1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Fler sidor av Luleå

Fler sidor av Luleå

— 06/12-2024
Löjromstoast, förhoppningsvis med Kalixlöjrom. Bild: Adobe Stock.

Löjromsstaden Luleå

Kalix löjrom är en klassisk delikatess, Sveriges mest kända. Den har skyddad ursprungsbeteckning sedan år 2010. Det betyder att löjrom fiskad annanstans inte får kallas för Kalix löjrom.

Rommen kommer från siklöjan. Det är en liten laxfisk som fiskas i Bottenviken, högst fyra mil ut från kusten utanför Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda, från Torne älvs utlopp i norr till Åbyälvens utlopp i söder.

Den delikata smaken, den som skiljer Kalixlöjrom från annan löjrom, är kemin och magin som uppstår när vattnet från älvarna blandas med Bottenhavets bräckta vatten. Smaken är försiktigt salt, därav smeknamnet ”havets lättsaltade guld”.

Endast honorna bär rom och från varje hona kan man i snitt klämma tre till fem gram. Det behövs med andra ord ett par hundra siklöjehonor för att framställa ett kilo Kalix löjrom.

Den klassiska kompositionen lyder: Löjrom, syrad grädde, dill och lök på tunnbröd. Det ska inte krånglas till, då kan man dränka de fina, subtila smakerna. I Luleå finns flera restauranger som serverar delikatessen. Dessutom kan man göra så mycket mer med siklöja än att bara avnjuta rommen. Helstekt, rökt, eller vad sägs om halstrad siklöja med dillsmör? Visst vattnas det i munnen! 


Norrsken över Norra Hamn. Foto: Peter Rosén, Lappland Media

Norrskensstaden Luleå

Luleå är långt ifrån det enda stället i Sverige som kan locka med norrsken, men visst finns det även här och chanserna att få vara åskådare till detta himmelska fenomen är stora, inte minst i år. Bild: Norrsken.

Norrskensaktiviteter, mängden utslungad energi från solen, går i olika cykler. En av dessa cykler, som just nu är i zenit, är en cykel om elva år.

På Visit Luleå och Luleå Turistcenter är man duktigt påläst om norrsken. Både vad som krävs och vad som inte krävs. Det behöver varken vara becksvart eller svinkallt. Dock ska det vara hyggligt klart väder för att vi från jordytan ska se norrskenet och det får inte vara för ljust.

Norrskenssäsongen kring Luleå brukar vara från slutet av augusti till början av april. Ett stadsnära tips för att beskåda norrskenets dansande, färgskiftande, fantasieggande skådespel är Gültzauudden, bara någon kilometer från centrala Luleå, om man inte befinner sig långt ute i Norrbottens vidsträckta natur.

 

Musei- och kulturstaden Luleå

Luleå är staden med många intressanta och sevärda museer. Sommartid pågår aktiviteter i dem alla, vintertid i vissa av dem. För säkerhets skull bör du alltid kika in på respektive museums hemsida för att ha koll på öppettiderna.

Flygmuseet F21 ligger vid Norrbottens flygfottilj, F21. Bild: Flygmuseet.


Flygmuseet F21 ligger alldeles utanför vakten till Norrbottens flygflottilj, F21. Utställningarna på flygmuseet beskriver luftförsvaret av Övre Norrland från början av 1940-talet med landsdelens ofta extrema klimat. Museets Viggensimulator JA 37 DI ger en häftig och verklighetstrogen flygupplevelse. Prova på att starta, hantera flygplanet i luften och landa "på riktigt". Du manövrerar över Luleå, broarna och skärgården, högt eller lågt. Läs mer på flygmuseetf21.se


Norrbottens Järnvägsmueum är ett av Sveriges största järnvägsmuseer. Foto: Lars Mandahl.

 

Norrbottens Järnvägsmuseum är ett av Sveriges största järnvägsmuseer beläget i det gamla industrisamhället Karlsvik, sex kilometer från Luleå centrum. Museet ägs och drivs av den ideella föreningen Malmbanans Vänner. Huvudinriktningen för museet är att bevara och att visa föremål som har anknytning till Malmbanan, men det finns även fordon, byggnader och andra föremål hämtade från olika ställen i Norrland. Museet och föreningen äger cirka 140 fordon varav de flesta kan visas för allmänheten. På museiområdet finns 10 olika byggnader däribland den stora nybyggda utställningshallen med fyra spår à 70 meter, ett stationshus från Koskuskulle och ett ställverk hämtat från Svartön i Luleå. Under sommaren går tidtabellslagda museitåg på Gammelstad-Karlsvikshyttans järnväg. Läs mer på nbjvm.se.


Länsmuseet Norrbottens museum. Bild: Norrbottens museum


Norrbottens museum är länsmuseum i Sveriges till ytan största län. Norrbotten har ett varierat landskap som sträcker sig från kust till fjäll med en kulturhistoria på över 10 000 år. Länet är en mångkulturell miljö, präglad av samisk, tornedalsfinsk, finsk, svensk och nysvensk kultur. Norrbottens museums utställningar skildrar Norrbotten, kulturarv och omvärld. Kultur i nutid, dokumentära projekt, kulturhistoria och konst ingår i utbudet. OBS! Norrbottens museum är stängt för renovering och beräknas öppna igen under våren 2025. Läs mer på norrbottensmuseum.se


Slöjd- och formcenter finns plan 1 i köpgallerian Shopping. Det är ett treårigt projekt som kommer att pågå under hela 2025. Målsättningen är att stärka, synliggöra och tillgängliggöra slöjd- och formområdet i Norrbotten. Slöjd- och formcenter samverkar med aktörer inom slöjd, konsthantverk, design, form, arkitektur, hållbart byggande och gestaltad livsmiljö. Läs mer på slojdformnorrbotten.com


Julmarknad på friluftsmuseet Hägnan. Foto: Sanna Makslahti


Friluftsmuseet Hägnan är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum, ett levande förr i tiden och en härlig plats för gruppaktiviteter året om. Under sommarsäsongen har Hägnan öppet för allmänheten alla dagar och i gårdarna, befolkade med tidstypiskt klädda människor, blir du förflyttad bakåt i tiden. Upplev hur människor på landsbygden levde förr i världen och reflektera gärna över samhällsutvecklingen på gott och ont! Eller njut helt enkelt av den trivsamma miljön, titta på djuren i hagarna gå på styltor eller lek med barnen. Läs mer på visitgammelstad.se


Junköns Skärgårdsmuseum är som namnet antyder, beläget på Junkön. Foto: Elin Aunes


Junköns Skärgårdsmuseum är beläget just på Junkön, numera en av skärgårdens största öar som nämndes i skrift för första gången år 1491. Då hade ön knappt stigit ur havet. På Junkön finns ett skärgårdsmuseum, ett mindre antal bofasta och ett levande yrkesfiske. Dessutom kan du besöka öns kvarn som har en mytomspunnen historia. Upplev en genuin bykärna med intressant skärgårdsmiljö. 1998 invigdes Junköns fiskeläge med ny kaj, nybyggda sjöbodar i gammal stil och här finns även skärgårsdmuséet som berättar om hur livet var förr i tiden i skärgården. Gamla redskap och andra kulturskatter finns att beskåda. Strax intill skärgårdsmuseet finns det ett båtmotormuseum med allt från gamla Penta-motorer till rejäla tändkulemotorer. Sommartid driver hamn- och stugvärdar café i skärgårdsmuseet och turbåtar trafikerar ön dagligen. Läs mer på lulea.se/skargard


Galleri Agna och Valborg har fått sitt namn efter de sista fast boende på Sundvallsgården.


Galleri Agda och Valborg på Sundvallsgården, med anor 1700-talet. Det hade stått obebott ett antal år, men 2007 beslöt ägarna, det äkta paret Margareta och Sten-Ove, att göra en konstutställning i huset. Och så föddes Galleri Agda och Valborg, döpt efter de sista fast boende på gården. Agda skötte jordbruket och Valborg fiskade. Gården har fostrat många lotsare och sjömän i flera generationer och i dess omgivning finner man en fiskebod, vagnslider, härbre och bagarstuga. Läs mer på visitlulea.se/destinationer/galleri-agda-och-valborg.


På Konsthallen i Kulturens hus kan man se utställningar, besöka konstvisningar, vara med på workshops och andra evenemang. Foto: Frank Rizo


Konsthallen, Kulturens hus visar konst med stor variation när det gäller teknik, uttryck och ursprungsland. Oftast handlar det om samtida konst, som tolkar och utforskar tillvaron på ett spännande sätt. Förutom utställningar erbjuds konstvisningar, workshops och andra arrangemang. Både för stora och små. Läs mer på kulturenshus.com/konsthall

 

Taggad i: Sverige  Stad