1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Fort och borgar som du vill besöka

Fort och borgar som du vill besöka

— 15/10-2024
Läste du om Carcassonne i nummer 6 2024?

Vad skiljer ett fort från en fästning? Det är kanske inte så lätt att svara på men för enkelhetens skull så kan man säga att en borg fungerade som en permanent bostad medan en fästning byggdes i försvarssyfte. En borg kan vara ett slott. Rörigt? Vi går inte djupare in på det utan presenterar ett gäng häftiga platser i Europa som du vill besöka när du är ute på rull.

Kärnan, Helsingborg, Sverige

Helsingborg har lyckats väldigt bra med att marknadsföra Kärnan på ett roligt sätt – ”En plats att se upp till”. Här finns en utställning som interagerar fint med miljön. Här får du en inblick i dansk medeltidshistoria. Det är häftigt men faktum är att det finns en ännu häftigare aktivitet här. Du kan nämligen boka stället om ni är en grupp och köra event likt ”Fångarna på fortet”. En upplevelse som verkligen är annorlunda och som skapar minnen som förevigas. Ett smart drag från Helsingborg, att verkligen skapa någonting som intresserar folk i olika åldrar och på olika plan.


Kärnan i Helsingborg kan bokas för gruppevent likt Fångarna på fortet.


Forte de Santa Luzia, Portugal

Om man är en fågel så kan man se att detta ställe bokstavligt talat ser ut som en stjärna från ovan. Det är militär arkitektur när den är som bäst. Vi är tillbaka på 1600-talet när den uppfördes. Målet med att bygga den var så klart för att kunna skydda sig mot fienden. Idag står den stolt och tar emot besökare från när och fjärran. Detta är ett ställe som du vill spendera flera timmar på. Gå runt och besök allt som är öppet för allmänheten. För att kunna se hur den ser ut från ovan får du hoppa in i husbilen och köra en bit ifrån så att du kommer upp ovanför fortet. Och det i sig är nästan lika häftigt att se som att befinna sig inne på området.


Vacker uppifrån och mycket att se och upptäcka inne i det gamla fortet.


Fort Boyard, Frankrike

Kanske ett av de mest kända forten för oss svenskar. Trots att det ligger i Frankrike så har vi alla sett det när vi tittat på det populära programmet ”Fångarna på fortet”. På denna utflykt får inte husbilen följa med – det är omöjligt med tanke på att det är en båttur ut till fortet. Tyvärr är det inte öppet för allmänheten så att komma in på fortet kräver en bokad tur med guide som inte alltid är helt enkelt att få till då det endast är tillgängligt när där inte pågår inspelningar. Däremot så anordnas båtturer från La Rochelle ut till fortet så man får se det från utsidan. För det är inte bara vi svenskar som spelar in reality där utan många länder har likande varianter som sänds i respektive land. Om du planerar i god tid så kanske du dock har tur och kan få komma in för en guidad tur.


Fort Boyard känner de flesta igen som tittar på Fångarna på fortet på tv.



Castillo de Santa Barbara, Spanien

Så mycket mer än bara en borg och ett slott. Spanjorerna har verkligen tänkt till och skapat ett ställe där det finns mycket att göra och upptäcka. Inte nog med att det erbjuds guidade turer, här finns också dramatiserade turer på helgerna som utlovar ett skådespel utöver det vanliga. Utöver detta är det också platsen som erbjuder olika evenemang under året. Lägg därtill en fantastisk utsikt över Alicante så är du hemma. Gammalt och nytt blandas i en härlig mix och det verkar som att tiden står still. Se till att inte missa att upptäcka insidan också där det finns flera rum med information och artefakter.


På Castillo de Santa Barbara i Alicante kan du bland annat se dramatiserade guidade turer på helgerna.


Castelo dos Mouros, Portugal

Slingrande murar likt en orm och en rik historia. Här erbjuds en spektakulär vandring innanför murens tjocka väggar. Under en tur hit kan du med fördel börja dagen med att besöka Sintra. Ett slott som verkligen är makalöst. Fortsätt sedan från slottet hit. Det tar en stund att gå men vägen är väldigt trevlig och ju längre du kommer från slottet, desto mer fridfullt blir det. Med tanke på att Sintra är en så populär besöksplats är det ofta fullt med folk. Castelo dos Mouros är också populärt men hamnar ofta i skymundan så det är en väldigt trevlig plats att upptäcka. Ta med fördel med dig egen fika hit och stanna till på någon fantastisk plats och njut av nuet.


Njut av utsikten från Castelo dos Mouros.


Taggad i: Europa  Kultur