1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 7 saker att göra i Düsseldorf

7 saker att göra i Düsseldorf

— 11/02-2022
Düsseldorf by night

8 saker att göra i Düsseldorf kan ni läsa om i senaste numret av Min Husbil i Sverige, antingen i pappersform eller här på nätet. Här kommer ytterligare sju saker att hitta på när man befinner sig i den tyska staden. Dessutom får ni ett tips på var ni kan stå med husbilen under tiden som ni är i centrum och utforskar staden.

1.      Ta en båttur på Rhen

Vit båt för persontrafik på floden Rhen i Düsseldorf.
Slappna av och ta in staden från vattnet.

Även om de själva marknadsför det som en kryssning så är det mer av en båttur än kryssning som man kan åka på under sin vistelse i Düsseldorf. Det finns många olika båtar att välja mellan och enklast är det att gå ner till hamnen och prata med dom på plats. Självklart går det också bra att boka en tur via nätet. Själva turen tar cirka en timme och du kommer få se några av stadens höjdpunkter från vattnet. Under sommaren erbjuds också olika varianter där man kan få äta under båtturen samt vissa där alkohol ingår i biljettpriset. Så länge vädret är bra så är detta en trevlig utflykt som passar hela familjen. Båtturer på Rhen är väldigt populära och dessa går även att göra i andra städer som till exempel Köln.

2. Kunsthalle

Museum med besökarnas kläder i inglasade montrar.
Inne på Kunsthalle kan man hitta sina egna ytterkläder i en monter.
Stort vitt rum på museum med väggkonst i ett hörn. Målningen letar sig upp mot taket där det finns ett takfönster.  Bredvid står två människor och tittar på en tavla.
Här finns också väggmålningar och andra konstverk.

Det finns gott om museum och konsthallar i Dusseldorf. Kunsthalle är gratis att besöka och det är inte ett av stadens största ställen. Däremot är det unikt för att det får en att tänka till lite. Ett exempel är skåpen där man ska hänga sina kläder. Det är genomskinliga skåp och dessa blir en del av självaste utställningen när man hänger in sina ytterkläder och väskor. På något sätt blir det extra roligt att se hur folk passerar just dina ytterkläder och står och beundrar dessa. Verkligen annorlunda och nytänkande ställe som borde besökas. En förhoppning är att självaste klädskåpen är här för att stanna och inte endast ett tillfälligt inslag i självaste Kunsthalle.

3.      Medienhafen

Sammansatta vita hus med olika rundade former och höjd. Framför finns en flod och längst fram i bild en grönyta med gräs och träd. En mix av höga hus med glasfasader och mindre, färgglada hus vid floden.
Medienhafen är en relativt nydesignad del av staden med fantasifulla byggnader.

Från början var detta område ett lagerdistrikt utan så stort intresse från allmänheten. Idag är det en livlig plats som lockar både besökare och lokalbor. Många av Düsseldorfs mediehus och reklamföretag huserar i byggnaderna och faktum är att det största dragplåstret är just byggnadernas arkitektur, tätt följt av nattlivet och underhållningen här. Många ser Medienhafen som ett alternativ till gamla stan. En modern tappning där det finns både biograf, shopping i mängder och restauranger att tillgå. Stjärnarkitekten Frank O. Gehry har skapat byggnaden Neuer Zollhof som verkligen sticker ut bland de andra konstruktionerna. Han är dock inte den enda som satt sitt avtryck och många designers har gjort Medienhafen till den trendiga plats det är idag. Tänk modernt, nytänkande och unikt så kommer du något närmare verkligheten.

4.      Smaka senap inne på Düsseldorfer Senfladen

Butiksfasade med skyltning i form av stora senapsburkar utanför. Samt en skylt om att bara fyra kunder är tillåtna i butiken samtidigt.
Handla på dig senap i smaker du inte ens kunde drömma om i denna specialbutik.
Butik med en lång disk med glasruta framför syns till vänster i bild. Till höger finns hyllor i trä med allehanda varor. Tre kunder ses i butiken.
Inne i butiken kan man välja bland massor av olika smaker.

Visst är det härligt med specialbutiker där man får smaka massor med unika saker som man vanligtvis inte hade kombinerat ihop? Inne på Düsseldorfer Senfladen är det fokus på senap. Här går det att köpa allt från mild och krämig senap till extra kryddig och med Altbier (så klart). Men det slutar inte där… Vad sägs om wasabisenap, honungssenap eller körsbärssenap? Det konstiga är att det smakar betydligt mycket bättre än vad man förväntar sig att det ska göra. För den som är på jakt efter såser eller andra presentartiklar så finns det att hitta inne på Düsseldorfer Senfladen. Våga säga ja till nya smaker och tänk utanför den så kallade boxen. Att affären dessutom ligger i gamla stan gör att du inte behöver leta efter den utan du kommer med största sannolikhet att springa på den.

5.      Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Stort vitt rum med två stora konstverk på väggarna och en monter i mitten. Längst till höger i bild finns en trappa med tre personer som går ner. Annars är rummet tomt.
Njut av konsten i rymliga lokaler.
Gata med gatsten och en färgglad byggnad med geometriska mönster.
Hitta konsten även utanför entren.

Detta konstmuseum med utställningar från konstnärer under 1900-talet ligger inhyst i mer än en byggnad. Oavsett vart i lokalerna du befinner dig så garanteras en luftig miljö och en ganska så strikt sådan. Vissa av utställningarna är tillfälliga medan andra är permanenta sådana. Målare från hela världen samsas om utrymmet på väggarna. Vissa känner man kanske inte igen namnet på – andra, likt Andy Warhol, är välkända för de flesta. Roligt är när man känner igen konstverken och stilen på verken och märker att man faktiskt har bättre koll än vad man trodde gällande konstnärerna här. Väl värt ett besök när man befinner sig i Düsseldorf helt enkelt.

6.      Palito Restaurante

Restaurang med varm stämning och mycket dekorationer. Det sitter folk och pratar vid nästan varenda bord.
Restaurangen Palito är väldigt populär.
På ett bord syns vit tallrik med revbensspjäll, rostad potatis, sås i skål samt grönsaker.
Revbenen på Palito är väldigt goda.

Om du behöver mat i magen så bege dig till gamla stan, Altstadt, och avnjut en god middag. Palito står för passion, färg och livsglädje vad gäller mat- och dryckeskultur. Och det är någonting som de lyckas bra med i denna restaurang som inspireras av Sydamerika och Cuba beträffande smaker och influenser. Ett tips är att välja någon av deras kötträtter. Både revbenen och grillspetten är väldigt smakrika. De är noga med att använda lokala råvaror i alla sina rätter. Ifall vädret tillåter är det också trevligt att sitta på deras uteservering och titta på folket som passerar. Med tanke på att man för närvarande befinner sig i Altstadt så är det också nästintill obligatoriskt att man dricker Altbier (öl) till maten. På Palito frågar de inte vilken typ av öl man vill ha. Beställer man öl så är det just en Altbier man får.

7.      Classic Remise Düsseldorf

Museum i gammal lokal med höga spröjsade fönster och tegelväggar. I bildens förgrund ser man en blå folkvagnsbuss modell äldre.
Inne på Classic Remise trängs gamla men ack så fina bilar.
Lyxig bil i svartgrått bakom glasvägg.
Denna Pagani Huayra med 730 hästkrafter kan bli din för en sisådär 26,5 miljoner kronor.
Bilar, bilar och mera bilar hittar du här.

Vad sägs om en Pagani Huayra med 730 hästkrafter? Den kan bli din för den något blygsamma summan av 2 588 250 euro. Alltså lite drygt 26,5 miljoner kronor. Har du inte råd eller lust att köpa den, kan det ändå vara värt att besöka Classic Remise Düsseldorf. En bilhall, förvaringsplats, restaurerings- och renoveringsställe, ja allt i ett. Det är gratis att komma hit och det blir snabbt tydligt att bilentusiaster har detta ställe som en mötesplats. På parkeringen trängs ­gamla goda klassiker till bilar och inne i den enorma lokalen finns de gamla bilarna på flera våningar. Planerar du en snabbvisit så var beredd på att bli kvar längre än vad du plan­erat för detta ställe är lika stort som det är imponerande. Det är häftigt att se hur tekniken i bilarna ändrats genom åren.

Fronten av en vit husbil syns på parkering vid floden Rhen.

Med husbilen i Düsseldorf

Självklart finns det campingar i anslutning till Düsseldorf. Däremot så finns det ingen som är på gångavstånd till centrum. Ifall man är på jakt efter ett säkert ställe där man kan lämna husbilen medan man utforskar staden så finns där en parkering nere i hamnen där husbilen med enkelhet går att parkera. Det går också bra att övernatta här men det finns inga faciliteter så det går inte att tömma eller fylla vatten. Fördelen med att ställa husbilen här är att det är otroligt fint och enda nere vid Rhenfloden. Det blir ett nöje i sig att sitta i husbilen, dricka kaffe och titta på fraktbåtarna som passerar utanför fönstret. Fraktbåtarna och de överfulla turistbåtarna också så klart! Med gångavstånd till centrum utgör denna parkeringen också en bra plats att lämna bilen på för att sedan gå till gamla stan och kanske dricka en Altbier, Düsseldorfs stolthet.

Adress till parkeringen i centrala Düsseldorf:

Robert-Lehr-Ufer 1, 40474 Düsseldorf.

Taggad i: Europa