1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Allt större efterfrågan på komfort i husbilen

Allt större efterfrågan på komfort i husbilen

— 14/10-2024
Bekvämlighet är viktigt idag

Hur hade det känts att semestra i en husvagn från 1960-talet ? Eller hur hade det känts att bo en i en lägenhet daterad 1960 och ouppdaterad sedan dess. Där hade nog funnits ett och annat att sakna… I en intervju med HRF resonerar Kabes vd och utvecklingchef Mikael Blomqvist kring våra krav på vad ett modernt fritidsfordon ska innehålla.

Anno 1960 talade vi inte om vattenburen värme, Wifi-uppkoppling, särskilt välutrustade kök eller större bekvämligheter under campingsemestern. Det var basic som gällde.

Idag ställer vi andra krav. Det vi har hemma vill vi i möjligaste mån även ha enkel och nära tillgång till även i husbilen. 

– En väldigt stor del handlar om komfort. Kunder vill ha det enkelt men bekvämt även under semestern, konstaterar Mikael Blomqvist.

Så långt som möjligt vill vi att det ska vara ”som hemma”, om än på mindre yta, fortsätter Mikael Blomqvist:

– Vi märker av det på mer och mer saker som monteras och sätts in i fordonen, framför allt på husbilar. Och det är absolut inget fel på det. Om man vänjer sig vid något bra vill man ha det likadant när man är borta. Det som en gång var nytt tekniskt eller utrustningsmässigt blir snabbt standard.


Nya tankar och idéer kring utrustning är ett ständigt och aldrig avslutat projekt för Kabe och Mikael Blomqvist. Det handlar om att hitta produkter som man hoppas ska integrera med annan utrustning och skapa en enkelhet i det mobila fritidslivet. Så likt som det går att komma nära ”hemma”, helt enkelt.

På frågan om Mikael Blomqvist har en personlig ”drömprodukt” som han vill utveckla blir svaret allt annat än lyxvaror (som förvisso finns, men som i dagsläget fortfarande är ganska ovanliga i husbilar, såsom diskmaskin och tvättmaskin):

– Ett exempel som kunder pratar om är toaletten, där vi försöker hitta nya utvecklingsmöjligheter. Ett annat är husbilens elsystem. Idag vill kunder ha allt samlat på ett och samma ställe för att det ska vara smidigt och lättåtkomligt. För tio år sedan kunde det vara utspritt på olika platser. 


Mikael Blomqvist ser egentligen ingen ände på vart utvecklingen av en husbil kan sluta:

– Det går alltid att komma längre, men till syvende och sist handlar det om kostnadsbild kontra funktionalitet. Den kommersiella biten är viktig och blir det i slutändan för dyrt, kommer folk inte att handla.

Taggad i: Husbilsliv