1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 6 saker till som gör Portugal världsunikt

6 saker till som gör Portugal världsunikt

— 21/03-2024

I senaste numret av Min Husbil i Sverige kan ni läsa om sakerna som gör Portugal världsunikt. Men självklart finns det så mycket mer så här kommer några saker till som gör landet så fantastiskt som det är.

Portvinets hemland


Bege dig på en portvinsprovning i Vila Nova de Gaia (Porto).

Portvinet har satt staden Porto på kartan och är någonting av landets flaggskepp. Starkvinet har en rik historia och i Vila Nova de Gaia duggar portvinshusen tätt. Kända och stora märken blandas med mindre tillverkare och skapar en härlig blandning och ett urval som inte finns på någon annan plats. Lämna husbilen på campingen och bege dig ut på en riktig portvinsprovning. Prova ett par olika portvinshus och hitta din favorit. Många erbjuder också tilltugg till drickan – ett utsökt alternativ!

Mer information om en av portvinshusen: Taylor's Port Cellar

 
Landets enda nationalpark

Parken har mycket att erbjuda med rikt djurliv och fin natur.

Peneda-Gerês i norra Portugal är landets enda nationalpark. 72 000 hektar av natur när det är som bäst. Här finns också en hel del fornlämningar från romartiden. Granitpelare som utmärkte vägarna de färdades på. Nationalparken kan upplevas till fots, på cykel eller på hästrygg. Där finns en camping där du bor mitt i naturen och där personalen hjälper till med eventuella utflykter som finns att erbjuda. Området har en intressant historia och ett rikt djur- och naturliv.

Mer information om campingen i Peneda-Gerês

 

Sötsak nummer ett


Bakverken finns överallt i staden men äts nog bäst på Pastéis de Belém.

Pastel de Nata eller pastel de Belém är en bakelse med äggkräm som är känd i hela landet. Däremot så finns det ett original som har bakat dessa sedan urminnes tider. Utanför cafét är det alltid lång kö och tipset är att gå in och fika på plats. Kön som ringlar sig är nämligen till de som köper med sig sötsakerna. Där finns gott om platser inne på stället så stanna upp och ta en fika här. När de serveras är de ljumna och där står kanel på bordet som man kan toppa av med. Riktigt gott och väldigt beroendeframkallande.

Mer information om Pastel de Nata


Viktigaste pilgrimsmålet

Pilgrimsvandringen hit handlar om att högtidlighålla uppenbarelsen som Jungfru Maria gjorde år 1917.

Fátima är staden som varje år besöks av en stor mängd pilgrimer. Basilikan som finns här är byggd i kalksten och har en enormt stor öppen plats. Pilgrimsvandringen hit handlar om att högtidlighålla uppenbarelsen som Jungfru Maria gjorde år 1917. Hon ska ha visat sig för tre herdebarn och än idag är det en stor uppmärksamhet kring detta. Varje månad kommer det tusentals pilgrimer till Fátima och det är en väldigt viktig plats för kristna. Vandringarna hit är väl uppmärkta från olika håll och går enkelt att genomföra.

Mer information om Pilgrimsstaden Fátima

 

Klagosånger i världsklass

Glöm inte att besöka en fadorestaurang under ditt besök.

Fado. Portugisiska sjömanssånger som ofta handlar om havet och om fattiga människor. Sång där man hör smärtan i varje ord. Även om dessa sjungs på portugisiska så är det ändå lätt att förstå andemeningen av sångerna. Det finns museum som är tillägnat Fado men det upplevs bäst på någon restaurang i samband med en middag. I Lissabon är den mera klagofylld medan den är något gladare i universitetsstaden Coimbra. Där har också låttexterna omvandlats till att istället handla om studentlivet och kärlek. Fado, i sig är en kulturskatt som portugiserna håller varmt om hjärtat.

Mer information om Fado

 

Konstnärsundret Bordalo II

Konstverket hittar man en liten bit från det kända Alfama-området i Lissabon.

Barnbarnet till den ”riktige” Bordalo har numera sina verk presenterade världen över och inte bara i Portugal. Genom att skapa storslagen konst på väggar till olika byggnader har han skapat sig ett namn. Ofta är det djurmotiv som ligger i fokus och delarna som används är kort och gott skräp. Hans konstverk finns att beskåda på många olika platser i landet och är väldigt utmärkande och svåra att missa. Titta på några av hans verk i artikeln som publicerats på Min Husbil i Sverige.

Mer information om Bordalo II 

Taggad i: Europa  Lista  Tips