1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 7 ytterligare saker att göra i Danmark

7 ytterligare saker att göra i Danmark

— 30/03-2023

I det senaste numret av Min Husbil i Sverige kan ni läsa om sju saker att göra i Danmark. Men det finns så mycket mer att besöka så här kommer sju saker till som alla platsar på din ”att-göra-lista” när du befinner dig i grannlandet.

Under ytan i Köpenhamn

Den Blå Planet 

Söt- eller saltvattensfisk? Vad gillar du bäst?

Ett paradis för alla som älskar djurriket under havsytan. Här presenteras en blandning av fiskar från alla världshaven. Du hittar både Nemo, Doris och alla andra vännerna från filmen ”Hitta Nemo”. Utöver detta kan du också se den utrotningshotade hammarhajen. Samtliga utställningar är informativa och det känns stundtals som att du befinner dig i en sagovärld. Under dagen pågår också olika korta föreläsningar om de olika fiskarna och djuren som bor här. Passar precis lika bra för både vuxna, barn och allt däremellan.

Läs mer: Den Blå Planet


Kriget från en annan vinkel

Frøslevlejren

Ett fångläger i Danmark från andra världskriget?
Ett fångläger med mycket information om kriget.

Inte mindre än 12 000 fångar spenderade tid här under andra världskriget. Däremot så ligger där inte så mycket sorgetyngd anda över området utan känslan är mer öppen och lättsam. Kanske kan det bero på att det var ett sätt för danskarna att slippa se sina landsmän hamna i koncentrationsläger. Genom förhandlingar med tyskarna lyckades danskarna bygga detta fängelse vid tyska gränsen och slussa fångar hit. Förhållandena för fångarna var drägliga och många kunde återförenas med sina familjer efter att kriget tog slut. Idag används stället också som en lägerplats för barn på sommaren.

Läs mer: Frøslevlejren museum


Bada i salt

Læsø Kur

Ett spa som du verkligen kan njuta på.
Bassänger med en salthalt som Döda havet.

Inhyst i en ombyggd kyrka är det inte konstigt att detta spa är någonting utöver det vanliga. Hit kommer du för att koppla av och för att få en ny förståelse för saltets inverkan på kroppen. Bada i en pool vars salthalt är samma som döda havet och flyt runt som en kork. Sätt dig i utomhuspoolen och njut av värmen och bubblorna eller besök någon av spaets alla bastur och kurera dig på bästa sätt. För den som vill så erbjuds här också en mängd olika behandlingar och det går bra att köpa med sig produkter hem som också innehåller det vita guldet.

Läs mer: Læsø kur

 

Med foten i vardera hav

Grenen  

Grenen i Danmark är väldigt välbesökt.
Ute på grenen är det lätt hänt att man stöter på en och annan säl.

Den nordöstligaste delen av Jylland heter Grenen och det är här som Skagerack och Kattegatt möts. De båda haven skapar väldigt stormiga vågor och strömmar så det är inget ställe där du vill bada. Däremot så kan du få se sälar ifall du har tur och det är en speciell känsla att stå ute på udden och känna havets krafter. Hit kommer cirka en miljon besökare varje år och det är mycket med tanke på att här inte finns några restauranger utan en udde med två ilskna hav som bråkar med varandra.

 

Skansen på danska

Den Gamle By

Den Gamle by är Danmarks svar på Skansen.

I Sverige har vi Skansen och i Aarhus finns Den Gamle By. Hus från olika delar av landet och från olika tidsepoker har fraktats hit för att tillsammans bilda en by som berättar om hur danskarna har levt genom åren. Vissa av husen är öppna och du tillåts gå in och se hur de är inredda medan andra beskådas från utsidan. Lägg därtill några djur och besöket blir komplett. Ifall du kommer under vintern så anordnas en julmarknad av rank här.

Läs mer: Den Gamle By

 

Unik brovandring

Lilla Bältsbron

Det var inte så nervkittlande som man kan tro att balansera högst upp på en bro.
Om man tittar nog kan man se brovandrarna på bilden.

Ungefär en timme från Odense ligger Middelfart. Det är också här som den gamla Lilla Bältsbron (Lillebæltsbroen) finns och som sträcker sig 60 meter över havet. Besökare tillåts att ta en promenad uppe på bron. Det finns bara ett fåtal broar i hela världen som erbjuder denna typ av vandringar och här finns den ena. Med tanke på detta utlovas en världsunik upplevelse där du får en av de vackraste utsikterna någonsin. Säkerhetsselen gör att du känner dig trygg och guiden berättar om de olika sakerna som du spanar ut över. Hela besöket tar cirka två timmar men de kommer att stanna i ditt minne under en lång tid framöver.

Läs mer: Bridgewalking DK

 

Omväxlande tågmuseum

Danmarks Jernbanemuseum

Det är skillnad på att resa och resa.
Följ tågens evolution på tågmuseet i Odense.

Med över hundra år på nacken är detta museum ett gammalt ställe. Gamla tåg blandas med nyrestaurerade lok med dockor som är klädda i tidsenliga outfits. Du tillåts att gå ombord på vissa av vagnarna, någonting som skapar lite omväxling under ditt besök. Här finns också flertalet vagnar som tillhört olika kungligheter. Det är väldigt intressant att se skillnaden på hur kungligheter reste i jämförelse med ”vanligt” folk. För den som är redo att nörda in sig finns flertalet informationsskyltar där du får lära dig mer om de olika tågen och vagnarna. Sedan år 1975 ligger museet i Odense och det har blivit ett av stadens största turistmål

Läs mer: Danmarks Jernbanemuseum

Taggad i: Europa  Upplevelse