Berömda sallader

— 09/04-2021

”Servera tillsammans med sallad” läser man ofta i olika recept. Vad är en sallad? Några ätbara blad tillsammans med ett par klyftor tomat och några skivor gurka? Så kan det vara, men så finns ju de berömda salladerna, de med anrik historia!

Caesarsallad
Caesarsallad

Caesarsallad

Enligt legenden var det på USA:s nationaldag, den fjärde juli 1924, som den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini komponerade den världsberömda salladen på sin restaurang i Tijuana, Mexiko. Det hade varit en hektisk dag med många gäster. Restaurangens skafferi var så gott som tomt och Caesar Cardini fick hitta på något i all hast av det lilla som fanns kvar.

Under årens lopp har receptet förvanskats, ibland till oigenkännlighet. Den genialt enkla kompositionen har bland annat fått sällskap av kyckling och bacon. Och visst är det gott med en bit kyckling till anrättningen, men låt Caesarsalladen spela huvudrollen!

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 stånd romansallad
  • 1 bit lantbröd, gärna gårdagens
  • Parmesanost i grova flagor
  • Till dressingen:
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 mosade sardellfiléer
  • 1 msk osötad senap
  • 1 äggula
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1,5 dl olivolja
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär bort kanterna på brödet. Skär i tärningar. Stek dem gyllengula i lite olivolja. Ställ åt sidan.
  2. Blanda vitlök, sardeller och senap. Tillsätt äggulan. Blanda och tillsätt sedan oljan. Först droppvis under ständig vispning. Sedan i fin stråle. Rör i parmesanost. Smaka av med peppar. Ställ åt sidan.
  3. Ansa och skölj salladen, torka i handduk och riv i ganska stora bitar. Undvik eventuellt det grövsta på stjälkarna.
  4. Arrangera bladen på en tallrik. Strö över krutonger. Avsluta med dressing.


Waldorfsallad
Waldorfsallad

Waldorfsallad

Oscar Tschirky var hovmästare på Waldorf Hotel på Park Avenue i New York (idag The Waldorf Astoria). År 1896 skapade han den berömda salladen som än idag serveras i hotellets restaurang. Liksom Caesarsalladen har denna majestätiska sallad förvanskats när den gått på export och moderniserats. I Sverige  lagas den ofta på rotselleri, men Tschirky använde celery (stjälkselleri), vilket har översatts fel och blivit rotselleri, celeriac.

Rökt ankbröst eller varmrökt lax gifter sig utmärkt med salladens lena smaker.

Ingredienser (2 portioner)

  • 20 valnötskärnor
  • 2 röda äpplen med syrlig smak
  • 4 stjälkar selleri
  • citronsaft av ½ citron
  • Dressing:
  • 1 äggula
  • ½ msk osötad senap
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl neutral olja
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Rosta valnötskärnorna i torr stekpanna. De ska bara få lite färg. Ställ åt sidan.
  2. Rör ihop äggulan med senap och 1 msk citronsaft. Salta och peppra lätt. Tillsätt oljan under kraftig vispning. Först droppvis, sedan i tunn stråle. Smaka av med syra, sälta och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Ansa och skölj selleristjälkarna. Skär i 0,5 cm tunna skivor. Lägg i en bunke.
  4. Pressa ½ citron och häll saften i en skål.
  5. Tvätta äpplena, tag ur kärnhus och skär i skivor. Vänd dem raskt i citronsaften (så de inte mörknar) och lägg dem sedan i bunken tillsammans med sellerin.
  6. Vänd ner dressingen i bunken, blanda väl.
  7. Lägg upp på fat och garnera med valnötskärnorna.

 

Salade Niçoise

Salade Niçoise

Salade Niçoise betyder rätt och slätt sallad från Nice. Fast på plats, där man talar en speciell provencalska med många italienska inslag, heter den Salada Nissarda.

Bakom denna mättande läckerhet finns ingen berömd köksmästare eller något anrikt hotell. Tvärtom är detta en praktexempel på ”man tager vad man haver” och därmed finns heller inget originalrecept. Det stående inslaget är tonfisken.

I Nice serveras den ofta med riktigt späda kronärtskockor. Varför får vi den då med potatis?

Det lär ha varit britter som vintersemestrade på Rivieran och tog receptet med sig hem till London. Under vintern finns inga späda skockor ens i Nice, då ersätter man dem stundom med potatis.

Ingredienser (2 portioner)

  • 200 gr tonfisk i olja
  • 1 stånd romansallad
  • 1 citron
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 20 svarta oliver
  • 200 gr haricots verts
  • 10 cocktailtomater
  • 3 kokta potatisar
  • 2 hårdkokta ägg
  • Ev. några sardellfiléer
  • Dressing:
  • 1 tsk osötad senap
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • Två msk tonfiskspad

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen nästan färdig. Låt kallna.
  2. Koka äggen, skala, låt svalna, halvera dem.
  3. Koka bönorna 3 minuter. Kyl dem i kallt vatten. Låt rinna av.
  4. Skiva lök, skär paprikan i ringar, halvera tomaterna. Skär citronen i klyftor.
  5. Blanda dressingen. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citronsaft.
  6. Lägg upp salladsbladen på ett stort fat. Lägg upp tonfisken i mitten. Arrangera övriga ingredienser (förutom citron) runt om.
  7. Häll över dressingen och dekorera med citronklyftor.


Cobbsallad.
Cobbsallad

Cobbsallad

Cobbsalladen är en riktig Hollywoodstjärna och skapades på restaurangen Hollywood Brown Derby. Så långt är alla överens, sedan går berättelserna isär.

En variant säger att restaurangens vd Robert Kreis komponerade salladen 1929, samma år som restaurangen öppnade, och döpte den till Cobb för att ära restaurangens ägare Robert Howard Cobb.

Den andra varianten talar om en sen kväll 1937. Klockan närmade sig midnatt och Robert Cobb hade ännu inte hunnit äta något. Köksmästaren Paul J. Posti skrapade ihop de ingredienser som fanns och serverade ägaren dessa i salladsform tillsammans med bacon och dressing.

Den tredje varianten gör gällande att det var Robert Cobb själv som pusslade ihop sin sallad den där sena kvällen 1937.

Oavsett vilket är Cobbsalladen en delikatess, värd att vänta till närmare midnatt på!

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 stånd romansallad
  • 2 inte alltför hårdkokta ägg
  • 1 pkt bacon (140 gr)
  • Några körsbärstomater
  • 1 avokado
  • 75 gr smulad ädelost
  • 1 knippe gräslök

Dressing:

  • 1 dl neutral olja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk osötad senap
  • 1 tsk worcestershiresås
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Vispa ihop senap, vinäger och citron. Tillsätt sedan oljan under vispning. Först droppvis sedan i fin stråle. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar och eventuellt mer citronsaft. Dressingen ska ha kraftig syra. Känns dressingen för tjock, kan den spädas ut med någon matsked vatten. Häll över i en skål eller såskopp.
  2. Koka och skala äggen. Halvera dem.
  3. Skär bacon i mindre bitar och stek dem knapriga.
  4. Tvätta och skär salladen i grova bitar. Skiva tomater. Tärna avokado och vänd hastigt i lite pressad citron så den inte mörknar.
  5. Smula osten.
  6. Klä ett stort fat med salladsblad. Arrangera övriga ingredienser på salladen i rader eller ”grupper”, varje ingrediens för sig.
  7. Garnera med nyklippt gräslök.
  8. Servera tillsammans med dressingen.
Taggad i: Recept