ner till botten av kullen. Med tanke på att surfing är så populärt här kanske det borde vara med på ditt schema?! Oavsett nivå på kunskaper i surfing så går det bra att hoppa i vattnet här. Ifall du känner dig minsta osäker så finns det väldigt många olika surfskolor att välja mellan. Förvånansvärt många med tanke på att staden inte har mer än en sisådär 20 000 invånare. Surfbutikerna och skolorna finns inte bara runt varje gathörn utan även längs med strandpromenaden. Här kan du med enkelhet hyra eller köpa utrustning. Glöm inte våtdräkten då det kan vara ganska kallt i vattnet.

Strandpromenaden breder ut sig

Strandpromenad med butiker och strand i Zarautz.
Strandpromenaden i Zarautz är väldigt fin.
Smal gata med höga äldre hus med vackra balkonger. På gatan syns bord och stolar utanför en restaurang.
Stadens centrum bjuder på mysiga gator med god mat.

Ifall surfing eller andra vattenaktiviteter inte är din grej så finns det möjlighet att njuta av havet från ett promenadstråk istället. Konstverk blandas med utsikten över den breda stranden och det är en fröjd att ta en promenad här. Känn vinden blåsa genom håret och njut av havsdoften i näsborrarna. Ifall du behöver en paus så är det bara att slå sig ner på någon uteservering eller något café för att samla krafter innan du fortsätter att utforska Zarautz. Passa också på att besöka fiskmarknaden när du är här. Kanske hittar du en ny favoritfisk som du kan lägga på grillen.

Från Zarautz till Getaria

Smal gränd i Getaria.
Upptäck den lilla byn Getaria till fots.

Efter lite tid i surfstaden Zarautz, rullar husbilen vidare. Målet är fortfarande Bilbao men innan dess kommer det att bli ett stopp till. Denna gång är det den lilla byn Getaria som är anledningen till stoppet. De båda städerna ligger inte mer än fem kilometer ifrån varandra. Trots detta är de väldigt olika varandra. Getaria är en sömnig liten by med charm som räcker och blir över. Det är nästan som att kliva rakt in i ett vykort. De små vägarna ringlar sig utmed bergskanten med havet som utsikt – en riktig drömvy.

Hamnen i Getaria är väldigt mysig

Parkering i hamnen i Getaria. En husbil och några andra bilar syns. I fjärran syns vackra gröna kullar.
Parkera husbilen nere i hamnen för att se byn till fots.
En gång i tiden var Getaria en valfångarstad.
Många småbåtar av fisketyp i hamnen i Getaria.
Det finns massor av båtar att titta på i hamnen.

1Husbilen parkeras nere i den lilla hamnen och sedan utforskas den lilla byn till fots. Det visar sig ganska så snabbt att det är just hamnen som är ett guldkorn. Småbåtar trängs i vattnet och påminner om svunna tider då valfiske var byns största inkomstkälla. Idag är fiske fortfarande en inkomstkälla för invånarna men majoriteten går till att försörja byns restauranger. Getarias stadskärna är inte alls stor. Faktum är att det inte tar många minuter att ta sig runt här. För den som vill går det också att ta en strandpromenad. Av med skorna och känn den fina sanden mellan tårna. Getaria må vara litet men det kommer garanterat att lämna ett stort intryck. Det har blivit dags för husbilen att rulla vidare till Bilbao – ett av denna resans mål. Om detta kan ni läsa mer om i nästa nummer av Min Husbil i Sverige som kommer i brevlådor den 31 mars och här på nätet och i butik den 5 april. 

Taggad i: Europa