Mer om Linköping

Bergs slussar – Göta kanals största besöksmål

Strax nordväst om Linköping, men fortfarande stadsnära, bjuder spektakulära Bergs slussar på ett spännande skådespel. Carl-Johans slusstrappa omfattar totalt sju sammankopplade slussar, den allra längsta i Göta kanal.
Omgivningarna är natursköna. Kanalen möter Roxen, båtlivet frodas, liksom cykellivet längs kanalen på den bilfria grusleden. Här finns även en fin badplats samt möjlighet att hyra kajak och cykel. I år har den nationella cykelleden utsetts till Europas bästa cykelled.
Ett riktigt bra tips är att cykla från Bergs slussar till Borensberg. Här kan man antingen välja att cykla tillbaka – tur och retur blir ungefär två mil – eller lämna hyrcykeln och ta en båt- eller busstur tillbaka. M/S Wasa Lejon går dagligen sommartid.
Vid Bergs slussar finns minigolfbana, elbilsland för de minsta, ett par caféer och restauranger.
Vreta Kloster kyrka och Vreta klosterruin

På en höjd intill Bergs slussar vilar Vreta Kloster kyrka och Vreta klosterruin. Härifrån är utsikten över Östgötaslätten milsvid. I horisonten syns Linköpings siluett.
Vreta Kloster kyrka är en av landets mest intressanta medeltida byggnader. Den uppfördes av den Stenkilska ätten som kungskyrka i början av 1100-talet. Marken donerades av kung Inge den äldre och hans hustru Helena till ett kloster, det första i Sverige. Här fortgick klosterverksamheten ända tills de sista nunnorna dog på 1580-talet. Idag omges klosterkyrkan av ruinerna efter klosterbyggnaden och klosterhuset. Sistnämnda var nunnornas spannmålsmagasin. Det har nu renoverats och ingår som en del av kyrkbyns besökscentrum. Det finns en digital guidning med Storyhunt som heter Forgotten Tales of Berg som tar med lyssnaren på en historisk tidsresa både genom Bergs slussar och Vreta kloster, med historikern Dick Harrison som berättare.

Har du någonsin köpt en påse Ahlgrens bilar? En kort tripp från Bergs slussar ligger Ljungsbro, med Cloettafabriken. I anslutning till fabriken finns en butik med stort utbud av andrahandssortering. När det kommer till just Ahlgrens bilar, smakar en lätt rispad bil lika gott som en fabriksny! Detsamma gäller naturligtvis Plopp, Polly, Kexchoklad och alla de andra favoriterna från Cloetta.
Inte långt från kanalen på väg mot Borensberg ligger vackra och anrika Ljungs slott. Det uppfördes ursprungligen som ett säteri på 1640-talet. En rad namnkunniga, adliga ägare passerade revy på Ljungs slott under de kommande 90 åren, då det förvärvades av familjen von Fersen. Slottet är i renodlad gustaviansk stil. Då ingen bott där sedan 1939 och slottet aldrig har genomgått någon större, genomgripande restaurering, finns mycket bevarat sedan byggnadstiden, däribland snickerier, kakelugnar, målade golv och dörröverstycken.
Den engelska parken som omger slottet anlades omkring år 1800. I parken finns ett slottscafé. Sommartid arrangeras olika event i parken och i slottskällaren.


Lilla, lugna Kinda kanal



För den som vill njuta frid och lugn är Kinda kanal ett fint tips. Kanalen, med sina 15 handdrivna slussar, är åtta mil lång och sträcker sig från Linköping i norr till Horn och Hycklinge i söder.
Kinda kanal bjuder på avkoppling och stillhet i en genuin svensk landsbygd med sjöar, skogar och lokal charm. Här kan du njuta av naturnära upplevelser och en autentisk miljö, långt ifrån det hektiska och med få andra besökare.
Upplev Kinda kanal med cykel, vandring eller en kanaltur med M/S Kind. Med sistnämnda färdsätt kan man äta gott, lyssna på musik och umgås med vänner. Sommartid vankas flera turer längs kanalen med olika teman på M/S Kind.
Ekenäs slott med riddarspel

Drygt två mil öster om Linköping står ett av Sveriges bäst bevarade 1600-tals slott i all sin prakt. Det är Ekenäs slott, på klippan ut mot sjön Teden.
Ekenäs är idag ett privatägt museum med guidade visningar och ett café som håller öppet under visningarna. Här arrangeras även julmarknad, konserter, spökvandringar och sommarunderhållning. Bild: Ekenäs slott.
Mest känt är dock Ekenäs slott för riddarspelen. I år går de av stapeln den 17 till 18 maj.
Riddarspelen på Ekenäs slott är ett av Sveriges äldsta och allra största medeltidsevenemang. Besökarna bjuds att se Arbogariddarna i en show som väcker både häpnad och jubel. Skådespelet inramas av det vackra slottet, den myllrande medeltida marknaden och Carnis medeltida by. Riddarspelen är en upplevelse för hela familjen, från den fartfyllda showen till marknaden och tidstypiska aktiviteter som spjutexercis för barn, smide, myntstansning och mycket annat.
Öna kulturreservat – tystnad på Östgötaslätten


Drygt tre och en halv mil söder om Linköping bjuds historia, tystnad och naturskönhet vid Stensjön. Kulturreservatet Öna är ett skogshemman vid Stensjön.
Det är lätt att hitta hit. Följ den slingrande grusvägen som skuggas av hundraåriga furor. Efter parkeringen väntar en uppförsbacke, och sedan belöningen: fyra ofattbart små gårdsenheter nära den spegelblanka sjön. Ingen går opåverkad från Öna – en av de få tysta platser som finns kvar på den östgötska landsbygden.
På 1700-talets slut fanns två små gårdar och en backstuga inne i skogen. De magra markerna försörjde 20 personer. I takt med ökad odlingsgrad ökade antalet gårdar till fyra små enheter. Närmast sjön ligger Nergården vars byggnader är från 1700-talets senare del. Öna representerar det Fattigsverige som befolkades av människor på marginalen. Det var från miljöer som den här som många utvandrade till Amerika för att få ett bättre liv.
Den större delen av kulturreservatet Öna ägs av Östergötlands museum (Uppgården, Nergården samt ännu en fastighet, Skokmakarstället även benämnt Bäckströmsgården, är privat). År 2002 blev det ett kulturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen.
Man kan besöka Öna när man vill. De hus som är öppna kan man titta in i. Passa gärna på när det är visning och programaktiviteter, för att få se mer av husens insidor och få veta mer om de människor som bodde här och satte sin prägel på Öna.
Det finns även fyra digitala vandringar med olika Öna-teman, där man blir guidad med hjälp av mobilen. Vandringarna är skapade av Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum med medel från Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.
Evenemangsstaden Linköping

LHC – Linköpings Hockey Club – är en av stadens stoltheter. Deras hemmaarena för elitmatcher är Saab Arena, med kapacitet för 8200personer. Saab Arena hyser även andra stora sportevenemang samt Visit Linköpings evenemang, mässor och utställningar.
Ännu en viktig bit för Saab Arena är de många artisterna. Nedan ser du några av årets kommande gästartister på Saab Arena och närliggande Stångebrofältet.
Ghost, ett av världens mest älskade band, åker ut på världsturné. Med över 55 datum i Europa, Nordamerika och Sydamerika är årets turné den största hittills för det prisbelönta bandet. Under turnén blir det två konserter i Sverige, varav en i hemstaden Linköping. Den 22 maj på Saab Arena.
We Will Rock You är succémusikalen som baseras på låtar av Queen. Denna musikaliskt och visuellt storslagna föreställning åker nu ut på stor arenaturné. Välkommen till en föreställning med högt tempo, spektakulär ljussättning, fantastisk kostymering och inte minst klassisk rockmusik av en ensemble som bland annat består av Sarah Dawn Finer, Viktor Norén, Dotter och Anton Ewald. Den 23 maj på Saab Arena.
Bolagets succéturné Rodeo drog över 80 000 åskådare 2024. De bjöd på en maxad produktion och show som kulminerade i 24 000 fans som firade turnéavslutet på Stockholms Stadion. Sommaren 2025 drar Rodeo II ut i landet för att landa i fem svenska städer – Malmö, Göteborg, Linköping, Falun och återigen avslutning på Stockholms Stadion. Den 2 augusti på Stångebrofältet.
Diggiloo varvar upp motorerna inför sommaren 2025 med en superladdad samling stjärnor: Ola Salo, Sanna Nielsen, Medina, Uno Svenningsson, Mapei, Jessica Andersson, Arwin, Bruno Mitsogiannis, Lisa Stadell och en galet övertänd Per Andersson. Den 10 augusti på Stångebrofältet.
Laleh firar 20 år som artist och åker ut på storslagen sommarturné 2025! På turnén ska hon fira denna böljande musikaliska resa tillsammans med publiken och försöka förstå allt som hänt under dessa fullspäckade 20 år. Det blir en jubileumsturné med 17 stopp över hela Sverige, varav ett i Linköping. Den 16 augusti på Stångebrofältet.
Ola Salo och Peter Jöback är två artister som inte behöver någon närmare presentation, båda har enastående karriärer med ett brett artisteri som rört sig över flera genrer. Allt från gigantiska hits, nationella anthems, The Ark, succémusikaler i Sverige, West End och Broadway och älskad julmusik. Men vad händer vid en fusion – när dessa två musikaliska, extroverta, eleganta, flamboyanta entertainers gör en arenashow tillsammans? Det kommer att slå gnistor. Den 11 oktober på Saab Arena.