1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Följ med till Audis födelseplats – August Horch Museum

Följ med till Audis födelseplats – August Horch Museum

— 27/06-2024
Stora fräscha lokaler och massor av information att insupa på August Horch Museum.

Mannen, myten, legenden August Horch känner nog inte så många till. Men om vi säger Audi så vet nog alla vad vi pratar om. Det är här som Audi föddes under ledning av självaste Mr. Horch. Idag är fabriken och tillverkningen flyttad och platsen är omgjord till ett museum.

Museet ligger i Zwickau som ligger cirka 40 minuters husbilsfärd från Chemnitz. Stället öppnade år 2004 och hyser en otroligt stor och imponerande samling av bilar. Man kan säga att det är en historisk plats som tar dig på en resa genom bilarnas utveckling. I huvudsak finns det bilar av märket Horch, Audi, Trabant och Volkswagen. Det känns galet att komma in och beskåda en sådan samling som faktiskt gått under radarn för väldigt många. Sanningen att säga så är det många tyskar som heller inte känner till detta museum – någonting som lär ändras nästa år när regionen blir årets kulturhuvudstad.

 

Vi har turen att få besöka museet innan det får hela världens ögon på sig. Men, med detta sagt så är det långt ifrån folktomt här denna dag. Journalister och resebyråer från hela världen har samlats för att spana in bilarna och avnjuta en bit mat. I vanliga fall står det inte stora buffébord uppdukat med läckerheter så det räcker och blir över. Idag finns det dock mat i mängder men den är placerad så att den inte stör bilarna.

 

Det är här – i denna byggnad där August Horch skapade Audi Automobilwerke GmbH år 1910. Sedan dess har tillverkningen flyttat men andan och historien om den tyska bilmarknaden är högst levande och sitter i väggarna. Museet tillhör företaget Audi AG och staden Zwickau. På Tripadvisor haglar lovorden över stället. Många är överens om att de är väldigt glada över att ha sprungit på museet och att de är förvånade att de inte hört talas om det tidigare. 

 

Vi strosar runt bland alla tysktillverkade bilar. Trabanten är otroligt söt. En bil har en inbyggd vask på utsidan. Perfekt om man måste tvätta händerna när man är på språng. Det känns nästan som en microföregångare till husbilen. Här finns också en affär som visar hur det såg ut i en butik i Zwickau tidigare. Vissa delar är interaktiva och även mindre barn hittar saker att roa sig med. En kula som ska rulla längst en hel vägg med hjälp av en vev – hur häftigt låter inte det? 


Bilmodellen Horch tillverkades mellan 1900 och 1910.Det finns även en hel del militärfordon i utställningen.


Hörnan där sportbilarna finns är särskilt intressant för den motorintresserade.


Audis egen Le Mans racer finns att beskåda på August Horch-museet .


Visst var bilarna häftigare förr?


I källaren hittar man bilar och motorcyklar i fina miljöer.


Horch tillverkade även fyrhjulsdrivna terrängbilar.


Välpolerade och blänkande bilar på museet.Taggad i: Europa  Tips