10 platser i Polen som väntar på att utforskas

— 27/01-2020

1. Krakow

Troligtvis en av Polens mest kända städer även om många kanske inte har tagit husbilen hit. Krakow stoltserar med att ha Europas största torg och det finns många fina gränder där man medvetet kan gå vilse under några timmar. Med husbil är det enkelt att ta sig runt och när man befinner sig i staden så är det nästan obligatoriskt att besöka saltgruvan Wieliczka. Här inne är allting gjort av salt. Kristallkronor, statyer, golvplattor och tavlor – allting tillverkat i salt från gruvan. Det är inte så konstigt att stället ofta används till bröllop och konserter med tanke på hur storslaget det är här nere. Inte så långt från Krakow och Wieliczka finns också koncentrationslägret Auschwitz som är ett dystert men ack så viktigt besöksmål. 
Var ligger Krakow

Saltgruvan Wieliczka utlovar ett väldigt imponerande besök.
Auschwitz har en dyster men viktig historia att berätta.
Auschwitz har en dyster men viktig historia att berätta.

2. Poznan

Den som kommer till Poznan måste äta den världsberömda croissanten. Sanningen är den att denna croissant är skyddad utav EU och får inte lov att bakas utanför regionen. Och självklart så finns det ett museum som är tillägnat detta bakverk. Även om det heter att det är ett museum så är det mer än så – besökarna får nämligen vara med och baka croissanten när de befinner sig här. Se till att boka in ditt besök så att du är på museet klockan 12.00. Då börjar rådhusets klocka att slå och två metallgetter kommer ut likt gökur och stångas. Bästa stället att se getterna är på hög höjd, någonting som gör att museet är en perfekt plats att beskåda skådespelet från. Men är inte detta en riktig turistfälla? Jo, men visst är det – men en härlig sådan!
Var ligger Poznan

Rådhuset i Poznań är en väldigt imponerande byggnad. Varje dag klockan 12:00 stångas getterna i rådhusets klocka. Bäst utsikt får man från croissantmuseet.
Rådhuset i Poznań är en väldigt imponerande byggnad. Varje dag klockan 12:00 stångas getterna i rådhusets klocka. Bäst utsikt får man från croissantmuseet.
I Poznań finns ett museum tillägnat de kända croissanterna.
I Poznań finns ett museum tillägnat de kända croissanterna.

3. Gdansk

En av de mest husbilsvänliga platserna i Polen där campingarna duggar tätt och där det är nära till det mesta. I stadens centrum finns världens största tegelkyrka, St. Mary, som rymmer 25 000 besökare. Det är gratis att besöka kyrkan men om du vill upp i kyrktornet för att se utsikten så kostar det några euro. Även ett besök till det hypermoderna museet om andra världskriget är värt att planera in under sin vistelse i Gdansk. För den som är ute efter kulinariska upplevelser så är det till denna stad som husbilen bör rulla. Väldigt god mat serveras på nästan samtliga restauranger. Ett extra hett tips är att besöka restaurangen Filharmonia och prova deras rödbetssoppa. Gdańsk är en stad som upptäcks bäst till fots så bekväma skor är ett plus. 
Var ligger Gdansk

Smaka rödbetssoppan på restaurang Filharmonia.
Smaka rödbetssoppan på restaurang Filharmonia.
En riktigt fin utsikt över Gdańsk.
En riktigt fin utsikt över Gdańsk.

4. Kudowa-Zdroj

Lättåtkomligt område med husbil som erbjuder förvånansvärt mycket att göra och upptäcka på ett ganska så koncentrerat område. Här finns bland annat en benkyrka där ett kapell är inrett av skelettdelar. Jo, det är konstigt och udda men samtidigt väldigt häftigt! För den som inte är på jakt efter någonting så magstarkt finns också Bledne Skaly – löst översatt till svenska betyder det felaktiga klippor. Det är klippformationer som nästan ser ut att vara skapade av människor men så är inte fallet. Detta är resultatet av erosion och många tusen års tid i en häftig kombination. Det är enkelt att ta sig runt bland klipporna och stigar är väl utmärkta. I Kudowa-Zdroj finns också ett miniatyrmuseum som lockar många besökare varje år.
Var ligger Kudowa-Zdroj

Kaplica Czaszek är morbid- turism på hög nivå.
Kaplica Czaszek är morbid- turism på hög nivå.
Błędne Skały erbjuder en annorlunda promenad.
Błędne Skały erbjuder en annorlunda promenad.

5. Gmina Bielawy

En mindre känd region i Polen som är redo för husbilsåkarna. Här erbjuds inte bara slott och herrgårdar utan också en fantastisk natur. Haka loss cyklarna och utforska regionen med hjälp av dessa. Det är få skogar där det faktiskt går att känna doften av färsk svamp under säsongen. Ett stopp på slottet Walewice och lyxa till det med en häst och vagntur runt på ägorna. Gmina Belawy är i dagsläget mest känt hos fiskeentusiasterna och här erbjuds fiskevatten i världsklass. En rolig detalj är att byarna i regionen har något annorlunda namn – de är döpta efter veckodagarna och här finns både onsdag, fredag och lördag som man kan besöka. Vägarna är stundtals något gropiga men husbilen tar sig ganska enkelt fram i regionen Gmina Bielawy.
Var ligger Gmina Bielawy

Slottet i Walewice går bra att besöka.
Slottet i Walewice går bra att besöka.
Häst och vagnturer runt slottet erbjuds för den som vill.
Häst och vagnturer runt slottet erbjuds för den som vill.

6. Walbrzych

I Walbrzych finns Polens tredje största slott kallat Ksiąz Zamek. Översatt till svenska heter slottet kort och gott, prinsens slott. Beläget högt uppe på ett berg är det en dramatisk scen som möter husbilen när den rullar dit. Besökare tillåts att gå runt inne på slottet och det är väldigt mycket historia som sitter i väggarna här. En bit från slottet ligger den underjordiska staden Osowka och Hitlers underjordiska gångar. Projektet blev aldrig färdigt så det går endast att spekulera i hur dessa skulle användas. Det erbjuds guidade turer i den underjordiska staden. Ta med en tröja eller jacka när det är dags att besöka Osowka för det blir ganska så kallt under turen. Det är imponerande att se hur stora vissa av gångarna faktiskt är!
Var ligger Walbrzych

De underjordiska gångarna i Osówka.
De underjordiska gångarna i Osówka.
Wałbrzych finns Polens tredje största slott kallat Książ Zamek
Książ Zamek är en imponerande syn.

7. Zakopane

Åk upp till Kasprowy Wierch i en skidlift och njut av utsikten. Efter en dags vandring och turistande väntar huvudgatan Krupówki med affärer och restauranger. Här pågår festen dygnet runt och det finns många matställen att välja mellan.      

På vintern kommer mängder av människor till Zakopane för att åka skidor. På sommaren är det istället vandrarna som kommer och tar över stan. Det är Tatry som lockar – bergen som erbjuder utmaningar med olika svårighetsgrader. Åk upp till Kasprowy Wierch i en skidlift och njut av utsikten. Efter en dags vandring och turistande väntar huvudgatan Krupówki med affärer och restauranger. Här pågår festen dygnet runt och det finns många matställen att välja mellan. ”Owczarnia” är ett utmärkt alternativ och ett tips är att beställa deras köttallrik där det serveras flera olika köttsorter, korvar och annat gott. Personalen är klädda i traditionsenliga ullbyxor och med mycket blomsterdetaljer. Bergsfolket som bor här kallas på polska för ”Górale”.
Var ligger Zakopane

På vintern åker man skidor och på sommaren är det utsikten som lockar vid Kasprowy Wierch.
På vintern åker man skidor och på sommaren är det utsikten som lockar vid Kasprowy Wierch.
Beställ gärna köttallriken på restaurangen Owczarnia.

8. Nowy Targ

I södra Polen ligger den dolda pärlan Nowy Targ som erbjuder både kurbad, spa och kulinariska upplevelser. Chocholowskie Termy är ett badland som erbjuder termalbad, vattenrutschkanor och aktiviteter för hela familjen. Här går det att boka diverse behandlingar eller bara njuta av det varma vattnet. England har Gordon Ramsay och Polens motsvarighet heter Magda Gessler. Här är det hon som reser runt i landet och skäller på restaurangägare samtidigt som hon förvandlar deras matställen till trendiga inneställen. I Nowy Targ har hon förvandlat restaurangen Absynt till en fantastiskt restaurang som man absolut inte får missa. Det är en väldigt annorlunda men ack så häftig miljö som möter besökaren och dessutom så är maten både god och prisvärd. 
Var ligger Nowy Targ

Bada och unna dig spabehandlingar i Chochołowskie Termy.
Bada och unna dig spabehandlingar i Chochołowskie Termy.

9. Sopot

Det finns mycket att höja på ögonbrynen över i strandparadiset Sopot. Till att börja med så finns där en pir som är 516 meter lång och som därmed är en av Europas längsta träpir. Det kostar en liten slant att gå ut på piren men det är det värt. Det är också i Sopot som det ”krokiga huset” finns. Inspirationen till huset är hämtad från en polsk barnsaga och nog ser byggnaden väldigt annorlunda ut. När det är dags att äta så rekommenderas restaurangen Bulaj. Den ser inte så lockande ut utifrån men den som äter här kommer garanterat inte bli besviken. Innovativa rätter med fokus på uppläggning och detaljer gör den till en riktig succé. Vad sägs om lax med getost? Eller kanske lamm med gnocchi och rödbeta. Prova gärna deras avsmakningsmeny.
Var ligger Sopot

Träpiren i Sopot är en av Europas längsta.
Träpiren i Sopot är en av Europas längsta.
Krzywy Domek är en stor turistattraktion i Sopot.
Krzywy Domek är en stor turistattraktion i Sopot.

10. Lodz

Vid ett besök till Lodz är det obligatoriskt att besöka gatan ”Piotrowska” och det stora centret ”Manufaktura”. Manufaktura är ett köpcentrum, aktivitets- och kulturcenter i ett. Med sina 17 hektar är det väldigt stort. Tidigare var detta en textilfabrik och idag finns ett museum på området som vittnar om svunna tider. ”Piotrkowska” i sin tur är stadens längsta gata som också lockar en mängd besökare varje år. Se till att avvika från huvudstråket och hitta de små guldkornen som döljer sig lite här och var. Ett exempel på en sådan pärla är den så kallade rospassagen. Vad är det? En byggnad som är helt täckt i spegelskärvor. Avnjut en god middag på restaurangen ”Old Cinema” – gott, prisvärt och i en trevlig miljö. Łódź när det är som bäst!
Var ligger Lodz

Piotrkowskagatan är stadens mest välbesökta gata
Piotrkowskagatan är stadens mest välbesökta gata
En stor byggnad som är klädd i spegelskärvor finns i Łódź.
Taggad i: Europa