1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Fler naturfenomen som du inte vill missa

Fler naturfenomen som du inte vill missa

— 15/12-2023

I senaste numret av Min Husbil i Sverige kan du läsa om några av Europas bästa naturfenomen. Men, det finns så många fler så här kommer ytterligare sex fenomen att förundras över.

Krokiga skogen, Polen

Utanför staden Gryfino i Polen finns ett fenomen som ingen hittills lyckats förklara. Ett hundratal träd växer i en liten skog. Inget konstigt där. Det konstiga är att träden är krokiga och växer på ett onaturligt sätt. Även om ingen vet varför det blivit så är det ingen brist på spekulationerna. Är detta ett verk av utomjordingar? Träden är cirka 80 år gamla och det är upp till betraktaren att avgöra vad som skapat deras form.


Gejsrar, Island

Ordet Gejser kommer från isländskans ”spruta” och är precis, som namnet avslöjar, ett hål i marken som sprutar ut vatten. Vattnet kommer från jordens grund och det värms upp till höga temperaturer som sedan skjuter upp ur hålet. Island är det land som är mest känt för sina Gejsrar men det finns på andra platser i världen också. Den största finns i Yellowstone nationalpark i USA.

 

Termalbad, Spanien

Porto Quintella är en stad i norra Spanien som fortfarande lyckats vara en dold pärla. Här finns det termalbad som sträcker sig ända bak till romarriket. Det varma vattnet kommer upp naturligt och romarna valde att bygga några pooler för att kunna stanna och koppla av längst vägen när de reste. Mer om just detta naturfenomen kan ni läsa mer om här:

https://mhis.se/artikel/varma-kaellor-i-norra-spanien-som-aer-husbilsvaenliga

 

Fjordarna, Norge

Det finns fler än 1 000 fjordar i Norge. De allra mest kända, som Sognefjorden, Lysefjorden, och de UNESCO-listade Nærøyfjorden och Geirangerfjorden. Men, oavsett så är många av fjordarna väl värda att besöka och det är ett sätt att komma nära naturen och njuta av magiska vyer i en lugn miljö. En lugn men också dramatisk miljö med en råhet som man ofta inte ser.

 

Blå Grottan, Italien

Denna häftiga grotta når du via båt när du besöker Capri. Det som gör grottan speciell är att grottan skimrar i turkosblått när du kommer in i den. Fenomenet uppstår för att solens strålar tränger in i grottan och skapar denna syn. Idag är det en populär turistattraktion men tidigare så kom romarna till grottan och badade för att bli rena och fina.

 

Sarek Nationalpark, Sverige

Ett högalpint område med både fjäll och glaciärer. Ett mecka för både vana vandrare och älgar. Med tanke på de begränsade bekvämligheterna rekommenderas det att man har vandringsvana innan man ger sig på Sareks nationalpark. Här upplever du naturens skönhet som den är ämnad att upplevas. Rå och utan människans påverkan.

Taggad i: Europa  Sverige