1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Cykla genom Frankrikes många och vänliga vingårdar

Cykla genom Frankrikes många och vänliga vingårdar

— 04/06-2021

Att planera en resa är också att resa! Du har hela hösten, vintern och våren på dig att drömma om och planera för nästa års husbilsäventyr. Får vi tipsa om husbils- och cykellandet Frankrikes mysiga, vackra cykelvägar genom vänliga vingårdar? Cykel och vin går hand i hand. Stanna, provsmaka och cykla vidare!

Cykla till en vingård. Fotograf Joël Damase. Bild Atout France
Franska vinregioner. Bild: Adobe Stock.

De franska vinrutterna ”by bike” finns i stort sett i alla landets oräkneliga vindistrikt. Bara att googla och ladda ner mängder av inspiration, kartor, vägbeskrivningar, tips, råd och broschyrer för allt du behöver veta.

Vilket är ditt favoritvin? Cykla dit!

Alsace

Vägen till vingårdarna i Alsace. Bild: Adobe Stock.

Kulturen i Alsace, i gränslandet mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz, är starkt påverkad av sitt brokiga förflutna. Historiskt sett har det varit ett tysktalande område, med starka franska influenser. Vid sidan av franska – som är det officiella språket – talar många även olika tyska dialekter, som elsassiska. Dialekten är baserad på tyska, men påverkad av franska. Elsassiska är Frankrikes näst största minoritetsspråk.

Regionens största stad är Strasbourg.

Från Wissembourg till Cleebourg

I Cleebourg kan man besöka vinmakarna som har gått samman och bildat ett kooperativ omfattande 190 hektar vinstockar! Bild: Adobe Stock.

I denna nordliga del av Alsace spelar landsbygden den viktigaste huvudrollen. Här är det tätt mellan korsvirkeshusen från 1700- och 1800-talen. Tillsammans med kostymer och dialekter bildar de ”det klassiska och traditionella Alsace”.

Det var också här de allra första vinstockarna planterades av munkar på 800-talet.

Trampa genom det fagra landskapet med de vidsträckta vingårdarna från Wissembourg och vidare till Riedseltz, Steinseltz, Oberhoffen och Cleebourg.

I Cleebourg kan man besöka vinmakarna som har gått samman och bildat ett kooperativ  omfattande 190 hektar vinstockar!

Strasbourg

Strasbourg med sina kanaler och blomsterprydda korsvirkeshus är väl värt ett besök. Fotograf Jean Isenmann. Bild Atout France

Den vackra staden Strasbourg, med kanaler och blomsterprydda korsvirkeshus, är som tagen ur en saga och mer än väl värd ett oförglömligt besök.

Bara en och en halv mil därifrån hittar man vingårdar som Molsheim, Kochersberg och Couronne d’Or. Att finna rätt väg är lätt: Bara följ den välkända Bruche-kanalen och slå följe med andra cyklister som är ute efter samma upplevelse som du!

Couronne d’Or – den gyllene ringen – omfattar nitton vinodlingsbyar med lika många vinproducenter. Var och en av dessa kommer också med stolthet och glädje att erbjuda dig nöjet att provsmaka deras vin.

I området finns dessutom fyra Grand Crus: Steinklotz, Engelberg, Altenberg-de-Wolxheim och Altenberg-de-Bergbieten.

Den gyllene ringens vinproducenter tillskapade på sin tid området stor rikedom. Så stor att den möjliggjorde byggandet av Strassburgs mäktiga katedral.

Från Rosenwiller till Orschwiller

Här befinner man sig verkligen i hjärtat av Alsace. Landskapet varierar från vingård till skog och snart nästa vingård igen.

Ta en extra lång titt på det vackra slottet Haut-Koenigsbourg.

Utöver välkända viner som Klevener de Heiligenstein och Rouge d’Ottrott är området också känt för sin utmärkta foie gras och sina – enligt dem själva – äkta pepparkakor!

Colmars vinrutt

Colmars välbevarade stadskärna gör staden helt klart sevärd. Fotograf Jean Isenmann. Bild Atout France

I Alsaces hjärta ligger också regionen Terre & Vins au Pays de Colmar, med staden Colmar som centralort.

De otaliga vingårdarna är grannar med slätter och berg. En stor del av regionen, fler än 100 kommuner, ligger inom naturparken Ballons des Vosges. Invånarnas huvudsakliga sysselsättning här i livet är – just det – vinodling! Här finns dussintals av alsassika Grand Crus att upptäcka och avsmaka!

Kryssa mellan de många charmiga byarna med namn som Kaysersberg, Neuf-Brisach och Riquewihr.

Om själva staden Colmar kan bara sägas ”sevärd”. Den välbevarade stadskärnan. Sevärdheter som Château d’Eau, parken som omger det senmedeltida vattentornet från 1400-talet. Vattentornet var i bruk fram till 1980-talet.  Även det gamla tullhuset, Ancienne Douane, är värt ett besök.

Vingårdarna i södra Alsace

Området mellan Orschwihr och Thann benämns som södra Alsace. Här gäller det för vinodlarna att hålla tungan rätt i munnen under skörden. Vissa vingårdar växer så brant att man måste använda rep vid skörden.

På webbplatser som alsacevelo.fr och alsace-wine-route.com finns cykelrutter för mer än tio mil och fler än 100 kommuner. Här kan man också hämta information om campinganläggningar, kartor, broschyrer, vinkalender m.m.

Om Alsaceviner 

Alsaces vingårdar ligger på 200–400 meters höjd, på sluttningar som vetter mot syd och sydost. Jordmånen är mycket skiftande och det odlas en mängd olika druvsorter. Och till skillnad från många andra områden i Frankrike produceras nästan enbart endruvsviner. Namnet på druvsorten står på etiketten, till exempel riesling och gewurztraminer. Drygt 90 procent av Alsacevinerna är vita och är oftast torra, men det förekommer också söta, antingen betecknade vendange tardive eller sélection de grains nobles. 

Källa: systembolaget.se

Bourgogne

I östra Frankrike ligger det välbekanta vindistriktet Bourgogne. Här sträcker sig vingårdar och vinstockar så långt ögat kan se.

Utmärkande för Bourgogne är att vingårdarna ofta är ganska små och inte sällan samägda av flera olika producenter. De vanligaste druvosorterna är gamay, pinot noir och chardonnay.

Bourgogne är det lilla vindistriktet med det stora ryktet. Alla har hört talas om det, men faktum är att endast tre procent av den franska vinproduktionen kommer från Bourgogne.

Vissa av Bourgognes vingårdar är skyddade av murar, så kallade ”clos”. Dessa murar byggdes redan på medeltiden och innanför varje ”clos” rådet ett visst ”climat”, det vill säga vingårdsläge. Varje ”climat” är exakt avgränsat sedan sekler och gynnas av sin specifika jordmån och exponering.

Pommard

En vinrutt i Bourgogne kan påbörjas i Pommard och gå via en rad pittoreska små byar som Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, för att efter ungefär två mil avslutas i Chassagne-Montrachet.

Här rekommenderas varmt ett besök på slottet Château de Chassagne. Detta är hjärtat i regionen av de stora vita Bourgogne-vinerna. Slottet har 36 hektar vinstockar varav 60 procent är chardonnay och 40 procent pinot noir. I Montrachet anser man själv att det är här planetens bästa vita viner produceras.

Slottet erbjuder en avsmakningsmeny med regionala förtecken. Menyn inkluderar också guidade besök i såväl vingård som vinkällare. Lämpligt nog sker detta vid middagstid och håller öppet året runt, men förbokning rekommenderas.

Om Bourgognes chardonnayviner 

Chardonnay ger torra vita viner med hög fruktsyra och vissa uppvisar med tiden rika smaker av hasselnöt, brynt smör, honung och kryddor – utan att förlora sin torra friska fruktighet. Viner som lagrats (eller jästs) på mindre andel ny ek vinner i popularitet. Men generellt brukar det vara så att ju bättre vingårdsläge desto mer ny ek ingår det i vinet. 

Källa: systembolaget.se

Dijon och Côte des Nuits

Dijon är också senapens förlovade stad. Foto: Cédric Helsly. Bild Atout France

Dijon – staden med de hundra klocktornen – är en verklig pärla i Bourgogne. Dijons distrikt omfattar hundra hektar vinodlingar.

Dijon, som tidigare var huvudort i hertigdömet Bourgogne, brukar kallas porten till Côte de Nuits, ett av Frankrikes förnämsta vindistrikt.

Côte de Nuits utgör den norra delen av Côte d’Or. Här ligger rödvins-byarna tätt. Många av producenterna kan stoltsera med världsberömda viner, alla med druvan pinot noir som bas.

Odlingarna börjar strax söder om Dijon. Cykelavstånden är korta. Trampa från Marsannay, genom Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny och flera andra feel good-byar, för att slutligen komma fram till huvudorten Nuits-St-Georges. Din cykelväg kantas av pinot noir-stockar. Här och var med smärre inslag av chardonnay.

Om Bourgognes pinot noir-viner från Côte d'Or 

Det är pinot noir som stjäl det blå rampljuset i Côte d´Or. Den når sina högsta höjder med viner från byarna Vosne-Romanée, Vougeot, Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin i Côte de Nuits men har också vunnit berömmelse med bynamn som Volnay, Pommard och Corton i Côte de Beaune och gör även sitt bästa i Côte Chalonnaise och Mâconnais – där den dock får hård konkurrens av chardonnay. 

Källa: systembolaget.se

Chablis

Chablis i sig är bara en liten by, men väl så charmig och sevärd.

När du har trampat och smakat klart genom Côte de Nuits förföriska landskap, kanske en vit druva lockar mer? Det är bara femton mil till Chablis, som namngett sitt eget vittberömda vin. Chablis är en del av Bourgogne och kallas gärna ”den gyllene porten till Bourgogne”.

Chablis i sig är bara en liten by, men väl så charmig och sevärd. Utöver ett rikt utbud av vinprovningar, kan man besöka kulturarvet l’Obédiencerie, ett romanskt kloster med vinkällare från både 800- och 1100-talen.

Chablis tillverkas på chardonnay-druvan, men liknar inga andra chardonnayviner. Det tackar vinodlarna den kalkstensrika lerjorden Kimmeridge i floden Sereins dalgång.

Här är det nära mellan de charmiga byarna med namn som Milly, Fleys, Béru, Poinchy, Chichée eller Beine.

På Systembolagets förträffliga hemsida står följande kuriosa och fakta att läsa:

”Det var delvis tack vare vikingarna som det blev fart på vinodlingen i Chablis. År 853 flydde Saint Martinmunkar klostret i Tours för att rädda relikerna av sitt helgon undan vikingarnas härjningar. Till slut hamnade de i Chablis och där anlade de nya vingårdar.

Dessa benediktinermunkar sålde år 1118 vingårdar till cisterciensermunkar från klostret i Pontigny, som fortsatte att göra vin. Vilken druva som användes från början är oklart, det kan ha varit fromenteau, men så småningom blev det beaunois, eller chardonnay som vi känner den idag. En dåtida munk beskrev det som ”ett vitt vin, ibland gyllene, med arom och kropp, en utsökt och stor smak som fyller hjärtat med förtröstan”. På 1470-talet införlivades Chablis med Bourgogne och där har det förblivit – trots att det ligger hela tretton mil från Beaune, med en vinöde högslätt däremellan.”

Om Chablis-viner 

Det är bara på den kalkstensrika Kimmeridge-lerjorden i floden Sereins dalgång som druvan chardonnay får sin speciella Chabliskaraktär. Från den spektakulära 105 hektar stora sammanhängande vinsluttningen, som bildar mäktig bakgrund till den idylliska lilla staden Chablis, kommer områdets grand cru-viner. Med sin stålhårda syra och distinkta skärpa hör de till vinvärldens mest eleganta skapelser. Som unga passar vinerna till skaldjur, men med lagring utvecklar vinet mer nötig doft och smak, som gör att mogen chablis går bra till rätter av kalv eller kyckling. 

Källa: systembolaget.se

Bordeaux

Saint André-katedralen i Bordeaux. Fotograf Michel Angot Bild Atout France

Ännu ett synnerligen namnkunnigt franskt vindistrikt är Bordeaux i sydvästra Frankrike. Detta är landets allra största AOC-vinregion (Appellation d’Origine Contrôlée). På ofattbara 120 000 hektar odlas vin. Siffran kan jämföras med hela Tysklands eller Sydafrikas areal för vinodling – lite drygt 100 000 hektar. Årligen framställs i Bordeaux-distriktet runt 900 miljoner flaskor vin – rött såväl som vitt och rosé. Mest känt är Bordeaux dock för sina strama röda viner och för de söta vita vinerna.

Vinodlingarna breder ut sig längs och mellan de båda floderna Garonne och Dordogne samt Gironde-Estuariet, som de båda floderna bildar när de flyter samman och letar sig ut till Atlantkusten.

Châteaux-rutten

Den kanske allra vackraste rutten kallas slottsrutten och går från Bordeaux till Pointe de Grave. Här återfinns regionens verkliga tungviktare bland distriktets klassificerade grands crus. Vad sägs om viner som Latour, Lafite Rothschild och Mouton Rothschild?

Längs Châteaux-rutten kan man besöka slottet Margaux och vandra mellan vingården Saint-Juliens vinstockar. I Pauillac finns museet som helt ägnar sig åt vinets ädla konst och de otroliga vinlagren i Latour och Mouton-Rotschild är en syn och upplevelse man sent glömmer.

Route de Côteeau - från Saint Émilion till Côtes de Francs

Grand Cru-vin från Saint Emilion. Fotograf Olivier Roux. Bild Atout France.

En vinrutt längs floden Dordogne tar dig in i Libournails. Besök berömda vingårdar som Fronsac, Côtes de Castillon, Côtes de Francs och Saint Émilion.

Ett strandhugg i den medeltida byn Saint Émilion rekommenderas varmt. Här är vinhandlarna fler än bagerierna. Ett utmärkt läge att provsmaka och köpa med sig några flaskor av det allra godaste hem. Men öppna inte flaskan för tidigt. De riktigt fina röda vinerna från Bordeaux-distriktet bör vara medelålders, det vill säga runt 50 år eller så.

Fortsätter du att trampa norrut, når man snart de intagande dalarna i Blayais och Bourgeais. Unna dig att förvånas och imponeras av de guldfärgade stenbyarna med gallo-romanska lämningar, de romanska kyrkorna och de välkomnande små hamnarna med utsikt över Girondes mynning.

Om Saint Émilion-vinerna 

Saint-Émilion är en appellation i Bordeaux för röda viner, belägen runt staden Saint-Émilion. Viner från Saint-Émilion (och övriga viner från Libourne eller ”högra stranden” i Bordeaux) skiljer sig från dem från Médoc (”vänstra stranden”) genom att man har mindre cabernet sauvignon och mer merlot. En viss andel cabernet franc ingår också. Vinerna är till sin karaktär något mjukare och rundare än vinerna från distrikt på den västra stranden. Jordmånen har en hög halt av kalksten. Bäst viner produceras kring själva staden Saint-Émilion och enklare viner produceras närmare florden Dordogne. Vanliga karaktärsdrag för vinerna från St-Émilion är söt, torkad frukt. 

Källa: wikipedia.org

Route des Bastides – mellan Garonne och Dordogne

Vingård i Dordogne. Fotograf Maurice Subervie. Bild Atout France

Rött, vitt eller rosé, vad väljer du? Det fina med Route des Bastides är att det finns gott om samtliga tre alternativ. Längs rutten passeras flera medeltida byar och klostret Grand-Sauve. Slotten saknas inte heller, som Château Malromé, som en gång var konstnären Toulouse-Lautrecs bostad.


Cabernet Sauvignon-druva. Bild: Adobe Stock.
Sauternes-vin. Foto: Cédric Helsly. Bild Atout France

Om Cabernet Sauvignon-viner från Bordeaux 

Halvön Médoc utmed flodmynningen Girondes västra strand uppdelas i det nordliga Médoc AC, enbart för rött vin och utan den sydliga delens berömmelse. Söderut täcker appellationen Haut-Médoc allt vinland utanför de sex byappellationerna – men det är dessa, norrifrån sett: St-Estèphe, Pauillac, St-Julien, Listrac, Moulis och Margaux – som gett Bordeaux dess världsnamn för eleganta strama cabernet sauvignon- viner med stor lagringskapacitet.

Källa: systembolaget.se

Om Graves och Sauternes - söta, vita viner från Bordeaux

Vindruvorna tillåts angripas av ädelröta som gör att druvorna torkar ut genom att det skyddande skalet blir perforerat. När de sedan jäser bildas alkoholstarka, söta viner som i Sverige oftast avnjuts till söta desserter. Sauternes är huvudsakligen gjort på druvsorten Sémillon, med en mindre andel av Sauvignon Blanc, och ibland även Muscadelle. Vinerna är vanligen fatlagrade. På grund av sitt läge nära floden Garonne, där den mindre Ciron rinner ut, är distriktet väl lämpat för framställning av ädelsöta viner. På hösten stiger dimmor från floden och lägger ett fuktigt lock över vingårdarna vilket möjliggör utvecklingen av ädelröta. Sémillon är den viktigaste druvan på grund av sin förmåga att utveckla den karaktäristiska ädelrötan. Druvorna plockas eller sorteras i princip en och en hos de mest kvalitetsmedvetna producenterna, en mycket arbetskrävande process som är en viktig delförklaring till att många sauternesviner är mycket dyra.

Källa: wikipedia.org


Taggad i: Europa