Hymercar Free 600 - Häftig känsla med Free!

— 02/09-2020

Minns ni sångaren Roger Daltrey i popgruppen The Who som sjöng den odödliga klassikern ”I´m free”? Just den feelingen får jag i Hymercars plåtis Free 600. Med uppfällt tak är upplevelsen och frihetskänslan en riktigt höjdare.

Hymercar Free 600 mäter 5,99 meter.
Hymercar Free 600 framifrån

På Hymer Center i Ängelholm har säljaren Daniel rullat fram Hymercars plåtis Free 600 till oss för provkörning. Eftersom den ska plåtas är den nytvättad och fin. Innan vi drar iväg springer Daniel ut i ett huj och sprayar lite extra glans på däcken – vilket får den att skina ännu mer denna soliga vårdag. Vi sätter oss tillrätta och konstaterar att det här är en FIAT Ducato, 5,99 m lång med tvärbädd. Till skillnad från många andra plåtisar har denna modell popup-tak, vilket vi återkommer till. 

Så på med säkerhetsbältet - nu drar vi iväg med ”friheten” och motor under huven på 140 hästar och manuell växellåda.

Mycket säkerhet

I förarkupén är allt välbekant. FIAT-emblem på ratten, bekväm sitt- och åkkomfort och med en väl beprövad instrumentpanel är förarmiljön både begriplig och lättöverskådlig. Här finns förstås alla möjliga och tänkbara säkerhetssystem, såsom ABS, ASR och ESP inkl. Traction +. Även elektriskt juster- och uppvärmningsbara sidospeglar, varselljus, Hill Holder Decent Control vilket också underlättar en säker och bekväm körning. Med filbytesvarning (LDWS), vägmärkesassistans (TSR) och kollisionsvarningssystem med nödbromsfunktion är vi säkerhetsutrustade till tänderna. Så på med säkerhetsbältet - nu drar vi iväg med ”friheten” och motor under huven på 140 hästar och manuell växellåda. 

Välkänd förarmiljö från Fiat.

Kul och lättkörd

Hymercar Free 600 är en lättkörd och kul campingbil. Det finns tre olika varianter i modellserien, minstingen på 5,4 m och sexmetersbilarna 600 (tvärbädd bak) och 602 (långbäddar). I grundmodellerna sitter den mindre men starka motorn på 120 hästkrafter och manuell växellåda, vilket för de flestas behov är fullt tillräckligt. I Free-serien med tillägget s finns dessutom Mercedes Benz (byggd på skåpbilen Sprinter) om man så önskar. I vår Hymercar Free 600, byggd på FIAT Ducato, sitter den mellanstora motorn på 140 hästkrafter, vilken är strået vassare i jämförelse med basmotorn. Den uppför sig bra på motorväg, omkörningar och i stadstrafik. FIATs manuella växellådor är för övrigt bra och pålitliga – även om jag personligen föredrar att ratta camping- och husbilar med den större motorn (160 hk) och automatlådor, speciellt FIAT:s och Mercedes Benz's nya lådor.  

Kort svängrum

Många anser att alla plåtisar i princip ser likadana ut. Men även mindre förändringar kan ge att annorlunda intryck. Det gäller allt från tillverkarens formspråk, fönster, design, stripning och färg. När det gäller planlösningarna är även dessa i stort sett identiska – men här kommer ingenjörernas kreativitet oftare mer till sin rätt. I vår testbil har man rak tvåsitssoffa, svängbara framstolar och soffbord med liten tilläggsskiva. Svängrummet mellan stolarna till bordet är dock i kortaste laget, vilket kan vara smått irriterande. Av utrymmesskäl har man medvetet krympt detta utrymme för att få plats med en tvådelad garderob bakom soffan, vilket är bra tänkt. Men resultatet är inte helt lyckat! 

Garderoben bakom sittgruppen.
Sittgrupp med rak 2-sitssoffa, svängbara framstolar och soffbord med liten tilläggsskiva.

Mycket förvaring

Välkomnande, fin och ljus inredning.

Inredningen är ljus och välkomnande. Hymer har lagt sitt krut på förvaring. I köksenheten finns tre rejäla utdragbara lådor som tillsammans med väggskåpen sväljer en hel del matvaror och diverse köksgeråd. Köksbänken har en 2-lågig spishäll och vask. Dessutom är bilen utrustad med ett 90 l kylskåp i ståhöjd. Samtliga skåpluckor har softclose. Klädseln i textil heter Kitami och med möbeldekoren Free Campus blir helhetsintrycket fint tillsammans med de fina snickerierna. Hymeringenjörerna har även lyckats få till ett hyggligt stort hygienutrymme med duschgolv. Bra jobbat! I sovrummet med tvärställd dubbelbädd finns ytterligare förvaring i väggskåp runt om. Även här har Hymercar lyckats bra – trots det begränsade utrymmet.  

Köksenhet med 2-lågig spis, vask och tre mjukstängande lådor. Till höger om köket hittar du kylen i ståhöjd.
Hyggligt stort hygienutrymme.
Tvärbädd för två bak.
Gott om förvaring med många smarta lösningar.

Uppfällbart tak

Det som jag trots allt gillar bäst med den här bilen är det uppfällbara taket. För den som är lite ovan kan det nog vara lite knepigt att fälla upp och ner taket, man behöver nog öva på själva handhavandet och tekniken några gånger. Med taket uppfällt kan ytterligare 2 personer sova här uppe riktigt bekvämt. Oavsett, så är det riktigt mysigt att sova uppe på loftet där man har fin utsikt åt tre håll. Att ta sig upp och ner är busenkelt tack vare en hopfällbar teleskopstege som förvaras i utrymmet ovanför förarkupén. Stegen borde enligt mig hitta annan plats eftersom utrymmet över förarhytten känns passé. I garaget finns det plats för ännu mer prylar, både i väggskåpen och under den vikbara sängdelen – som uppfälld ger plats åt skrymmande saker som cyklar och annat. Väljer man extrautrustning kan man köpa 2 hopfällbara campingstolar samt bord, inkl. hållare att fästa på gasolluckans innerdörr respektive insidan på ena bakdörren.

Mysigt att sova uppe på loftet.

Att ta sig upp och ner är busenkelt tack vare en hopfällbar teleskopstege som förvaras i utrymmet ovanför förarkupén.   

Frihet för två

Efter en ordentlig provtur med Hymercar Free 600 nynnandes på The Who:s klassiker från 1975 är humöret riktigt på topp. Efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra blir det samlade intrycket ändå gott, trots ett högt grundpris! Lägger man till all trevlig utrustning man vill ha såsom navigator, multimedia, backkamera samt större motor och automat rasslar det iväg rejält. Bilen, mycket tack vare popup-taket, är ju som gjord för ett riktigt gott och trevligt campingäventyr med familjen eller varför inte med några vänner, när fyra personer här får plats och kan sova riktigt bra och bekvämt. Luftvärmesystemet är Trumas kombipanna (gasoldriven varmvattenberedare och elpatron) på hela 6 kWh – vilket ger en bra effekt med tanke på kyliga kvällar och nätter.  

Lämpad för camping

Även om plåtisarna in- och utrustningsmässigt skiljer sig åt bland tillverkarna, framhåller husbilsförsäljarna ofta att just deras märke är bäst på marknaden när det gäller isolering och vinterutrustning. Det finns förvisso plåtisar med s.k. vinterpack och isolerade spill- och färskvattentankar, men som kund bör man granska dessa argument rejält i sömmarna. Man bör komma ihåg att plåtisar har många köldbryggor eftersom de är byggda som transportfordon. Bilarna är också väl lämpade som campingbil men kan inte jämföras med exempelvis en traditionell välisolerad husbil med dubbelgolv. Att bygga bort köldbryggorna i transportfordonen är lite knepigt, men inte direkt högprioriterat eller ens kostnadseffektivt samtidigt som man använder lättviktsmaterial. I tillverkarländer och i exportländer med stora volymer är efterfrågan på vinterisolering inte lika stor som i de nordiska länderna.

Plus

  • Uppfällbart tak 
  • Inredning och förvaring 
  • Kylskåp i ståhöjd

Minus

  • Högt pris! 
  • Onödigt utrymme över förarhytt 
  • Svängrum framstolarna 

Fakta & specifikationer

Märke: Hymer
Modell: Hymercar Free 600
Planlösning: Rak 2-soffa + vändbara stolar fram Chassi: FIAT Ducato Motor: 2,3 l Multijet, 140 hk Euro 6 temp
Längd/Bredd/Höjd: 5,99/2,08/2,70 meter
Totalvikt: 3500 kg
Maxlast: 569 kg
Värmesystem: Truma 6 kWh kombi D
Färsk-/gråvattentank: 100/100 l
Bränsletank: 90 l
Bältesplatser: 2+2
Sovplatser: 2+2
Utrustning: Uppfällbart tak, chassipaket, stylepaket, 16 tums aluminiumfälgar.
Grundpris: 699 000:-
Testbilspris: 730 100:-

Planlösningen i HymerCar Free 600
Taggad i: plåtis/van