Husbilen smartaste sättet för hemester och svemester
Först kom beskedet om betungande skatter för nya husbilar och branschen tog ett djupt andetag. Sedan kom pandemin som gjorde att vi alla bromsade våra liv. Men under våren har allt fler förstått att det bästa och tryggaste sättet att semestra denna sommar är i egen husbil. Så här berättar tre återförsäljare från Örkelljunga i Skåne till Kalix i Norrbotten.
Bengt-Åke Bengtsson, Bengt i Örkelljunga
För vår del började försäljningen öka i början av maj. Allt fler kom till oss med förklaringar som ”vi skulle åka till USA i sommar men det blev inställt, vi har länge funderat på husbil lite senare men nu tycker vi det känns som ett perfekt tillfälle att prova på”.
Det är främst på begagnat-sidan som vi märker av en rejäl försäljningsökning, även om också nybilsförsäljningen började komma igång under andra halvan av maj.
Eftersom en stor del av köparna inte har haft husbil tidigare, känns det lättare att köpa något begagnat i prisklassen 400 000 till 500 000 för att prova om den mobila fritiden är något för dem. Det känns förmodligen lite säkrare om det av någon anledning skulle visa sig vara fel.
Det blir nästan aldrig fel, vilket torde betyda att dessa köpare kommer att byta upp sig i framtiden och då får man in dem som kunder igen. Det bådar gott för vår bransch.
Vi har varit vana vid att ha ett jämt och bra flöde av kunder under veckorna. Så är det inte nu. Många lite äldre personer gör bara de nödvändiga utflykterna. Istället har vi stor tillströmning av kunder under helgerna. Det är en yngre ålderskategori, både ensamma par och barnfamiljer, som arbetar i veckorna och som nu känner att något nytt och roligt måste hända under semestern.
Jonas Pettersson, Husbilslandet, Kristinehamn
Vi kan med råge bekräfta att vi märker av en kraftigt ökad efterfrågan. Främst på begagnat, med någonstans kring 25 procent upp.
Anledningen är naturligtvis att husbil eller husvagn är det säkraste, vettigaste och bästa sättet att fira semester i år. Men även skatten på nya husbilar spelar in. Det finns många bilar av 2019 års modeller ute på marknaden just nu och de säljer fortfarande bra. Efterfrågan på 2020 års modeller är inte så stor.
Det är främst husbilar som efterfrågas, även om vi tycker oss märka en ökning också på husvagnssidan.
Det är en ny kategori kunder vi möter. Vi är vana vid att i mångt och mycket möta kunniga och pålästa kunder som redan har husbil och som vill byta till större, mindre eller bara nyare. Nu märker vi på de frågor som ställs att man aldrig har åkt eller ägt husbil förr. Vi kan kalla dem nybörjare och de gör helt rätt, för i år är det ”hemester” som gäller. Det är också bra för branschen som helhet att många fler upptäcker det fantastiska i den mobila fritiden.
Generellt tror jag att branschen kommer att gå igenom den kris som alla talar om på ett bra sätt. Skatteförändringarna drog ner branschen tidigare, men nu ser det mer positivt ut. Jag vill inte kalla oss vinnare, men vi klarar oss!
Mikael Albinsson, Albins Husbilar, Valskog
Jag kan
inte riktigt svara på eller komma ihåg när vi sist hade en månad som maj i år.
Detta skulle mycket väl kunna vara vår allra bästa månad.
Vi välkomnar
många nya kunder i butiken, personer som inte har haft husbil tidigare. De berättar
att de har avbokat eller ska avboka resor. Då och då hör vi att man har
funderat på att skaffa husbil och att det känns som att rätt tillfälle är nu.Det är
fortfarande par mellan 55 och 65 år som är den största kundgruppen, men vi
noterar också betydligt yngre ålderskategorier.
Under
januari och februari i år sålde vi ganska bra. I mars kände vi att marknaden börja
vika något. Vi hade två riktigt lugna veckor och det kändes inte alls roligt.
Sedan vände det så smått i början av april och maj har, som sagt var, blivit en
otroligt bra månad. Jag tror dessutom att det kommer att hålla i sig.
Försäljningen
har ökat både på nybilar och på begagnat. Visst finns skatten på de nya bilarna,
men en del generalagenter har gått ut med lite extra rabatter och bjudit på en
del utrustning, som plåster på såren. Det har hjälpt till, liksom det faktum
att Albins Husbilar har ett brett och bra utbud, alltid hundratalet husbilar
inne, och bra produkter. Då tycker kunderna det är värt besväret att åka en bit
för att besöka oss.
Marko Korkala, Norrkust Caravan, Kalix
Det går absolut på högvarv nu. Det kände jag inte minst när jag for hit klockan kvart över tre i morse. Solen nådde knappt upp över trädtopparna.
I mars var jag tveksam till hur saker och ting skulle utveckla sig. Det var nästan så att man kollade en extra gång om man verkligen hade öppnat entrédörrarna, eller ringa till sig själv för att kontrollera att telefonen fungerade. I början av april vände det och sedan dess har vi bara jobbat hårdare och hårdare. VI har svårt att hinna med och har tagit in extra personal.
Vår försäljning har ökat både vad gäller fabriksnytt och begagnat och både för husbilar och för husvagnar. Vi säljer som alltid fler husbilar än husvagnar, fast fördelningen har jämnat ut sig en aning.
Till butiken kommer många förstagångsköpare, det betyder färre inbyten. De har ofta bestämt sig redan innan besöket hos oss, de ska helt enkelt ha en husbil. De ser sig omkring, bestämmer sig och köper. Affärerna går snabbare än vi är vana vid.
Vi märker också att en yngre kategori kunder i allt större utsträckning söker både husbilar och husvagnar. Det är positivt!
Bonus malus har bidragit till ökad försäljning av begagnat och jag tror att bättre begagnade husbilar kommer att bli en bristvara. Men det finns absolut ett intresse för nytt. Många vill ha det så och då spelar skatten ingen roll.