Varma källor i norra Spanien som är husbilsvänliga
Det finns vissa platser som blir bestående i ditt hjärta. Platser som du vet att du aldrig kommer att glömma. I norra Spanien finns ett sådant guldkorn. En plats som, med högsta sannolikhet, kommer att stanna med dig för alltid. Följ med Min Husbil i Sverige till de romanska varma källorna.
Termalbad med parkering
Porto Quintella är ett litet ställe som tillhör Banda i Spanien. Ifall du inte håller ögonen spända på avfarten är risken ganska stor att du missar den. Sväng ner på avfarten och bege dig mot de varma källorna. Det är kostnadsfritt att komma hit och sannolikheten är stor att du inte kommer vara ensam här. Parkeringen är ganska så stor så det finns plats för många husbilar. Däremot är det en fördel att komma hit tidigt på morgonen för risken finns att parkeringen fylls på ganska så snabbt.
Termalbad från romartiden
Det märks att dessa baden inte är nya. Men att de är över 2 000 år gamla är samtidigt svårt att ta in. De första två poolerna upptäcktes år 1985. Sedan dess har flera bassänger grävts fram och det bästa är att nästan samtliga erbjuder varmt vatten (med undantag från några fåtal där vattnet är betydligt svalare). Hit kom romarna för att slappna av efter en lång tid på vägarna och för att ta del av vattnets helande krafter. Med tanke på hur det ser ut här idag är det nästan enkelt att föreställa sig hur romarna parkerade sina hästar där bilar står idag och plumsade i det varma vattnet.
Vattnets värme och helande krafter
Informationen som finns på olika webbsidor säger att vattnet är mellan 38 och 46 grader Celsius. Kanske är det så att det varierar från år till år men när Min Husbil i Sverige befinner sig platsen i slutet på år 2021 så är maxtemperaturen i den varmaste poolen runt 40 grader. Vattnet i sig luktar inte ägg, någonting som man ofta förväntar sig av varma källor och termalbad. Med tanke på att det ligger på sand- och stenbotten så kan det upplevas lite grumligt när det är många i vattnet. Detta på grund av att botten rörs upp och blandas med vattnet. Det sägs att reumatiker och människor med hudproblem blir hjälpta av att bada i dessa pooler. Om inte annat så är det väldigt trevligt att ta sig ett dopp här oavsett hälsoproblem eller inte.
Bästa tiden att besöka de varma källorna
Med tanke på att vattnet är så varmt är bästa tiden att besöka källorna under vintertid. Egentligen kan man säga att ju kallare det är i luften, desto härligare blir upplevelsen. Vissa klarar bara av att vara i vattnet ett par minuter medan andra stannar upp till en timme innan det blir för varmt. Vår personliga gräns går vid 20 respektive 30 minuter (och självklart är det Annika som är i längst). Efter badet går vi tillbaka till husbilen och låter dörren stå öppen med tanke på att vi är varma och uppvärmda efter vårt poolhäng.
Bästa platsen för husbilen
Både de varma källorna och parkeringen är gratis så det är positivt. Däremot så finns det inte möjlighet att varken fylla eller tömma vattentanken samt toaletten. Men den lösningen finns mindre än en kilometer bort där det finns en gratis ställplats med möjlighet till att tömma och fylla. Vissa väljer att stå på ställplatsen och promenera till de romanska baden. Sjävklart är det ett alternativ men om möjligheten finns så anser vi att det är bättre att stå nere vid baden. På så sätt kan du enkelt ta dig tillbaka till husbilen och ta något kallt att dricka.
Utforska området kring baden
I området där termalbaden ligger är det ganska så öppna ängar. Men för den som vill ta en promenad och utforska mer av området så finns det utgrävningar från romartiden även en bit bort. Platsen är delvis utgrävd och restaurationen är påbörjad. En väldigt intressant iakttagelse är att där finns lite bitar i tegel inne bland stenhögarna. Teglet markerar vart gränsen går från originalen som grävts fram jämfört med vart man har återuppbyggt platsen. Vi blir inte riktigt klara på om det handlar om en by eller om det är något tillfälligt boende som romarna använde sig utav när de var på resande fot. Men en sak är säker – det är häftigt att se och en speciell känsla att gå runt bland ruinerna här.
Varma källor runtom i Spanien
Självklart finns det termalbad på flera platser i Spanien (och övriga världen också för den delen). Däremot så är majoriteten av dessa både restaurerade och tillhör i många fall olika hotell. För att få tillgång till dessa behöver man ofta betala inträde samt eventuellt bo på hotellet. De romanska varma källorna i norra Spanien är väldigt husbilsvänliga och här kan du stå ända nere vid källorna och njuta till max!